Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Охранители водят в съда Стефан Станев.
Охранители водят в съда Стефан Станев.

Човек ли трябва да умре, за да се направи нещо в тая държава, разплака се в Софийския градски съд почернената Райна Николова, майка на убитата красавица Виола. Райна загуби дъщеря си на 23 юни, когато приятелят на Виола Стефан Станев (29 г.) счупи стик за голф в главата ѝ и я закла с 3 ножа.

Съдия Димитрина Ангелова го осъди вчера на 25 г. затвор. Прие, че той е отнел живота на Виола особено мъчително и жестоко. Делото приключи в едно заседание, тъй като бе гледано по съкратена процедура. Станев призна за стореното и така избегна по-сурово наказание. По закон то се намалява с 1/3, когато подсъдимият признае вината си и се съгласи да не се събират повече доказателства по делото.

Прокуратурата пледира, че Виола е издъхнала в страшни мъки и ужас от това, което я очаква. Станев често избухвал от ревност. С Виола живеели в столичния кв. “Св. Троица”. Въпреки че имал желание да се ожени за 28-годишната жена, на 23 юни към 5 ч той решил, че тя е бреме за него. Счупил в главата ѝ стик за голф, съборил я на земята и почнал да я души. След това с 3 кухненски ножа я ръгал във врата и гърба. Един от тях се счупил и острието останало забито в шията на жената. След убийството Стефан отпътувал за Созопол.

“Никой родител не заслужава да погребе детето си! Ужасно съжалявам. Разкайвам се! Очаквам близките на Виола да ми простят. Обичах я много”, каза в последната си дума пред съда Станев. Родителите на убитата коментираха по-късно, че молбите му за пощада са “актьорска игра”.

Съдът наложи и 8 месеца затвор и 2000 лв. глоба заради намерени в дома му амфетамини за 502 лв. При разследването стана ясно, че 4 жалби за закана с убийство срещу Станев, подадени от бившата му съпруга Благовеста Пенева, са били проспани от прокуратурата. За да поеме отговорност, районният прокурор на София Петър Белчев се оттегли от поста си. Срещу Станев тече и друго разследване за наръган с химикал в окото съкилийник.