Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Прокуратурата разследва семейство Карадашки за източване на милиони от “Арон” Един от офисите на “Арон”, който вече не работи след схемата за източването на фирмата от семейството на Карадашки. СНИМКА: АРХИВ

В предишен брой разказахме историята на издирвания от САЩ за борсови измами Недко Недев, който се спаси от екстрадиция заради шизофрения.

Оказа се, че докато е манипулирал цената на акции на големи компании, той е бил мениджър във фирмата за бързи кредити “Финанс холд България” на Росен Карадашки и баща му Стоян.

Бизнесменът Росен Карадашки нашумя през ноември 2016 г., когато публично обвини в побой полицаи от Първо РУ в София, както и че са му взели наличните пари. Те бяха изпратени да му връчат призовка, но Карадашки побягнал, като ги видял. Задържан е след преследване и е отведен за разпит. Оказва се, че “жертвата” всъщност е бил издирван по няколко разследвания срещу него за престъпления. Едно от тях скоро Карадашки ще бъде съден за заплахи към длъжностно лице, което е работило във фирма на баща му. Това обаче не е единственото наказателно дело срещу него и фамилията му. Справка в районната и градската прокуратура в София показа, че има десетки проверки и няколко досъдебни производства срещу тях.

“Жална ти майка какво ще ти се случи. Охраната ми може и да бие. Внимавай много с кого и какво говориш. Знам къде живееш. Внимавай много”, казва злобно Росен Карадашки на Диян Азманов, който е на работното си място като началник-склад в мебелна къща “Арон”. Случката е от 21 април 2016 г. - 6 месеца преди Карадашки да обвини полицаи, че са го били, от ефира на Нова телевизия.

Събитията около издирването на Недко Недев от САЩ, арестът му и проблемите на работодателя му Росен Карадашки с полицията следват едно след друго във времето и съвпадат със скандал между съдружниците в “Арон”. Те са трима. Това са бащата на Росен - Стоян Карадашки, с 35% от капитала, Константин Генчев с 35% и полякът Артур Каласка с 30%. Оказва се, че един от тях е действал зад гърба на другите двама. Карадашки-старши е

подписал записи

на заповеди за

1,7 млн. евро,

които синът му Росен уж отпуснал като заем на дружеството. След това се оттеглил от управлението, а вместо него на поста застанала дъщеря му Рая. Така, изненадващо за останалите двама съдружници, имотите на фирмата за над 7 млн. лв. са запорирани, а “кредиторът” Росен Карадашки започва да овладява фирмата на баща си, и най-вече имотите и оборотите.

На 21 април 2016 г. Росен Карадашки не е случайно в базата на “Арон” в село Яна. Изпратен е там като пълномощник на сестра си Рая, която е една от двете управителки, които по правило трябва да действат заедно при вземане на решения. Карадашки искал да направи опис на стоката и да я откара в магазина в кв. “Люлин”, който вече е превзет от сестра му.

Росен Карадашки заплашил със саморазправа началник-склада, защото отказал да изпълни разпореждането му. Азманов му отговорил, че за да освободи стока и да я натовари, трябва да има решение и от двете управителки на “Арон С” - Рая Карадашка и Илияна Джонова. Първата обаче действала самостоятелно, и то не само в този случай.

“Ниско правосъзнание и неспазване на установения в страната правов ред” - така е записал прокурорът причините, поради които Росен Карадашки си е позволил да извърши престъплението, за което ще бъде даден на съд.

Диян Азманов подал жалба в полицията. Бил притеснен за живота си, когато Карадашки го заплашил с охранителите си, които могат да бият. Това са братята Самуил и Благомир Сапунджиеви - здрави момчета, които

в миналото са

служили на

братята

Красимир

и Николай

Маринови

- Маргините

По-големият Благомир е участвал в ММА боеве. По-малкият Самуил е баща на детето на Рая, сестрата на Росен Карадашки. Тя е една от управителките на “Арон” след оттеглянето на баща ѝ от поста през август 2015 г., малко след като от САЩ обявяват Недко Недев за издирване. Тогава е и началото на края на мебелната къща “Арон”, чиито имоти за милиони се оказват собственост на кредитора Росен Карадашки.

