Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Синът на съдружник във фалиралата “Арон” свързан с борсовия измамник Недко Недев, издирван от САЩ Арестантът Недко Недев на път към съдебната зала през март 2016 г.

Обявеният за шизофреник мъж от Добрич бил служител във фирма на Росен Карадашки и баща му Стоян, докато манипулирал цени на акции на големи компании.

Регистриран е и на адреса, на който живее Карадашки-младши

Болестта му се оказва пречка да участва в наказателен процес по делото за екстрадиция в САЩ, а в същото време обжалва присъда за шофиране след употреба на алкохол

“Манипулирал съм борсата? Един Бай Ганьо от България да манипулира борсата в САЩ? То ако ставаше така... Нямам такива познания. Оттук съм я манипулирал... Или някой ме е натопил, или е станала грешка.”

Това казва пред съдиите през 2016 г. 38-годишният тогава Недко Недев от Добрич. Мъжът е арестуван в София през март 2016 г. след международно издирване по искане на прокуратурата в САЩ. Срещу него са повдигнати няколко тежки обвинения за борсови измами и кражба на самоличност (за аферата, четете в карето долу), за които се лежи 20 г. в затвора.

На 2 август 2016 г. апелативният съд в София потвърждава решението на градския от 15 юли, че Недко Недев няма да бъде изпратен в Ню Йорк, за да бъде разследван и съден. Причината е епикриза от държавната психиатрична болница в Севлиево. Според нея той има симптоми на личностно разстройство и съмнения за шизофрения. Заради заболяването Недев не може да участва в наказателен процес, категорични са магистратите. 

Пускат го от ареста,

където лежи от март.

Оттогава Недко Недев

е свободен гражданин “Недев е освободен с решение на съда заради невменяемост. Оттогава няма друго искане от САЩ да бъде задържан”, казват от Софийската градска прокуратура.

Всичко започва на 4 май 2015 г. Тогава Недко Недев научава, че от САЩ го издирват за измама с ценни книжа, фалшификации на данни по интернет и кражба на самоличности. Месец по-късно той е в Севлиево, където живеят родителите на съпругата му Ивелина, с която е в развод. Те се грижат за двете му деца от нея. След като научил, че ще го съдят в САЩ, Недко станал неспокоен. Проверявал децата си дали са живи, настоявал да се гледа само една телевизия, защото чрез другите могат да го проследят, започнал да чува гласове. Заради неадекватвото му поведение родителите на Ивелина се обаждат в психиатричната болница в града. Недко е хоспитализиран там на 13 юни 2015 г., пише в делото за екстрадицията му в САЩ. Лекарите откриват симптоми на шизофрения. Съмненията, че е болен, са засилени от регистрацията на баща му Руси, който имал същото заболяване.

Недко Недев е от Добрич. Разказва, че е живял в САЩ. Заминал през 1999 г. Работил като шофьор на камион и мениджър във фирма. Контактувал и с други сънародници зад Океана. Върнал се в България през 2010 г. Оттогава работи и жевее тук (къде - виж по-долу). Подвизава се в София. Според разследването в САЩ той е регистрирал няколко фиктивни фирми и от тяхно име изпращал предложения до борсата в САЩ за покупка на акции на големи компании.

Заради фалшивите

оферти борсовите цени

се повишавали

изкуствено,

което давало възможност на Недко да продава по-скъпо притежавани от него акции.

Скандалът избухва малко преди Недко да постъпи за лечение в болницата в Севлиево. След това го изписват и се връща в София. Арестуван е през март 2016 г. Делото за екстрадицията му е отлагано няколко пъти. Различни негови адвокати твърдят, че е психично болен и не може да участва в наказателен процес. По делото има кореспонденция на Софийския градски съд с колегите им от Южния съдебен окръг в Ню Йорк, където трябва да бъде отведен Недко. В нея се пита дали той може да получи адекватна медицинска помощ, ако бъде екстрадиран. От САЩ отговарят, че имат една от най-добрите системи за това. Междувременно е назначена съдебнопсихиатрична експертиза, за да се прецени дали наистина Недко Недев е шизофреник. За краткото време, което имат, вещите лица се позовават на изследването му в Севлиево, което е направено няколко месеца по-рано. В крайна сметка експертизата върши работа. След няколко отлагания на заседанията на 15 юли 2016 г. Софийският градски съд освобождава Недев от ареста и

отказва да го

екстрадира, защото не

може да участва в

наказателен процес

заради заболяването си

На 2 август апелативните съдии потвърждават.

Заболяването на Недко, посочено в епикризата му, обаче не му пречи да участва като страна, и то активно, в друг наказателен процес, и то по същото време и в същия съд, показа проверка на “24 часа”.

