Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В шиша баровете свестяват припаднали деца с шамари

Токсините във водната лула образуват тромби, повишават кръвното, предизвикват атеросклероза и инсулт

 2-3 часа в опияняващия дим = 100 изпушени цигари

Мит ли е, че пушенето на наргиле не е опасно? Този въпрос бе провокиран след разследване на "168 часа", което показа, че в много семейства децата са насърчавани да употребяват шиша. Този фрапиращ факт се потвърждава и от практикуващи белодробни лекари, които ежедневно се сбъскват с проблема.

"При мен идват доста лица под 18-годишна възраст с родителите си с множество инфекции на дихателните пътища - споделя пред "168 часа" пулмологът д-р София Ангелова. - Най-често те са предизвикани от пушенето на наргиле и цигари. Родителят обикновено казва, че детето му наистина ползва водна лула, но това не било опасно."

Тя си спомня подобен конкретен случай, когато детето се обърнало към баща си, заявявайки: "Виждаш ли, че наргилето наистина е опасно."

"Стигнах до извода, че

родителите насърчават децата си да пушат наргиле",

категорична е д-р Ангелова.

Това не е единственият случай, на който специалистката става свидетел, но при нея ходят и хора, работещи в наргиле барове, които искат да пречистят белите си дробове.

"Разговарях с едно такова момче и той каза, че при тях влизат много деца под 18-годишна възраст - възмущава се д-р Ангелова. - Когато вдишат за първи път този дим, те припадат. Сподели още, че в такива случаи им удряли шамари, за да ги свестят."

Каква е причината децата да губят съзнание след употребата на наргиле?

"Това се получава, защото обемът на въглеродния монооксид, който приемат с вдишването на дима, пречи на кислорода да достигне до мозъка, сърцето и всички органи - споделя специалистката. - Въглеродният монооксид се свързва с хемоглобина и образува въглеоксихемоглобин. Така хемоглобинът не може да се свърже с кислорода и да се транспортира до тъканите и органите."

Това се потвърждава и от данните на Световната здравна организация, които показват, че обемът дим, който се поема за 2-3 часа пушене на наргиле, се равнява на обема от 100 изпушени цигари

"При шиша се извършва процесът горене, така както и при цигарите - категорична е д-р Ангелова. - Пълна заблуда е, че димът, минавайки през воден филтър, се пречиства и токсичните вещества не попадат в белия дроб."

По думите й през водата преминават въглеродният монооксид, азотните оксиди и 8400 токсични вещества, които се отделят при пушенето. Това е доказано и публикувано през 2009 г. от двама английски учени, които заявяват, че

вредните вещества могат да достигнат и до 10 хил., и до 100 хил.,

но това е въпрос на бъдещи проучвания.

"Важното е да отбележим, че не можем да сравняваме и да казваме, че наргилето е по-вредно от цигарите. Те са еднакво опасни", уточнява пулмологът.

Според нея и в двата случая се поемат тези много вредни вещества, които влияят върху човешкия организъм.

"Започва се от дихателните пътища с парализиране на т.нар. очистващ апарат на белите дробове, който е изграден от клетки с реснички - разказва д-р Ангелова. - Те извършват 1000-1500 удара в минута. Върху тях има слуз и токсичните вещества, които ние неволно поемаме от външната среда, полепват върху нея. Ресничките се движат и всичко това, което не е полезно за белия дроб, излиза навън."

Наргилето обаче нарушава този ритъм. Научните изследвания доказвали, че димът му буквално парализира тези реснички на дробовете.

"Тогава, когато те не могат да се движат, ние поглъщаме всички токсични вещества дълбоко в белите дробове - споделя специалистката. - Затова статистиката показва, че пушачите като цяло боледуват от 3 до 5 пъти повече от пневмонии и възпалителни заболявания, отколкото непушачите."

По думите й непрекъснатото дразнене на дихателната лигавица от дима на наргилето

може да доведе до развитие на пневмофиброза

(трайни изменения в белите дробове - бел. ред).

"Тези токсични газове имат ултрафини частици, които могат да попаднат и в кръвообращението - разказва София Ангелова. - Оттам те се отразяват на сърдечната дейност с покачване на кръвното налягане и със сгъстяване на кръвта, което води до поява на тромби. Също така може да стигне до мозъка с развитие на инсулт."

Важно е да се знае също, че мундщуците, които се използват за пушенето на наргиле, невинаги се сменят.

"Дори и това да се прави, ако има някой от компанията със сериозно заболяване като туберкулоза например или хепатит А, се оказва, че вероятността да се заразят останалите е много голяма", уточнява д-р Ангелова.

Според нея най-важното, което трябва да знаем за наргилето, е, че

водата не филтрира и не пречиства токсичните вещества

А по-дългото ползване на тази лула може да доведе до трайна промяна в стойностите на кръвното налягане, до съдови спазми, които да нарушават оросяването на мозъка и всъщност в много по-ранна възраст да се развие атеросклероза.

Коментара ()

Вашият коментар