Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Разследване на “168 часа” за всички игри около тайното гласуване и каква истината за скандалните снимки

Имаше уникални красавици, а ни наблъскаха тези силиконови чучела. Защото е снаха на еди-кого си, журито се надупи, изригна пред “168 часа” журналистът Иво Танев

Афера ли е скандалният избор на “Мис България 2017”? Имало ли е натиск над журито? Или атаката срещу Тамара Георгиева е една мащабна конспирация?

Факт е, че коронясването й предизвика истински ядрен взрив в социалните мрежи, където тя бе сравнена с Баба Яга, Франкенщайн, Крокодила Гена, Огнедишащия дракон, Злата вещица и др. Благодарение на нея се роди и последното проклятие, което мъжете си разменят във фейсбук: "Новата Мис България да ти стане гадже!".

Ситуацията бе подгрята и от няколко членове на журито на конкурса, които буквално изригнаха след избора на Тамара. Иво Танев, Наталия Гуркова, Мария Войкова, Елена Ангелова, Габриела Кирова и

една от най-скандалните миски

- Антония Петрова, публично заявиха, че нямат никакво обяснение как тя е избрана, след като те не са гласували за нея. Тоест тя не би трябвало да е събрала необходимите точки.

Пред "168 часа" Антония Петрова бе категорична, че Тамара изобщо не е била нейна фаворитка.

"Но не желая да коментирам критиките към външния й вид", заяви Петрова. Вероятно защото и нейният избор за Мис България през 2009 г. предизвика същия скандал именно заради спорната й визия.

За разлика от нея другият член на журито и домакин на конкурса - журналистът Иво Танев, бе доста по-конкретен.

"Имаше много красиви момичета, но те бяха поставени в ъгъла - сподели той пред "168 часа" веднага след конкурса. - Моята съвест като жури е чиста и не искам да бъда свързван с избора на новата Мис България. Това е тъжна история. По тази причина конкурсът се компрометира."

Според него много хора по време на събитието си шушукали, че изборът на Тамара вероятно е предопределен и от факта, че е снаха на важен човек.

"Дори не знам за кого става въпрос, но веднага се видя, че трябваше да му се харесат. Това е нашият "мангалитет", а не манталитет", смее се Иво Танев.

"168 часа" научи, че става дума за австралийски бизнесмен, който е сред съсобствениците на голям завод у нас. Съпругата му е Мисис България 2011 г. Катя Роуз. У нас тя притежава бутик, представящ дрехите на американска модна марка. Всъщност

техният 20-годишен син е гадже на Тамара

Версията на хора от журито е, че някои са се повлияли от факта, че Тамара е гадже на момче от богато семейство.

"И защото е снаха на еди-кого си, дай да му се надупим, жалка работа - заяви Иво Танев пред "168 часа" веднага след конкурса. - Тази Тамара не бих я включил и в десетката дори."

Помолен за някакви аргументи в тази посока обаче, се оказа, че това са само негови догадки.

"Реално натиск нямаше - обясни журналистът. - Запознах се с една жена малко преди да започне конкурсът, която се интересуваше от залата, тъй като аз я менажирам. Тя разбра, че съм от журито, но нищо не каза. След това разбрах, че това всъщност е била свекървата на Тамара. Тя говореше с мен по работа, изобщо не спомена, че е там, за да подкрепя своя близка.

Натиск върху мен и дамите от двете ми страни не съм видял, нито усетил. Бях през цялото време с всички. Ирина Папазова казваше: "Както прецените." Изобщо не ни е карала да се съобразяваме с нищо. Аз съм бил с нея цял ден в залата и не съм чул дори и намек за някои от момичетата."

Въпреки това той изрази съжалението си, че не е снимал протокола,

защото точките и гласовете биха хвърлили известна светлина върху скандала.

"В моята класация Тамара не присъстваше нито в петицата, нито в тройката - твърди Иво Танев. - За останалите не помня."

Организаторката на конкурса Ирина Папазова обаче има обяснение и на тази загадка. Пред "168 часа" тя разясни сложната методика на гласуване, по която всички момичета получават от журито точки.

"Първата и втората участничка бяха с еднакъв брой - коментира тя. - Аз като председател на журито, с последния решаващ глас, го дадох за Тамара." Аргументите й били два. Първият е, че тя ще е по-достойна и по-улегнала. А вторият, че единствено тя развила идеята си, че ще използва статута си, като се застъпи за кауза, свързана с децата и любовта към четенето.

Това обаче само задълбочава мистерията още повече.

Според Танев имало много качествени момичета, които заслужавали наградата.

"Видях всички претендентки без грим,

без прически и между тях имаше уникални красавици - твърди журналистът. - Без да знаят, че съм част от журито, аз им задавах провокативни въпроси и по отговорите им усетих, че 4 от тях бяха изключително интелигентни и възпитани. Имаше две - Мирослава от Свиленград и Габриела от Хасково, които бяха като царици - красавици. По тези момичета нямаше силикон, нито корекции, а ни наблъскват някакви силиконови чучела."

Останалите членове на журито също недоумяваха как сред всички хубавици е възможно да бъде избрана точно Тамара. Което още повече задълбочи съмненията около избора й.

Защитната версия на Ирина Папазова и новата "Мис България" е, че подобен натиск никога не е имало.

Пред "168 часа" Тамара изрази възмущението си, че някой говори за нейните свекър и свекърва при положение че тя изобщо не е омъжена.

"Ако е така, не мога да се явя на конкурса - казва тя. - Дори не живея при приятеля си, защото той не е в България."

Тя е категорична, че изборът й по никакъв начин не е свързан с фамилията на гаджето й

Подкрепи я и председателката на журито Ирина Папазова, която отрече каквото и да е финансиране от страна на семейството на приятеля на Тамара.

"Няма абсолютно никакво спонсорство - заяви организаторката на конкурса. - Тамара ходи с 20-годишно момче, което е студент. Никой от тях не разполага с такива възможности, нито нейното семейство. Всяка година се говорят такива неща. Никой вече не ни дава пари и конкурсите ги правим на мускули, изключително трудно е."

Паралелно с този скандал избухна още един - дали новата мис наистина е на 24 години, тъй като няколко издайнически снимки на шията й говорят за доста по-напреднала възраст. Които буквално оставиха на заден план гърбавия нос.

Всъщност всичко това започна от фотографа Валери Захов, който пусна снимки на Тамара Георгиева, където

по врата й имаше видими бръчки,

а носът й бе тип "Клеопатра". Моментално защитници и пиари на новата мис обявиха, че фотосите са манипулирани и всичко е плод на умела игра с приближението на обектива. Както и че Захов не я е снимал в правилния профил.

"168 часа" се свърза с фотографа и той изпрати въпросните три снимки, от които тръгна скандалът. Като категорично отрече каквито и да било намеси върху тях.

"По време на репортаж ние не подбираме профилите, а гледаме да хванем момента - обясни Захов. - На тези снимки

не съм си "дръпнал" зума, за да я снимам "неправилно"

Освен това той забелязал, че голяма част от снимките й, пипнати с фотошоп, пак са снимани със зум обектив (дългофокусен - бел-ред.).

"Портрети се правят със 105 мм или със 135 мм обективи - казва той. - Точно такива са използвали и колегите, за които казват, че са й направили хубави снимки. Аз просто съм използвал малко по-дълъг обектив - 70-200 мм."

Каква е версията на организаторката на конкурса Ирина Папазова по този въпрос, четете в хартиеното издание на "168 часа".