На 9 юни 2016 г., още докато е в ареста заради издирването от САЩ, Недко Недев подава искане до Софийския градски съд. С него той обжалва присъда си “пробация” заради шофиране след употреба на алкохол и катастрофа по наказателно дело в районния съд. Процесът започва на 27 ноември 2015 г. Тогава вече Недко има епикриза от Държавната психиатрична болница в Севлиево, но не я ползва и пълноценно участва по делото. То продължава през 2016 г., включително и след март, когато Недев е арестуван заради аферата в САЩ. Дори е посещавал заседания, в протоколите по които и дума не става, че не може да участва в наказателен процес заради невменяемост.

Делото приключва с присъда на 5 юли 2016 г. Само 10 дни по-късно Софийският градски съд ще се произнесе, че Недев е невменяем и не може да участва в наказателен процес, за каквото го издирват от САЩ. Оказва се, че ценната епикриза и психиатрични изследвания се правят само по едното дело, но не и по другото, където Недев е нормален.

Мъжът от Добрич с трудов стаж в София и САЩ напуска ареста на 2 август 2016 г. 6 дни по-късно, на 8 август, явно вече оздравял, той лично подава и жалбата срещу присъдата си в Софийския градски съд. Тя обаче е потвърдена през ноември 2016. и така наказанието му 1 г. “пробация” остава.

През юни 2017 г.

Недев, явно още

по-здрав,

е поискал и от апелативния съд да възобнови делото и да преразгледа присъдата, но му е отказано.

Случката с катастрофата на Недев е от 29 декември 2012 г. По това време според документите от САЩ той вече е започнал с манипулациите на борсовите цени от компютър в България, които са продължили до май 2015-а.

На тази дата около 1,15 ч след полунощ Недко сяда зад волана на БМВ-то си, но вече е изпил половин бутилка вино. На бул. “Академик Иван Евстатиев Гешов” в посока “Черни връх” губи контрол над автомобила и се забива в стълб на уличното осветление. Пътниците в колата зад него виждат катастрофата и се обаждат на 112. На мястото пристига патрул на 4-о районно управление и Бърза помощ. Недко е откаран във ВМА, където лекарите спасяват живота му. Взета му е кръвна проба, докато е в противошоковата зала. Резултатът е 1,53 промила, далеч над допустимото, за което се носи наказателна отговорност.

По делото срещу обвиняемия за борсови измами в САЩ няма негов телефон за контакт. Посочени са номерата на приятелката му към 2016 г. и на майка му Костадинка. “24 часа” се свърза с първата и я помоли за връзка с Недев, но тя обясни, че вече не са заедно и не знае къде е. Телефонът на майката на Недко е изключен. Адресът му по лична карта в София е един и същ - ул. “Тарас Шевченко” № 9, ет. 2 в кв. “Изгрев”. Там той е регистриран от 2010 г. насам, когато се завръща в България. Екип на "24 часа" посети адреса два пъти след работно време. Там има голяма къща с двор. Няма звънец и никой не се отзовава на повикванията. На пощенската кутия отвън са изписани имената на Росен Карадашки и Галина Маркова. Името Недко Недев го няма, въпреки че и до днес по лична карта се води на този адрес.

Връзката на Недко Недев с Росен Карадашки не е само адресът, на който и двамата живеят, показа справка в документите по делото за екстрадиция. В показанията си пред един от съдебните състави Недко Недев разказва, че

след завръщането си

от САЩ през 2010 г. е

започнал работа в

столичната фирма

“Финанс холд

България”

Издигнал се до мениджър, който търси нови пазари. Дружеството “Финанс холд България” е наследник на финансовата къща “Кеш мъни”, която отпуска бързи кредити.

Откакто Недко Недев започва работа там, един от съдружниците с голям дял от капитала е точно Росен Карадашки, с когото са регистрирани и на един адрес в София. През 2012 г. сред собствениците на “Финанс холд България” се появява и бащата на Росен Стоян Карадашки, а майка му Валентина става управител, каквато е и до днес.

Според показанията му Недко Недев е работил за дружеството на семейство Карадашки 5 години. Напуснал фирмата през юни 2015 г., само месец след като от САЩ му повдигат обвинения за борсови измами. По същото време той влиза и в психиатрията в Севлиево, откъдето излиза с ценната експертиза, че е шизофреник.

Случайно или не, трудовият стаж на Недко Недев във “Финанс холд България” съвпада с периода, за който прокуратурата в САЩ твърди, че е манипулирал борсата зад Океана като е подавал фиктивни оферти за покупката на акции на три големи фирми и приключва след разкриването му.

Близки на Недко Недев, с които се свърза “24 часа” твърдят, че той и Росен Карадашки са били заедно в САЩ до 2010 г. и се познават оттам.

За разлика от Недко Недев, който няма регистрирани фирми в България, Росен Карадашки е крупен бизнесмен според информацията от Търговския регистър. Той е управител и съдружник в над 40 фирми. Имената на повечето от тях

ясно показват, че

Карадашки е свързан

със САЩ -

“Линкълн Марк 7” ЕООД, “Уест сайд” ЕООД, “Сан фернандо” ЕООД, “Канзас Кепитъл” ЕООД, “Соут лейк сити” ЕООД, “Юта Трип” ЕООД, “Невада Кепитъл” ЕООД, “Колорадо Трип” ЕООД и др.

