Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Татко, не ти казвам сбогом, а довиждане, ще се видим у дома, пише в предсмъртното си писмо тя

 Актьорът: Отварям вратата на банята и се сблъсквам с обесената Нади. Успокоявам се, че си отиде усмихната

"Бог е любов. Моето кредо е: Аз излъчвам любов и раздавам любов на всички и на всекиго. Неведоми са пътищата Господни. Аз съм на 33 години. Възрастта на Христос. Човек сам прави съдбата си. Съдбата реши да промени мястото, където живея. Реши да се кача на небето при моя духовен баща. Татко, от всички хора аз те обичам най-много. Господ има три думи, които са конституцията на живота. Тези три думи са благодаря, прости и обичам. Ти си въплъщение на тези три думи. Сега не ти казвам сбогом, а довиждане. Когато му дойде времето, ще се видим с теб горе на небето, у дома. Обичам те, Нади."

Това гласяло предсмъртното писмо на Надежда, 33-годишната дъщеря на актьора Николай Николаев, по-известен като Бате Николай. Жената сложи край на живота си, като се обеси на 16 ноември в апартамента си в София. Пред "168 часа" актьорът разказа, че тя с нищо не показвала, че е имала подобни планове. Нито пред роднини, нито пред приятели жената е споделяла, че има някакви проблеми и че нещо я е притеснява.

"Беше изключително интелигентна - споделя баша й. - Живееше в Тулуза, Франция. Беше професор в известен университет, след като направи успешна кариера като специалист по сценично и театрално осветление."

По думите на Николай тя била доволна от работата си и заплащането. В личен план също й вървяло. Имала дългогодишен приятел тук, в България, с когото се виждали постоянно. Самата тя споделяла, че е влюбена и се чувства щастлива с него. "Двамата често

ходеха на екскурзии

в различни страни - разказва Бате Николай. - Когато си беше тук, се редуваха къде да спят. Ту в нашия апартамент, ту в неговия. Обичаха се като луди. Чувал съм ги да казват, че искат да се женят дори. Тя казваше: “Нека мине малко време.” Приятелят й е в шок. И той не знае на кой свят се намира. Мъчно му е."

Пред него Надежда също не е казвала, че има желание да сложи край на живота си. Наскоро споделила, че иска да се прибере за два месеца, за да си почине и да прекара известно време с баща си. Според Бате Николай тя е планирала самоубийството от дълго време. До този извод стигнал, след като прочел писмото.

"С месеци е мислела как точно да го направи - сигурен е баща й. - Малко преди да си сложи примката, го е написала. Тя пише изключително красиво. Всички букви бяха написани еднакво. Ръката й е била спокойна. Написала го е на масата в кухнята, оставила го е там, а след това е отишла в банята и се е обесила на прозореца."

Накрая на писмото жената изброила 11 имена заедно с телефонните им номера. Включила в списъка дори и баща си. Завършила с думите: "Помоли тези хора да дойдат на погребението ми и да ме изпратят с усмивка." Бате Николай никога няма да забрави деня, в който открил дъщеря си. Тежко му е да се връща към него, но това, което го успокоява, било, че я е намерил

с усмивка на лице

"Прибрах се вкъщи и отворих вратата - спомня си той. - Когато тя е вкъщи, не се заключваше. Провикнах се, че нося винце да си пийнем, но тя не се обади. По принцип винаги ми отвръща с някаква дума, но този път - не. Оставих багажа и тръгнах към банята. Отварям вратата и се блъскам в обесената на прозореца моя дъщеря. Мислех, че си прави номер, защото беше с усмивка." Когато пипнал пулса й, установил, че такъв няма. Започнал да вика за помощ, а съседите му веднага дошли. Повикали полицията и Съдебна медицина и така установили окончателно смъртта на Надежда.

"В момента нито съм жив, нито съм мъртъв - казва Николай. - Погребението беше в сряда. Синът ми Стефан се прибра от Франция, където живее и работи като художник авангардист. Те си бяха много близки и той също е съкрушен. Дойде си, за да помогне. Всичките ми шест деца

са много близки помежду си, въпреки че са от различни майки."

Актьорът казва, че е получил стотици обаждания от роднини, приятели и дори непознати хора, които изказвали съболезнования и го питали дали има нужда от нещо. Казва, че най-голямата трагедия за един родител е да погребе собственото си дете.

"Отиде си от този свят точно каквато беше - винаги усмихната - казва Бате Николай. - Любовта, която е дала на толкова много хора, ще остане завинаги.

Тя не беше религиозна, но беше вярваща. Винаги казваше, че доброто трябва да цари на този свят. Умря с топлина в сърцето си."