Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бургас става логистичен хъб на Китай за Източна и Централна Европа Районът на пристанището ще бъде зоната, където ще е логистичният хъб.

Сектор “Услуги” формира 60% от икономиката на областта

Логистичен хъб за износ на китайски стоки за Централна и Източна Европа с павилион за мостри ще бъде изграден на територията на пристанище Бургас. Инвестицията е за 20 млн. евро, договорена през май 2016-а в Ханджоу, Китай.

“Подписан бе тристранен меморандум между Асоциацията за насърчаване на селскостопанското сътрудничество, пристанище Бургас и Индустриалния парк за електронна интернет търговия. Оттогава проведохме няколко срещи, скоро отново очакваме китайска делегация в Бургас”, каза изпълнителният директор на пристанището Диан Димов.

Предвижда се на първо време да бъде изграден павилион от 200 кв. м, в който да се излагат китайските и европейските стоки, като търговията ще е през Бургас.

Потребителите ще получават бързи доставки и възможност за следпродажбен сервиз, а доставчиците ще генерират по-големи печалби, коментират експерти.

Към момента сектор “Услуги” формира над 60% от икономиката в областта. Индустрията обхваща около 35%, а останалите са за селското стопанство според статистически данни за региона.

Областта е сред най-развитите в страната, с добри икономически показатели основно от туризъм, услуги, строителство и производство. Тук безработицата е една от най-ниските, като дори се наблюдава недостиг на работна ръка.

От няколко години Бургас е с променен бизнес профил - от промишлен град се превърна в средище на услугите и туризма, въпреки че тук се намират гигантът на родната индустрия “Лукойл-Нефтохим” и още няколко работещи производствени предприятия.

За икономически рестарт съществена роля играят индустриалните зони, на чието развитие община Бургас залага. Градът може да се похвали с 240 дка модерен индустриален парк. Такъв, но с много по-внушителни размери, ще бъде изграден на територията на бившето военно летище в Равнец.

Близо 400 са големите фирми в областта, всяка от тях осигурява минимум 50 работни места.

Наблюдава се положителна тендениция в средите на бизнеса, който става все по-нетърпим към нерегламентирани практики и плащане под масата, настоявайки за равнопоставеност, коментират от Националната агенция по приходите в града.

“Бизнесът все по-бързо и доброволно вкарва своите задължения в хазната. Наблюдава се тенденция на засилена коректност по отношение доброволното и скоростно плащане на дължими и просрочени данъци и осигуровки”, коментира пресаташето на Териториалната дирекция на НАП Христо Узунов.

С 38 млн. лв. са намалели просрочените задължения на бизнеса за 10-те месеца на годината, като в същото време са внесени 30 млн. лв. повече спрямо 2016 г., сочат данните на приходната агенция.

Вижте подробности в специалните страници на в. "24 часа" - "Рестарт Бургас".

Коментара ()

Вашият коментар