Името на Росен Карадашки се появява и в десетки изпълнителни дела, по които той и негови фирми придобиват имоти на длъжници на “Финанс холд Груп”. Карадашки е син на един от съдружниците във фалиралата мебелна фирма “Арон” - Стоян Карадашки.

 Каква е връзката на Росен Карадашки с фалита на “Арон”, с Недко Недев, четете в следващ брой на “24 часа”. До редакционното приключване на броя Росен Карадашки и майката на Недко Недев не отговаряха на мобилните си телефони. В продължението на материала редакцията предоставя възможност за мнение на всеки, чието име е споменато.

Фалшивите оферти изпращани от компютри в София

По разследването на престъпната дейност на Недко Недев в САЩ е разпитван и негов сънародник, с когото е контактувал докато е бил в САЩ, пише в документите на агент на ФБР, които са приложени по делото за екстрадиция на българина. Името му обаче не е посочено.

"Нямам специални познания с компютрите. Няма и други подсъдими, така са преценили властите в САЩ. В Америка не съм чувал гласове, тук се появиха", заявява в показанията си пред съда Недко Недев.

Заповедта за арест на Недев е издадена от съдия Франк Маас, който правораздава във Федералния Районен съд за Южния Район на Ню Йорк. 

Данните от разследването показват, че от компютър в България през 2012 г. и през април и май 2015 г. Недко Недев подавал на борсата в САЩ фиктивни оферти за акции на шоколадовата фабрика "Роки Маунтийн", козметичния гигант "Авон" и Тауър Груп". Използвал е системата за разкриване на информация за публичните дружества EDGAR, както и вътрешна поверителна информация за компаниите, до които не е имал право на законен достъп. С фалшивите, изкуствено завишени оферти, изпращани от него, за кратко време акциите на компаниите се покачили. През това време той, а вероятно и други инвеститори продали своите акции на добра цена и за кратко време и така реализирали бързи печалби.

За "Таур Груп" подава оферта от името на "Евроинс". От компанията отричат да са пправили подобни предложения и да са свързани с Недев. След това повтаря операциите и с "Авон" и "Роки маунтийн".

Когато изматата е разкрита ФБР и прокуратурата започват разследване. Оказва се, че Недев е действал и от името на няколко компании, регистрирани специално за целта на измамата - PTG Сapital Рartners, PST capital Group, Strategic Capital partners Muster r Strategic Wealth Investment. Те са регистрирани на Британските вирджински острови и в Невада, САЩ, но за представителството им било посочено София, България. Акаунтът на Недко също бил активен от столицата на България докато подавал фалшивите оферти пред борсата в САЩ.

Една от сметките, с които е действал Недко Недев от компютъра си в България, е регистрирана на майка му - 68-годишната Костадинка Великова. Друга от специалните сметки се води на името на друг българин - Тодор Николов.

"24 часа" изпрати запитване до Министреството на правосъдието в САЩ за подробности около развитието на случая с Недко Недев. Разследването още от 2015 г. се ръководи от прокурора Пийт Барара, който обаче през март 2017 г. е уволнен от администрацията на президента Доналд Тръмп. Барара е бил назначен от Барак Обама, а практиката в САЩ е всеки следващ президент нда назначава нови прокурори в отделните съдебни региони.

Със сигурност обаче Недко Недев е на свобода, но не е в САЩ. Той е активен в социалните мрежи, но не с оригиналното си име. Майка му костадинка - също. Жената се грижи за децата му. Една от фирмите, в които е участвала до 2011 г. е регистринрана на същия адрес, където е и офисът на работодателя на сина й “Финанс холд България”.

Хакерската атака срещу Комисията по ценните книжа и фондови борси на САЩ в края на септември отвори дебат за сигурността на системата EDGAR, чрез която компаниите попълват и подават своите финансови документи за търговия. Новият председател на комисията Джей Клейтън  дори беше изслушан в Сената. Проникването в системата може да доведе до кражба на данни на хиляди компании, чиито акции се търгуват публично, а престъпници да се облагодетелстват от това.

През 2016 г. системата EDGAR също беше манипулирана. Един от примерите, който се дава зад Океана, е със случай от 2015 г., когато беше разкрит българският гражданин с американски паспорт Недко Недев. Срещу него има няколко обвинения за манипулиране на борсовите цени на няколко компании. Той беше заловен в България през март 2016 г., но съдът реши да не го екстрадира в САЩ, защото е болен от шизофрения и не може да участва в наказателен процес. Оттогава няма развитие по случая. Кога е луд Недко Недев и кога не е, с какво се е занимавал, докато е манипулирал борсата в САЩ, и с кого е свързан той, четете в първата част от разследване на “24 часа”.

Коментара ()

Вашият коментар