Случката със заплахата, за която Карадашки ще се изправи на съд, е от 21 април 2016 г. Три седмици по-късно, на 10 май, автомобилът на бизнесмена е спрян за проверка от полицаи на Първо РУ в София.

“Преди 5-6 месеца ме държаха 3 часа на паркинг, предполагам с цел сплашване и опит за отстраняването ми от бизнеси, в които участвам”, казва в единственото си интервю през ноември 2016 г. Росен Карадашки, когато отново е арестуван след преследване по улиците на София. Обвиненията в насилие към полицаите не се доказват, а самият Карадашки не е пускал и жалба срещу униформените.

Какво обаче се случва при задържането му на паркинга през май 2016-а? При проверката на колата му с него са шофьорът Пламен и двамата бодигардове братя Сапунджиеви. Претърсването дава резултат. Полицаите намират голяма сума пари, бронежилетки, бланки за отпускане на заеми и устройство за четене на банкови карти.

По оперативна информация освен с борсовия измамник Недко Недев Росен Карадашки е контактувал и с бандити, които се занимават с източване на банкови сметки чрез скимиращи устройства, научи “24 часа”. Униформените викат колегите си от оперативните служби и експерти заради съмнителните находки. Учудващо обаче акцията приключва, без да се образува наказателно производство. Задържаните начело с Росен Карадашки са освободени, а парите без доказан произход и другите вещи са върнати на задържаните.

Росен Карадашки, сестра му Рая и баща им Стоян неведнъж са казвали пред свои служители и партньори, че са недосегаеми за полиция и прокуратура, което в случая със задържането на паркинга и още няколко случая е факт. Причината била, че общият им адвокат, който ги защитава по всички дела, е бивш служител на ДАНС с връзки както в МВР, така и в прокуратурата, а близък

приятел на

Карадашки-старши

е бил директор

на една от

спецслужбите

в МВР през 90-те

От десетките сигнали и преписки за извършени от семейство Карадашки престъпления районната прокуратура все пак успява да приключи с обвинителен акт едно от разследванията - срещу Росен за заплахи към началника на склада на “Арон”.

От Софийската градска прокуратура отговориха на “24 часа”, че има наказателно производство във връзка с “Арон С” ООД: “То е за сключване на неизгодна сделка, която е навредила на дружеството. Разследването продължава. Засега няма повдигнати обвинения”, казват от прокуратурата, без да уточняват за коя сделка става дума. Прокурор Зорница Таскова посочва само, че разследването е от януари т.г., а към него са приобщени материали от преписка в районната прокуратура.

Там има сигнали за няколко неизгодни сделки, които управителите Стоян Карадашки, а след него и дъщеря му Рая Карадашка са сключили без знанието на другите двама съдружници. Според тях те са задължавали “Арон” с фиктивни договори към фирми, собственост на техни близки семейни приятели. Следват запори заради дълговете, изпълнителни дела срещу мебелната къща, цесии към трети дружества, които също са собственост на близки на Карадашки. Освен това Рая Карадашка е

разследвана

и за неотчетени

в касата

на фирмата

260 хил. лв.

в период, когато е завзела най-големия магазин на веригата в кв. “Люлин”, без да дава обяснения за действията си на другия управител и на съдружниците.

Прокуратурата обаче се занимава не само с казуса на “Арон”. Срещу друга фирма на семейство Карадашки - “Финанс холд България”, също има десетки жалби. Тя отпуска заеми срещу ипотека на жилища. Десетки длъжници са останали без апартаментите си заради забавяне на вноски или други формални причини. Схемата е същата, както и с претенциите към “Арон”. Семейството винаги действа с едни и същи адвокат, пълномощник на “Финанс холд България”, нотариус и частен съдебен изпълнител, при когото се образуват изпълнителните дела. През 2016 г. по едно от обжалваните действия на съдебния изпълнител, районният съд изпраща цялото дело на специализираното звено “Антикорупция”, което се ръководи от говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова.

 Как 250 души останаха без работа и защо посолството на Полша пита българските власти за случая с “Арон” четете в следващ брой.

Коментара ()

Вашият коментар