Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Адвокат Йордан Роев остава в ареста.  СНИМКА: Авторката
Адвокат Йордан Роев остава в ареста. СНИМКА: Авторката

Варненският адвокат Йордан Роев, който беше задържан при опит да внесе близо 10 грама дрога в затворническото общежитие във варненското село Разделна, остава в ареста с постоянна мярка за неотклонение задържане под стража. Състав на Варненския окръжен съд прецени, че на свобода юристът може да извърши друго престъпление и отхвърли доводите на защитата му, че в условията на следствения арест не може да полага адекватни грижи за здравето си.

Роев бе задържан на 1-и декември, когато отивал на свиждане на двама свои клиенти, излежаващи влезли в сила присъди. На входа на затворническото общежитие той оставил личните си вещи и, след като бил подканен да предаде всичко, което носи, доброволно измъкнал увито в черно тиксо пакетче. В него имало 4,37 грама хероин и 5,03 грама амфетамини. Според окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров, това е първият подобен случай в България.

Пред съда адвокат Роев заяви, че получава епилептични припадъци, за което представи медицинско свидетелство. "От задържането си досега съм оказал пълно съдействие на органите по досъдебното производство. Въпросното пакетче беше предадено от мен с протокол доброволно. Съдържанието на това пакетче не ми е било известно. С епилепсия съм и се грижа за болната си майка, не мога да си вземам редовно лекарствата, ако съм в ареста. Вероятността да се укрия е сведена до нула", каза юристът пред съда.

Йордан Роев е член на Варненската адвокатска колегия. Преди това също е бил част от системата, работил е като полицай. Преди 10 години се кандидатира за кмет на варненското село Тополи. Реабилитиран е по право и в момента се води с чисто криминално и съдебно досие. Ако бъде признат за виновен, може да лежи в затвора от 2 до 8 години.