Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БЕЗ КОНТРОЛ: Бутилиращи компании се опасяват, че с новите правила всеки ще може да продава вода без необходимите качества. СНИМКА: Димитър Кьосемарлиев
БЕЗ КОНТРОЛ: Бутилиращи компании се опасяват, че с новите правила всеки ще може да продава вода без необходимите качества. СНИМКА: Димитър Кьосемарлиев

Харчим по 270 млн. лв. на година за бутилирана вода

По света се дават над $100 млрд.

Харчим по 270 милиона лева годишно за минерална вода, а по света се дават над 100 милиарда долара. Сумите се увеличават с всяка изминала година.

През 2016 г. в България сме дали 50 милиона лева повече за живителна течност в сравнение с 2015 г.

Приходите от концесионни договори за добив на минерални води от държавните извори за 2015 г. са малко под 4,4 млн. лв., а за първото тримесечие на 2016 г. - 1,6 млн. лв. Това става ясно от справка, изготвена от Министерството на околната среда и водите в отговор на запитване на "168 часа".

Постъпленията от концесионните договори, повечето от които са за 25 г., се плащат отделно в републиканския бюджет.

По данни на Министерството на околната среда и водите то е отстъпило 64 находища на минерална вода за стопанисване и използване на общини за 25 г.

15 са фирмите, които притежават концесии за добив на минерални води. С най-голям годишен обем за бутилиране или за хидрогеотермална енергия е разрешението за "Албена" АД, което използва три сондажа - 2 милиона кубически метра.

В курорта има само една чешма за питейни нужди, а всичко останало отива за минералните басейни, с които разполагат почти всички хотели.

Държавата задължава концесионерите да извършват инвестиции, да имат и спазват програми за хигиена, както и да поддържат чешми, където всеки може да си налее вода. Всяка година се правят измервания за качествата на минералната вода.

"Ежегодно концесионерите на минерални води изпълняват програми за санитарно-технически мероприятия, които включват мониторинг на минералната вода, дейности за опазване на водоизточника и пояс I-ви на неговата санитарно-охранителна зона, както дейности, свързани с опазване на минералната вода и водоизточника", пишат в отговора си до "168 часа" от Министерството на околната среда и водите.