Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"По всевъзможни начини се опитах да му помогна, но бях безсилна. Отнеха ми го."

Това каза пред "168 часа" Симона Симеонова, приятелката на 18-годишния Калоян Милев, който на 27 октомври нападна и би медицинска сестра в "Пирогов", а след това избяга от болницата и се самоуби, скачайки от 6-ия етаж. Слуховете, че младежът се е присъединил към секта, тръгнаха от баща му Иво Милев. Пред медиите той сподели, че Калоян бил "зомбиран" и затова напоследък променил рязко начина си на живот. За същото свидетелства и приятелката на младежа. По думите й той не й е казвал лично, че е в секта, но тя самата започнала да се съмнява в това.

"Една седмица преди края той спря да ме търси безпричинно. Това го е направил явно, за да не ме нарани толкова много", споделя момичето.

Съмненията й се подсилили и от снимките с религиозни послания, които Калоян качвал в личния си профил във фейсбук. Първият пост на такава тематика публикувал на 10 октомври, а от 18 до 25 октомври не е пропуснал нито ден, в който да не сложи цитат от Библията.

"Устойте на дявола и той ще избяга от вас. Елате по-близо до Бог и той ще дойде по-близо до вас. Измийте ръцете си, грешници, и пречистете сърцата си, двуличници!", гласи едно от посланията на снимка, качена от 18-годишния младеж.

Само на 25 октомври от 7,00 сутринта до 15,00 ч следобед той е качил в профила си общо 16 снимки с религиозно съдържание, като по-голямата част от тях са цитати от Библията, а другата са мисли за живота, обвързани с вярата. Това бил и последният ден, в който Калоян проявил активност в профила си в социалната мрежа.

"Тези снимки, с които е запълнил целия си профил, ме подтикнаха да се запитам дали някой не го кара да мисли постоянно за религията и ако е така - кои са тези хора, които го принуждават да го прави - спомня си приятелката му. - Аз сама се сетих, че може да е станал част от секта. Започнах да му обяснявам, че нещата не са така, както той ми ги представя. Единственото, което той ми каза, беше, че аз не го разбирам и не разбирам нищо от това."

Лично към нея Калоян по никакъв начин не бил променил отношението си. Дистанцирал се само през последната седмица. Симона не е усетила напоследък приятелят й да е притеснен.

"Ако беше така, щях да забележа. Единствено тази прекалена отдаденост към религията не я разбирах", разказва още тя.

Момичето не знае дали младежът не е давал пари на "тези хора", както самата тя ги нарича. Той никога не е казвал, че те искат нещо конкретно от него
Симона отхвърля и твърденията, че поведението на Калоян в последните дни се дължало на това, че той е употребявал наркотични вещества.

"Нито веднъж не е вземал наркотици, както се пишеше на много места - разказва приятелката му. - Той винаги е казвал, че е против наркотиците, защото е спортист и те не влияят добре на тялото и здравето. Единствено марихуана пушеше, и то рядко."

Тя не може да каже дали тайнствената група го е подтикнала към самоубийство, но е сигурна, че той сам не би взел подобно решение: "Все пак това е част от сектата - тя убива".

Именно поради неадекватното му поведение на 27 октомври родителите на Калоян го водят в "Пирогов".

"Не беше агресивен, когато го докарахме със съпругата ми в болницата - сподели Иво Милев. - Това можем и да го докажем. Имаме видеоклип, който реших да направя, за да му покажа до какво състояние се е довел от нещата, които е взел, след като се стабилизира. От изследванията стана ясно, че
синът ми е употребил марихуана."

По думите му младежът е тренирал бокс, плуване и фитнес, но в един момент спрял. Прекратил излизанията и с приятелите си, което било доста необичайно. Пред родителите си той започнал да говори често за Господ и дявола.

"Аз съм избраният", им казал веднъж той.

"Детето ми. Само заради него ще намеря изродите, които го убиха", каза разстроен бащата на Калоян.

Според него синът му не се е развързал сам, а някой друг му е помогнал и така е успял да избяга. Бащата твърди още, че Калоян не се е самоубил, а е бил бутнат.
По думите му младежът не е наркоман и е сигурен, че никога не е употребявал наркотични вещества. Момчето било много запалено по спорта и гледало винаги да е в добра физическа форма. 

Сред приятелите си младежът е известен като Калата.

"Той беше голям фен на футболния отбор “Левски” - разказват близки на момчето. - Това му е по наследство от баща му, който също е верен привърженик на "сините". Под голям фен не разбирайте ултрасите, които ходят по стадионите, за да правят конфликти и да се бият. Той беше много спокоен и нищо не можеше да го извади от равновесие. При проблеми между приятелите му той никога не заемаше страна, за да не стане спорът още по-голям."

Компанията му все още не може да повярва, че Калоян е ударил медицинската сестра от "Пирогов" с юмрук в лицето, а след това я е оставил да лежи на пода в безсъзнание. "Това сякаш не е той. Калата не прави такива неща. Той не бие хора, дори с думи не ги напада", твърдят близките му. Преди да се появят религиозните интереси, хобитата на младежа се свеждали до тренировките в залата. Той ходел през ден на фитнес. Приятелите му разказват, че често го наричали "машина", защото постоянно имал желание на тренира. По думите им той никога не е вземал анаболни стероиди или друг вид опасна химия, към която прибягват много от маниаците.

"Искам да стана най-големият и най-здравият и ще го направя", казвал шеговито пред близките си Калоян.

Заради начина си на живот и усилените тренировки момчето не си падало много по нощния живот. Той обичал да излиза с приятели, но не оставал до късно на партитата, които приключвали в ранни зори. Калоян не бил фен и на алкохола. На сбирките с компании той пиел умерено, а понякога дори се ограничавал напълно. Въпреки че на пръв поглед момчето правело впечатление на човек с твърд и непримирим характер, това не отговаряло изцяло на същността му. Той бил много добър пианист. Това било другото му хоби, което от своя страна е свързано и с неговия музикален талант. Заради тези заложби преди години завършва музикално училище с отлична оценка и е един от най-талантливите в класа си. Мечтите за бъдещето му обаче били встрани от спорта и музиката. От известно време се изявявал като модел. Запознати споделят, че младежът изкарал специален курс в известна модна агенция.

"Калоян обичаше живота. Той самият никога не би помислил за самоубийство - сигурни са близките му. - Беше заобиколен от хора, които го обичат, и приятели, на които може да разчита във всеки момент. Последната седмица беше друг. Някой му пълнеше главата с мисли, които досега никога не е имал. Говореше за Господ и дявола, цитираше Библията и я препрочиташе постоянно."

Симона Симеонова казва, че ще помни всеки момент с Калоян. За нея той остава един от най-близките хора, които е имала.

"Момчето ми, никога няма да бъде забравено", казва приятелката му.

Какви са били плановете на Калоян за бъдещето му и с какво е искал да се занимава професионално четете в печатното издание на "168 часа".