Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Директорката на Природоматематическата гимназия "Гео Милев" в Стара Загора Николина Куличева предпочита да търси доброто в своите ученици.
Директорката на Природоматематическата гимназия "Гео Милев" в Стара Загора Николина Куличева предпочита да търси доброто в своите ученици.

Момчето учи в същото училище, педагогическият съвет ще решава съдбата му

Непълнолетен осмокласник от Природоматематическата гимназия "Гео Милев" в Стара Загора е монтирал камерата в женската тоалетна на третия етаж в училището, потвърдиха вчера от Районната прокуратура в Стара Загора, под чийто надзор се води досъдебното производство. То е образувано на 10 ноември, а техническото средство било монтирано ден по-рано, става ясно от официалното съобщение до медиите. Засега срокът на разследването е двумесечен - до 10 януари догодина.

Досъдебното производство бе образувано от полицията в условията на неотложност още в петък след края на работното време на прокуратурата в 16,30 часа. То е по член 339 А от Наказателния кодекс за това, че на 9 ноември т.г. в Стара Загора без надлежно разрешително, както се изисква по закон, е използвано специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация.

Както "24 часа" вече писа, камерата била монтирана в закачалка в първата кабинка на дамската тоалетна на третия етаж. Била нагласена да снима посетителките на тоалетната около кръста. Открили я две десетокласнички, впечатление от появата на необичайната за това място закачалка. После я демонтирали и предали на учителите си. Те от своя страна извикали по спешност директорката на гимназията Николина Куличева, която в тези дни била в отпуск извън града. Когато се завърнала, тя уведомила писмено Регионалното управление на образованието и предала камерата на полицията чрез Детската педагогическа стая.

Устройството не можело да предава онлайн изображения, но на картата му има запис, научи "24 часа".

В гимназията не са изненадани, че техен ученик е замесен в неприятния инцидент. Една от версиите е, че с постъпката си момчето, което е на 14 години, искало да се докаже пред момиче. То постъпило в елитната гимназия тази есен.

Директорката Николина Куличева каза пред "24 часа" вчера, че все още не е уведомена официално за заключението на прокуратурата за извършителя. По принцип неговата съдба трябва да бъде решена от педагогическия съвет на гимназията, на заседанието, което ще бъде възможно най-скоро, трябва задължително да присъстват виновникът и неговите родители, както и представител на социалните служби. Най-тежкото наказание, което го грози по училищна линия, е преместване в друго училище.

"Имаме достатъчно ученици - около 800, и едно евентуално преместване няма да се отрази на делегирания ни бюджет. Но аз винаги гледам към доброто у децата, у всеки има по нещо добро. Затова казах пред една от телевизиите, че ако извършителят се окаже наш ученик, трябва да работим с него, за да го убедим, че е сгрешил", сподели вчера директорката.

Макар и непълнолетен, извършителят носи по закон наказателна отговорност - той може да бъде осъден най-много на половината от наказанието, предвидено в член 339 А от НК, и до получи от условна присъза до 3 години ефективно лишаване от свобода. Юристи коментират, че едва ли ще се стигне чак дотам - и заради чистото му съдебно минало най-вероятно осмокласникът ще бъде предаден на Местната комисия за борба с противообещствените прояви на малолетните и непълнолетните, за да бъде превъзпитаван под надзора на родители му.

Скандалът избухна 10 ноември, петък, когато ученички от Математическата гимназия започнаха да се предупреждават в социалните мрежи, че в тоалетната на третия етаж има скрита камера. След това тези им постове бяха изтрити.

Още в началото стана ясно, че разследващите имат сигурна следа към извършителя. По непотвърдена информация, той самият се записал на камерата - случайно или пък бил убеден, че няма да бъде разкрит. Възможно е обаче за уличаването му да е помогнала една от 149-те камери, които осигуряват постоянно видеонабюдение в училището. То е обхванало и третия етаж, където в първата кабинка на дамската тоалетна била монтирана тайно 150-а поред камера - незаконната.

Веднага след като тя бе открита, са проверени и другите тоалетни в гимназията, които се оказали "чисти" откъм подобни устройства. Да бъдат по-бдителни са предупредени и хигиенистките, които почиствали тоалетните след всяко междучасие.

От понеделник учебните занятия в Математическата гимназия продължиха нормално. С учениците, които се почувствали притеснени от инцидента, сега работи училищният педагог.

Според директора на Регионалното управление на образованието в Стара Загора Татяна Димитрова, подобен случай не имало досега никъде в областта. Още в петък тя е получила доклада на директорката на Математическата гимназия и сигнализирала в образователното министерство.

Случаят в Математическата гимназия стана повод в Стара Загора да си припомнят, че през юли 2008 г. в града бе задържан мъж на 34 години, който пробил дупка във вратата на дамската тоалетна на четвъртия етаж в Съдебната палата - по онова време етажът се ползваше от Районната прокуратура. Воайорът издебвал кога в тоалетната ще влезе жена, след което лягал на земята и наблюдавал през дупката какво се случва. Тъй като не ползвал техническо средство - записващо устройство, тогава той се размина с 15 денонощия задържане в поделенията на МВР и полагане на обществено полезен труд, защото бе осъден по Указа за дребното хулиганство.