Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Не трябва да вярваме на хора, които много пъти са ни лъгали

- Господин Василев, трябва ли да се притесняваме от съобщенията за облака с радиация?
- Най-голямата опасност идва от липсата на информация и от секретността около случващото се, защото дори да приемем, че не става дума за най-лошите варианти, неизвестността, умножена по страх, винаги ражда паника. А руското ръководство няма отлична репутация за склонност към поддържане на прозрачност и информираност. И то за събития, които не са изчезнали в паметта на хората, като Чернобил. Да не говорим, че има изключително много събития, включително в района на Озьорск, които са били укривани буквално в продължение на десетки години. Такъв е случаят с катастрофата от 1957 г.
- Все пак има ли риск за нас?
- Дори да приемем, че няма риск за хората в Европа, това трябва да се комуникира и включително с осигуряване на достъп на чужди експерти и независими организации до мястото, защото става въпрос за доверие. Не е достатъчно просто някой да заяви, че всичко е наред.
- Все пак имаше противоречива информация и се появиха някои фейк новини за случилото се...
- Разбира се, но след като Навални официално обяви, че има замърсяване, нещата не опират само до спекулации, до фейк новини, фейк снимки и т. н. Европа има нужда от достъп и независима оценка на ситуацията, тъй като доверието към руските източници не е на най-високо равнище.
- Относно вероятния район - там са военни заводи и вероятно неслучайно не се дава достъп...
- Големият проблем е, че това е най-замърсеният район в света и там радиоактивното остатъчно замърсяване по принцип е високо. Може да има акумулиращ ефект и да възбуди стари огнища. Самият факт, че те криха два месеца и след това признаха, говори в полза на подобни предположения. След това казаха, че няма никакъв проблем, но по-късно се оказа, че има. Новината, която получих, беше от един регионален сайт - Урал.Ру. Всеки, който посети тази страница, ще види, че тя не е антпиравителствена, а напротив. Просто журналистите от региона са достатъчно чувствителни.
- На Запад също имаше някои успокояващи реакции, че изотопите не са опасни...
- Въпросът не е в техническите характеристики, да речем на рутения, а че се крие информация. Самият начин, по който се реагира, също съмнителен. Неслучайно един голям френски експерт каза, че ако това се случи на Запад, веднага ще евакуират населението в района и ще забранят ползването на земеделска продукция. Не е наша работа да спекулираме, но не трябва да вярваме на хора, които са ни лъгали.