Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Полша следи делото за разграбването на “Арон”, оставило на улицата 200 души Росен Карадашки

Съдружникът във фирмата Стоян Карадашки я задължил към сина си, дъщеря му, която е управител, прикривала схемата

Съмненията около отказа за екстрадиция на издирвания за борсови измами Недко Недев в САЩ и връзката му с бизнесмена Росен Карадашки беше първата част на разследването на “24 часа” за бизнесмена, който обвини полицаи, че са го били и ограбили. Оказа се, че той е главното действащо лице във фалита на мебелна къща “Арон” заедно с баща си Стоян, който е съдружник там, и сестра си Рая, която е управител. Заплахи, присвояване на пари, сключване на неизгодни сделки, лихварство са само част от престъпленията, за които Росен Карадашки и членовете на семейството му са разследвани. С редакцията се свърза един от съдружниците в “Арон” Константин Генчев, който разказа допълнителни подробности за фамилията. Освен него от фалита на фирмата е ощетен и третият съдружник - полякът Артур Каласка. Заради това скандалът се превръща в международен, защото посолството на Полша се застъпва за гражданина си.

Полското посолство в България се интересува от разследването по скандален случай с източване на пари и завземане на имоти от “Арон груп”, научи “24 часа”.

Прокуратурата и търговският аташе на Полша у нас поддържат контакти с официални писма заради ощетен техен сънародник, който вече съжалява, че е започнал бизнес в България.

Разплитането на

сложния казус за

над 10 млн. лв.

предстои

Накратко - Стоян Карадашки е един от тримата съдружници в “Арон груп”. Той и българинът Константин Генчев имат по 35% от капитала във фирмата. Останалите 30% са на полския гражданин Артур Каласка, който осигурява и връзката на дружеството със заводи в Полша, където са се произвеждали мебелите, търгувани от "Арон". Последните двама обаче са изиграни в сложна схема на семейството на Карадашки.

През 2016 г. с изненада научават, че имотите на фирмата са запорирани от частен съдебен изпълнител. Причината - дълг на “Арон груп” от 1,73 млн. евро към Росен Карадашки - син на съдружника Стоян Карадашки и работодател на издирвания в САЩ за борсови измами Недко Недев. Същият Росен Карадашки публично обвини полицаи от Първо районно в София, че са го били и ограбили след преследване и арест, но се оказа, че е разследван за няколко престъпления и се е криел от призовки за разпити.

“Ситуацията е абсурдна и криминална - казва Константин Генчев, един от тримата съдружници в “Арон”, потърсен от “24 часа”. - През април 2016 г. с мен се свърза служителката на банката, която ни обслужваше. Каза, че имотите на “Арон груп” е под възбрана от частен съдебен изпълнител. Изненадах се, защото това дружество е само собственик на имоти и не развива друга дейност, търговията се осъществява с друга фирма. Свързах се с партньора ни от Полша Артур Каласка. Стоян Карадашки не вдигаше телефона си, нито отговаряше на имейли. След проверка по случая се озовах в офиса на ЧСИ Мариян Петков, който беше наложил възбрана на имотите. Оказа се, че от 2013 до август 2015 г.

“Арон груп” е

задлъжняла с

1,73 млн. евро

по 3 записа на

заповед

В този период освен съдружник Стоян Карадашки беше и управител на фирмата заедно с мен. Без аз и г-н Каласка да знаем, той е подписал три записа на заповед в полза на сина си Росен, който няма нищо общо с фирмата. Росен отпуснал заеми за 1,73 милиона евро на фирмата, в която съдружник е баща му! И това, при положение че мебели “Арон” беше на печалба и нямаше никаква нужда от заеми! Имахме кредит към банка при далеч по-изгодни условия. Истината е, че Росен не е давал никакви пари на фирмата.”

