Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Какви са истинските цели на авторите на фейк новини и защо продължават да ги продуцират въпреки спорните им ефекти.
"Те рядко успяват, но всичко зависи от мишената или от операцията, която трябва да се проведе", коментираха пред "168 часа" експерти в манипулациите на медийното пространство.
Някои, макар и доста недоизпипани, постигат целите си. Последният пример е бившият здравен министър Николай Петров, който тези дни за втори път бе оправдан от Военна прокуратура.
В съобщението се казва, че военен прокурор правилно е отказал
първия път да образува досъдебно производство. Въпреки това професорът подаде оставка.
Едва впоследствие се разбра, че сделката за консумативите със зет му всъщност е подготвена на 100% от предишното ръководство на ВМА. С назначаването на поста
той само формално парафира договора,
утвърден от комисия, назначена от предшественика му.
Заместникът на Петров като министър - Мирослав Ненков, изнесе още по-фрапиращи данни. Всъщност зетят на професора Явор Цонев не е спечелил поръчката за 1,6 млн. лв., тъй като това е само обявената прогнозна цена за консумативите.
В смисъл, предишното ръководство е очаквало, че ортопедичните импланти ще са горе-долу на такава стойност. Зетят обаче печели търга, обявен от комисията, с цена от 300 хил. лв.
Според Ненков именно това е причината Военна прокуратура още тогава да откаже да се занимава със случая. Тези дни от Военна прокуратура обявиха, че по това време не е имало и фактическо съжителство между зетя и дъщерята на Николай Петров.
"В постановлението, според което не се образува обвинение и проверка, има описани по пера многото милиони, които
ген. Петров е
спестил на нас, данъкоплатците,
от подобряване на договорите - аргументира се Ненков. - Но това не се казва в репортажа."
Според него всички документи са подготвени от комисия, която стои с имената си и констатира, че всичко е наред.
Думите на Ненков потвърди и спортният министър Красен Кралев. Той също сподели, че е чиста формалност, че сделката е финализирана при Петров, въпреки че е подготвена от предшественика му.
Кралев бе категоричен, че това е част от хибридната война, която от доста време се води срещу правителството. Целта й е
да се отстрелват министрите един по един с компромати
Част от нея бе и спекулацията, че спестяванията на премиера Бойко Борисов не са 29 хил. лв., както е декларирал, а 2,3 млрд. долара. Всичко бе представено като новина, която уж се базира на данни от "Райските досиета". Очевидно българите вече са свикнали да отсяват най-недостоверните измислици и няколко дни след като бе пусната, "информацията" бе свалена.

Но по всичко личи, че опитите за фабрикуване на компромати срещу министри ще продължат.
Ярък пример за мощта на фейк новините у нас бе и разпространената преди две седмици информация за министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова. Според фалшификата, който тръгва от сайта "Трол Нюз" (с надслов: "Измислени новини и други весели истории"), на обиколка из страната Павлова рекламирала предстоящото председателство от България на Европейския съюз. По повод на тази кампания пристигнала в някакъв провинциален град (дори не се уточнява къде) и 85-годишна старица решила да се възползва от посещението на висшата държавна чиновничка - приближила се към нея и се оплакала от ниската си пенсия. Павлова
направо я наругала:
"Да се хваща да работи"
Според лъжливата новина министърката продължила да ръси грубости и бисери и след инцидента. "По-късно на среща със студенти заявила безцеремонно: "Истината е, че ако тия 2 милиона души в чужбина пращат по 500 евро месечно на родителите си, тогава няма нужда от никакви пенсии. С 1000 лв. месечно пенсионер ще живее доста добре и няма да тежи на бюджета!"
Ефектът от новината, която дори няма източник, бе повече от фрапиращ. Досегашната практика показва, че само малцина си дават труда да проучат фактите. Затова минути след като "новината" влезе в социалните мрежи, тя предизвика истински взрив от злостни критики и псувни. Фалшивката веднага бе подета от сходни в етично отношение сайтове и се появиха заглавия от рода на "Лиляна Павлова тотално изнагля!" или "Вижте как унижи българите!".


Като част от хибридната война експерти определят и друга новина менте - десетки турски танкове и стотици военни от южната ни съседка
отказват да се изтеглят
от България
след участието си в съвместно учение на наша територия.
В дописката се посочва, че 82 танка "Алтай" и малко над 800 войници и офицери от турската армия били на четиридневно учение в района между Тополовград и Каменна река и удължават престоя си с мотива, че "все още чакат заповеди от преките си ръководители". За по-голяма достоверност се твърди, че българското Външно министерство е
отправило питане към НАТО,
а оттам са го препратили към регионалния щабен център на Алианса в Истанбул.
Сред разпространителите на "новината" е "Гъделнюз", но когато тя се появи в малкия провинциален сайт "Ком България", изведнъж стана достоверна. Оттам бе преписана от сайта "Фрогнюз", който също е източник на доста фалшиви новини в България. Любопитно беше, че в един момент гърмящата новина за танковете и нейното опровержение по едно също време стояха на две различни места в медията на Огнян Стефанов.
На пръв поглед от тази новина-балон нямаше никакъв смисъл, но според експерти целта й е била съвсем друга.
"Това е един от прийомите да се тества доколко обществото е безкритично към
подобни новини
Това означава, че ни чакат още по-големи провокации от този тип", коментира запознат с тактиката на хибридната война.

Кои други политици пострадаха от напоследък от фалшиви новини, четете в печатното издание