Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хирурзи в Китай подготвят същата операция с жив човек.

Първото присаждане на човешка глава в света бе извършено на труп в Китай на 17 ноември при продължила 18 часа операция, съобщи Ройтерс.

Операцията показа, че е възможно разрязаните нерви, кръвоносни съдове и гръбначен стълб успешно да бъдат свързани повторно.

Същия ден на пресконференция във Виена италианският професор по медицина Серджо Каневаро обяви, че хирургическият екип от университетската болница в Харбин е “осъществил първата трансплантация на човешка глава” и че присаждането на глава на жив човек ще стане “много скоро”.

Операцията е извършил екипът на д-р Сяопин Рен. Същият екип миналата година приши човешка глава на тяло на маймуна.

Д-р Каневаро каза: “Първата трансплантация на глава от един човешки труп на друг вече е извършена. Следващата стъпка е да се разменят главите на двама души в мозъчна смърт, които ще са донори. А последната стъпка е реално присаждане на главата на жив човек с определени медицински показатели върху тялото на донор и тя ще стане много скоро.”

Както в. “Здраве без лекарства” вече писа, д-р Каневаро разполага с пациент, изразил готовност доброволно да се подложи на операцията. Това е 31-годишен днес мъж от Русия, който е обездвижен от нелечима болест и му остава малко живот. Очаква се присаждането на главата му към тяло на човек в мозъчна смърт да стане именно в Китай, тъй като в Европа и Северна Америка такива операции са забранени.