Проверка на "24 часа" в счетоводните отчети на “Арон груп” и свързаните с нея дружества показа, че в този период фирмите са били на печалба след данъци в размер два пъти по-голям, отколкото са дълговете на “Арон груп” по 3-те записа на заповед в полза на Росен Карадашки. А тези задължения не са отразени в нито един счетоводен документ.

До април 2016 г. нито Константин Генчев, нито Артур Каласка знаят, че срещу общата им фирма със Стоян Карадашки има образувани три изпълнителни дела в Софийския районен съд. Те са от октомври 2015 г. и са образувани по изпълнителен лист срещу “Арон груп” по искане на Росен Карадашки.

Първият запис на заповед, издаден от Карадашки-баща на сина му, е с дата 21 януари 2013 г. и е на стойност 552 хил. евро. Падежът му е посочен за 21 февруари 2013 г., месец след издаването.

21 явно е

щастливо

число за

фамилията

Карадашки,

защото вторият и третият запис на заповед, съответно за 490 хил. евро и за 690 хил. евро, също са издадени на тази дата - 21 юли, но 2015 година. Падежът по тях е още по-съмнителен - 31 юли 2015 г., само 10 дни след издаването. Освен че такива пари не са постъпвали в дружеството нито по банка, нито в каса, не става ясно откъде Росен Карадашки има общо 1,73 млн. евро, декларирани ли са, платени ли са данъци върху тях, както и мотивът на бащата да задължи фирмата си по този начин. По-късно ще се окаже, че имотите на дружеството за над 10 млн. лв. ще бъдат продадени от ЧСИ-то на фирма, собственост на “кредитора” Росен Карадашки. Записите на заповед странно съвпадат и с издирването на Недко Недев от САЩ заради обвинения в борсови измами. Както “24 часа” разкри, той е бил мениджър в друга фирма на семейство Карадашки за периода, в който е вършил манипулациите от компютри в София. През юли 2016 г. съдът отказа да го екстрадира в САЩ, защото експертиза показа, че страда от шизофрения.

Освен съдружник в “Арон груп” Стоян Карадашки е управител на фирмата заедно с Константин Генчев до 19 август 2015 г., след което на поста го замества дъщеря му Рая Карадашка. Рокадата се случва 3 седмици след датата, посочена в последните два записа на заповед от 21 юли с.г.

Генчев и Каласка продължават да са в неведение за това, което се случва с фирмата. След датите на падежа на записите на заповед Росен Карадашки започва да си търси сумите по тях. В началото на 2016 г., преди Генчев да научи за запорите, са изпращани покани за доброволно изпълнение във връзка с дълга към Росен Карадашки. Получава ги сестра му Рая, която вече е управител, без да информира другия управител и съсъсобственик Константин Генчев, въпреки че според дружествения договор действат винаги заедно.

Тя не

предприема

нищо, за да

защити

интересите

на дружеството. Така срокът за възражения от 2 седмици изтича и кредиторът Росен Карадашки, брат на управителката Рая Карадашка и син на съдружника Стоян Карадашки, започва да води изпълнителните дела срещу “Арон груп”, които печели.

“Няколко пъти съм молил Росен Карадашки да прекрати съдебните дела срещу дружеството, но той винаги ми заявява, че нещата се движат от неговия адвокат Радослав Шулев и че без неговото съгласие и одобрение не предприема нищо. Шулев е бивш агент на ДАНС и според Рая Карадашка има контакти в средите на частните съдебни изпълнители, полицията, прокуратурата и съда”, разказва Константин Генчев за събитията, които съсипват бизнеса му с мебели.

След като научават, че са жертва на измама, Константин Генчев и полякът Артур Каласка подават жалба в прокуратурата за източване на “Арон груп”.

Проверката се извършва от Първо РУ. Генчев и Каласка се явяват с всички документи, отчети и баланси на фирмата. Призовани са Рая Карадашка, както и кредиторът Росен Карадашки, който обаче отказва да пише обяснения и се възползва от правото си да мълчи.

