Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Варненският апелативен съд като последна инстанция потвърди ареста на българин, издирван от холандските власти, за да бъде разследван за убийство СНИМКА: Pixabay
Варненският апелативен съд като последна инстанция потвърди ареста на българин, издирван от холандските власти, за да бъде разследван за убийство СНИМКА: Pixabay

Варненският апелативен съд като последна инстанция потвърди ареста на българин, издирван от холандските власти, за да бъде разследван за убийство.

39-годишният Метин Мехмедов е издирван с европейска заповед за арест, издадена в края на октомври тази година от прокуратурата на град Бреда, Кралство Нидерландия, с която се иска задържането и предаването му в Холандия. Властите в кралството са посочили, че спрямо него ще се води наказателно преследване за извършено убийство, а наказанието, което местните закони предвиждат за такова престъпление е лишаване от свобода до тридесет години.

В заповедта се посочва, че убийството е било извършено през февруари миналата година в град Осендрехт, когато в жилище, където е имало наркооранжения, е бил открит прострелян мъж. Свидетели на убийството насочили вниманието на разследващите към няколко лица, които се оказали български граждани. Активните следствени действия довели до разкриване на самоличността им.

Варненските магистрати прецениха, че Метин трябва да остане в ареста, докато компетентните холандски власти изпратят необходимите по делото документи. Тогава вече ще бъде решено дали той ще бъде екстрадиран в кралството. Апелативният съд не сподели аргументите на защитата, че няма доказателства за съпричастието на Мехмедов към убийството и посочи, че българският съд е лишен от възможността да преценява наличието на обосновано предположение за авторството на деянието. Това е в правомощията на властите в кралството. Европейската заповед за ареста обаче съдържа всички необходими реквизити. Затова последната съдебна инстанция прецени, че единствената мярка за неотклонение, която може да обезпечи присъствието на Мехмедов при гледане на делото за предаването му в Холандия, е задържането под стража.