Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Преди 20 години разследват за злоупотреби почернената директорка на училището, в което се обучаваше убиецът Йоан Матев

Директорката на частната гимназия "Езиков свят" Василка Николова, чийто син Георги бе убит от внука й Севелин на 4 ноември, се принудила да напусне длъжността началник на столичния инспекторат по образование през далечната 1997 г. след скандал за злоупотреби.

След проверката на МОН тогава на директорката било наложено дисциплинарно наказание за това, че незаконно се намесвала в дейността с учебниците и приема на ученици в гимназиите и техникумите. Запознати твърдят, че е имало съмнения, че е подправяла протоколи от учителския избор на учебници с цел да привилегирова определени издателства за сметка на други - ощетени от избора.

Василка Николова обаче не била уволнена. Сама решила да напусне поста, а по думите й тогава е обвинявана във финансови злоупотреби, които възлизали на 7 лв., което било обидно за нея. През следващата година Василка Николова управлява фондация "Езиков свят" заедно със сина си - вече мъртвия към днешна дата Георги. Организацията е собственик на частната гимназия за чужди езици "Езиков свят", а неин директор в продължение на 19 години е именно Николова.

През 2004 г. тогавашният министър на образованието Игор Дамянов решава за шеф на инспектората да сложи Василка Николова въпреки нейното спорно минало.
През същата година за тази длъжност се борят общо три кандидатки, събрали най-много точки в конкурса. Така, след като е избрана, Николова изкарва втори мандат, но нейното назначение предизвиква бурни реакции в немалка част от гилдията. Директори и преподаватели протестират срещу избора й заради конфликта на интереси. Въпреки че, преди да бъде избрана за шеф, тя напуска директорския пост и управителния съвет на фондация "Езиков свят".

За трети път скандален интерес към Николова се породи неотдавна, когато стана ясно, че в нейното училище е учел Йоан Матев, който бе обвинен за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина на 2 юни преди 2 години. Тогава негови съученици обясниха, че в същия ден Матев не се появил няколко часа в училище, а когато отишъл, имал кръв по главата, която побързал да измие в тоалетната.
Дълго директорката бе обвинявана, че е знаела какво е направил Йоан, но не сигнализирала в службите, а дори го посъветвала да донесе извинителна бележка за целия ден.

Нещо повече, немалко ученици след разкриването на случая обясниха, че са разбрали какво се е случило, но директорката им наредила да не коментират по никакъв начин случая. Може да се каже, че цялата тази конспирация, наложена в училището на Йоан от ръководството, го спаси от арест в много дълъг период от време, което попречи на разследването да разкрие случая по горещи следи, когато много по-лесно се събират доказателства. В писмо до медиите обаче Николова категорично отрече да е знаела за това и обяви, че ще съди всеки, който опетни името й.

Тогава "168 часа" направи опит да се свърже с директорката, но безуспешно, тъй като от училището обясниха, че тя е в отпуск и не знаят кога ще приключи.
И тази седмица молбата за разговор с нея отново не даде резултат. От април частното училище е преместено на нов адрес, а учителки разказаха, че от 6 ноември следобед изобщо не са виждали Николова.

"И учениците, и родителите са разстроени от случилото се. Напуснете училището, няма какво да ви кажем. Не можем да се свържем с директорката, не е удобен моментът", обясниха работещите там.

Василка всъщност е майка на двама сина, между които има 9 години разлика. Убитият Георги е по-големият. Приятели на неговия 24-годишен син Севелин, който миналата седмица брутално закла баща си с 20 удара с нож, разказаха пред "168 часа", че той бил луд фен на автомобилите и планинското колоездене. Страстта на младежа по превозните средства се появила още докато учел в гимназията. Преди да вземе книжка, той се занимавал с колоездене, като дори си бил купил професионално състезателно колело и пълна екипировка. С тях неведнъж се явявал на различни състезания, които се провеждали в пригодените за това планински райони и зали.

 

Коментара ()

Вашият коментар