От полицията се опитват да открият и Стоян Карадашки, който е издал записите на заповед на сина си, но той

не е открит на

няколкото адреса

в София и се

укрива

Заради отказа на семейство Карадашки да съдейства на разследването от прокуратурата се доверяват на показанията на двамата ощетени съдружници.

“Стоян Карадашки е сключил неизгодна за дружеството сделка, защото не е била необходима за функциониране на дружеството и не е имало нужда от паричен заем. Сключването на подобна сделка противоречи на логиката. Прави впечатление и датата на падеж - 10 дни след издаването на записите на заповед.”

Това са част от заключенията на районната прокуратура от септември 2016 г., когато с постановление делото е изпратено в Софийската градска прокуратура за разследване на неизгодни за дружеството сделки за продължителен период от време, което се наказва със затвор от 1 до 6 г. затвор. Оттогава обаче, повече от година, по досъдебното производство няма обвиняеми, а присвояването на имотите на “Арон груп” продължава по схемата с ЧСИ, публична продан, цесии, за което се водят граждански дела. Едновременно с това офисите на “Арон” са завзети от Рая Карадашка и брат ѝ Росен, за което разказахме във втори епизод на сагата. Заплахи към служители, присвояване на стотици хиляди от продажби на стока и активи, изчезване на важни документи от касите са само част от арсенала във войната, която се води за имотите на фирмата.

Към делото в градската прокуратура, по което се разследва източването на “Арон груп” ООД, е присъединено и друго - за присвоени от Рая Карадашка над 260 хил. лв. от оборота на търговската фирма “Арон С”, която е различна от “Арон Груп”. Въпреки това двете разследвания са обединени в мегадело.

Към него е приобщена и още една преписка - за укриване на данъци от Рая Карадашка. Вероятно заради това разследването се бави, което поставя съдружника от Полша Каласка и българския му партньор Константин Генчев в ситуация, в която нямат полезен ход - не могат да обжалват изпълнителното дело, продажбите на имотите на фирмата им е в ход и търпят загуби за милиони. Затова и се намесва полското посолство, което се опитва да защити правата и собствеността на Артур Каласка. Разменени са няколко писма с Върховната касационна покуратура, в които от посолството изказват опасенията си, че разследванията не вървят с темпове, които биха предотвратили щетите за полско-българското дружество. Оттам им изпратили движението на всички десетина разследвания с уверението, че се работи активно и в срок.

“Незащитени от системата търговски дружества, представляващи мебели “Арон”, загубиха голяма част от своите активи и те бяха продадени на безценица на физически и юридически лица, близки до Рая, Росен и Стоян Карадашки. Един от най-успешните модели на сътрудничество между полски и български фирми може необратимо да пострада", пише в едно от писмата. Прокуратурата обаче се занимава с престъпления от 2015 и 2016 г., а в същото време по търговски и гражданскоправни пътища имотите на “Арон” минават в ръцете на фамилия Карадашки. 

Ето как се развиват събитията, след като Росен Карадашки печели изпълнителните дела срещу фирмата на баща си благодарение на бездействието на сестра си Рая. Заради войната между съдружниците мебелната къща е блокирана и спира да работи. Над 200 души са съкратени и остават на улицата.

Запорираните имоти на “Арон-Груп” са обявени на публична продан от частни съдебни изпълнители, за да може Росен Карадашки да си вземе парите, посочени в трите записа на заповед. Най-ценните активи на фирмата са магазинът в столичния квартал “Люлин”, който е с размерите на мол - 8 хил. кв. м., и складовата база в село Яна до София.

Междувременно Росен Карадашки прехвърля вземането си с цесия на фирмата “Сан Фернандо” ЕООД, която е еднолична негова собственост. Според документите на дружеството то е микропредприятие и няма дейност. Създадено е през февруари 2016 г.

