Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

38-годишен мъж от Бургас е задържан за измама в особено големи размери, съобщиха на извънреден брифинг от Апелативната прокуратура в града.

Арестуваният Милен Стойчев създал няколко фалшиви профила в сайт за запознаства, използвайки снимка на красива млада жена.

Той се представял за Мария Василева - българка, която бедства в Гърция и се нуждае спешно от пари, за да се прибере. В сълзливи разговори, които измамникът прехвърлял във фейсбук, "Мария" обяснявала, че отишла на гости на майка си в Гърция, но си счупила телефона, останала без средства и не може да се върне.

За времето от април 2014 до юни т.г. 100 човека, предимно мъже, се озовали на молбите на хубавата Мария и превели 40 000 лв. по сметка, открита в българска банка. Тя била на името на бабата на измамника, която била с почти същото име - Марийка Василева.

"Хората не са се усъмнили, въпреки че банката  е българска, а бедстващата жена уж е в Гърция", коментира апелативният прокурор на Бургас Любомир Петров. Шефът на полицията комисар Калоян Калоянов уточни, че сумите са между 10 и 250 евро, а 95 % от потърпевшите са мъже от цялата страна.

Измамникът е задържан на 15 ноември и само за ден са събрани множество доказателства, разпитани са четирима пострадали. Тепърва обаче предстои останалите да бъдат призовани по надлежен ред в Бургас, уточни зам.апелативният прокурор Йовита Григорова.

Разследващи предполагат, че комбинаторът е използвал и други схеми за измами, както и още банкови сметки. От няколко години той бил безработен.

Засега се знае, че въпросната банкова сметка е закрита през този юни.

От прокуратурата ще поискат разкриване на банковата тайна и назначаване на банково-счетоводна експертиза.

От жилището на Стойчев са иззети лаптоп, множество флашки, вносни бележки от банкови преводи, бележки от банкомати.

До разкриването на наглия измамник се стигнало, след като в Икономическа полиция Бургас бил подаден сигнал от мъж, който също внесъл пари в сметката на Мария Василева. Човекът се усъмнил, че има нещо нередно и решил да да се оплаче.