След няколко проведени процедури по продажбата на двата имота, търгът се печели от... “Сан Фернандо” ЕООД на Росен Карадашки. Други кандидати за магазина и склада не са се явили. Придобити са за далеч по-малко пари от пазарната им стойност.

Ценните имоти обаче още не са възложени на “Сан Фернандо” ООД, защото Константин Генчев и Артур Каласка искат спиране на изпълнителното дело, защото записите на заповеди, заради които то е образувано, са недействителни. Софийският градски съд два пъти спира продажбата на имотите, но втората инстанция отменя тези решения и всеки момент те ще бъдат възложени на “Сан Фернандо” на Росен Карадашки.

С настъпването на този момент на 15 ноември Карадашки приема за съдружник бизнесмена Огнян Славов и сам излиза от управлението на “Сан Фернандо”, а на негово място вече са приятелката му Галя Маркова и Славов.

Два от имотите на “Арон” - земя в Кубратово, вече са продадени по същата схема, със запис на заповед показа проверка на “24 часа”.

Когато съдружникът в търговската фирма “Арон С” Стоян Карадашки е бил и управител, е

задължил

дружеството

с 500 хил. лв.

към рекламна

агенция,

отново зад гърба на другите двама. Записът на заповед е с дата 11 март 2014 г. Няма основания за издаването му. Прави впечатление ,че “Арон С” ООД работи с въпросната рекламна агенция до август 2015 г. и не е имало никакви финансови проблеми. Всички фактури са заплатени коректно от “Арон С” към рекламната агенция. Подписът е на Стоян Карадашки. Собственици на рекламната агенция са близки на Росен Карадашки и сестра му Рая. През 2016 г. е образувано изпълнително дело, за което отново никой не е уведомен, освен управителката Рая Карадашка, заменила на поста баща си. Тя, естествено, не прави възражения по поканата за доброволно издължаване, имотите на “Арон С” са запорирани и по-късно продадени от ЧСИ. Преди това обаче вземането от 500 000 лв. на рекламната агенция е цедирано за 10 000 лв на друга фирма - “Тривенто”, регистрирана два месеца по-рано. Собственикът ѝ Славчо Циндомов също е от близкия приятелски кръг на Карадашки. По изпълнителното дело правят впечатление и хонорарите на адвоката, който е придвижил документите - 60 хил. лв.

Нито съдружникът в “Арон” Стоян Карадашки, нито синът му и кредитор Росен отговарят на мобилните си телефони в продължение на седмица.

Дъщерята продала камион, задържан с бежанци

През 2016 г. разграбването на имуществото на мебелната къща тече с пълна сила. Тогава в полицията е извикан един от съдружниците - Константин Генчев. Оказва се, че се води разследване за трафик на бежанци заради заловени български каналджии в съседна на България страна. Мигрантите били натоварени в камион на фирмата “Арон”. Вместо холови гарнитури, дивани и легла зад надписите с фирменото лого били превозвани бежанци. Шофьорът е задържан, а разследването в чужбина вече е приключило. Оказва се, че камионът е един от активите, с които Рая Карадашка и кредиторът Росен се разпореждат еднолично. 

На 27 януари 2016 г. Рая като управител продава един от камионите на “Арон”. Брат ѝ Росен води в базата на фирмата мургав мъж около 40-те, който сключил договор за камиона с “Арон С”, подписан от Рая Карадашка. Цената на сделката е 4800 лв. Парите обаче не постъпват във фирмата.

При разследване на прокуратурата по-късно се оказва, че мургавият мъж е Иван Александров, но с него имало и други хора, които са платили за камиона. Разпитани са 12 души, но показанията им са противоречиви. Още на следващия ден след сделката за камиона - 28 януари, превозното средство е регистрирано да излиза от България през едно от КПП-тата. В следващите дни е задържано с мигрантите. Оказва се, че истинските номера са сменени с фалшиви. По този случай разследването в България все още не е приключило.

Коментара ()

Вашият коментар