Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Времето става все по-подходящо за прекарване на часове вкъщи с книга в ръка и някоя топла напитка. Представяме ви някои от най-интригуващите заглавия тази есен.

„Балада за Георг Хених“ от Виктор Пасков излиза в ново, луксозно издание с корица от Дамян Дамянов. За романа Захари Карабашлиев пише: „Има книги, които те оставят без дъх, има и други, които те оставят без думи. „Балада за Георг Хених“ е от тези, след които просто искаш да бъдеш по-добър човек. Тук са най-красивите, най-възвишените страници, писани на български досега. Тази кратка книга е може би най-големият български роман.“

„Зелда“ е есенна книга. Топла и мека. Книга за чупливите и мълчаливците, за неспособните да се справят със света. След култовата „Канела“, Елин Рахнев се завръща, за да изкрещи през шепот, че „поетите се раждат на сто и умират на една“, да възпее „вечната тъга по скоти фицджералд“. Думите в „Зелда“ винаги ще ни спомнят за обичните ни мъртви поети, за нюансите на тихото в нас, за онези непосилни „тонове есен“, които непрекъснато покачват „децибелите на тъгата ни“.

Елизабет Костова зарадва почитателите си с нов роман - „Земя на сенки“. Американката Александра Бойд идва в България, поела по дирята на спомените и обзета от желание да изкупи вината си за изчезването на своя брат. Почти веднага след пристигането й в красивата европейска столица прищявка на съдбата поверява в ръцете й урната с праха на напълно непознат човек – Стоян Лазаров. Александра се залавя да издири близките на Стоян и да им върне безценната реликва, но пътуването й ще постигне много повече – ще разбули човешки тайни, дълбоко заровени от деспотичен и компрометиран политически режим, ще изплете здрава мрежа от нови приятелства, ще изгради интригуващия облик на храбра страна, която се опитва да излезе изпод сянката на мъчителния си исторически опит.

„Космонавтите само минават“ е роман от българката Елица Георгиева, написан на френски. Преди да излезе и на български получава отличието „Андре Дюбрьой”, както и номинации за наградите „Флор”, „Рьоне Фале” и „111-а страница”. Едно малко момиченце крои велики планове за собственото си бъдеще: да стане Юрий Гагарин, а после и Кърт Кобейн, или поне партизанин като дядо си за да му позволят да засади борче в училищния двор и по този начин да впечатли Констанца, вечната й приятелка или най-големия й враг. А докато си сменя идолите, които непрестанно загиват по неясни обстоятелства, докато трупа опит и разочарования, личната й история неусетно се свързва с Историята на страната й, малко преди големия демократичен взрив. Този разказ проследява как политическите събития навлизат в живота на всеки човек, влияят на мечтите му, определят ценностите му – и начина, по който можем да им устоим.

„Писмо до сестра ми“ е първият роман на Мария Пеева, известна като Мама Нинджа, и доктора по клинична психология Люси Рикспуун. Той се чете на един дъх, но топли дълго. Това е история за две сестри като двете страни на монета – неразривно свързани, но и неоспоримо различни, и за онези малки нащърбени ръбчета във всеки от нас, които ни помагат да се напасваме с другите.

В „Благодаря ти, мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката“ от Дора Прангаджийска за първи път български психотерапевт пише за осиновяването не просто като специалист, а като лично изживял процеса. Книгата е умело съчетание от професионални съвети и емоционални лични истории на осиновени, осиновители и биологични родители – интервюта на Бела Чолакова за „168 часа“. Мадлен Алгафари пише: „Тази книга ще промени гледните точки, преживяванията, дори животите на много хора, благодарение на факта, че самата авторка е преживяла всичко, за което пише. Затова всяка дума в този текст идва от сърцето ѝ. Затова, уверена съм, ще стигне и до ума, и до сърцето на всеки читател. Това е книга, която може да предпази от грешки. Но и да даде пример как те могат да бъдат простени и как по принцип в живота може да се извърви пътят от обидата и гнева до прошката и благодарността.“

„Неудържима. Моят живот досега“ от Мария Шарапова е искрената изповед на една от най-големите звезди в тениса днес. Шарапова разказва за най-големите си успехи и най-големите си предизвикателства, за трудностите и ударите от съдбата, но и за щастливите моменти, за мечтите и, разбира се, за любовта. Споделя за най-важните мачове и връзките, които са я оформили като личност – с треньори, приятелки, гаджета. И на първо място, за вездесъщия Юрий - неин треньор, мениджър, баща и най-заклет фен. Шарапова пише, както и играе: открито, яростно и провокативно. „Неудържима“ е въздействаща история за живот, посветен на тениса, но най-вече за нестихващото желание за победа на една истинска шампионка.

Великият майстор на словото Рей Бредбъри впечатлява с „Да опожаряваш е наслада“ - шестнайсет забравени разказа и повести, които предшестват създаването на класическата антиутопия „451 градуса по Фаренхайт“. Тази колекция предлага безпрецедентен прозорец към творческия процес на Бредбъри и уникален поглед към еволюцията на една от най-великите творби на американската литература от двайсети век. „Да опожаряваш е наслада“ осветява необичайните скрити кътчета на безкрайното въображение на Бредбъри и разкрива съзидателна сила, жива като мощта на най-горещия пламък.

„Забранени истории от Северна Корея“ е първата белетристична творба на севернокорейски писател, тайно изнесена и издадена извън страната. Не е известно истинското име на автора, а само псевдонимът му – Банди (Светулката), за да не бъде разкрит, репресиран и дори екзекутиран. Книгата включва седем разказа - невероятни и ужасяващи истории, описващи реални събития през погледа на обикновени хора. В тях обаче са видни следите от човечност, стремежът към щастие и чувството за справедливост. В тази страшна действителност любовта пламти още по-ярко, смелостта е неподправена, а желанието за смисъл – още по-силно. Непоносимата реалност оголва докрай човешката същност, за да извади на показ най-тъмното и най-светлото лице на човека.

„Гардиън“ го нарича „властващият крал на скандинавското криминале“. Наистина норвежецът Ю Несбьо се утвърди като един от най-успешните криминални автори в света, оглавявайки класациите с всяка следваща книга. Най-новата му книга е „Жажда“ - единадесетият случай на инспектор Хари Хуле. Историята ни пренася в Осло - серия зловещи убийства разтърсват града. Почеркът е един и същ: след уговорени срещи в приложение за запознанства неуловим маниак разкъсва с метални зъби гърлата на млади жени, изпивайки кръвта им. Единственото, на което полицията се натъква, са гротескните останки от чудовищните пиршества. Без улики, без заподозрени и без време за губене, местните власти нямат друг избор, освен да се обърнат към единствения човек, способен да спре зверствата. Тъмна сянка е изплувала от миналото, възраждайки отдавна забравените митове за кръвопийците, а бившият старши инспектор Хари Хуле трябва да се изправи пред най-големия си и кошмарен враг - единственият, който е успял да му се изплъзне.

Класиката „Брулени хълмове“ от Емили Бронте с ново издание. Дори днес, сто и седемдесет години след първото публикуван тази книга е считана за един от най-великите любовни романи на всички времена. По него има многобройни филмови адаптации, оперни и балетни постановки.

Писател, сценарист, драматург и режисьор, Ерик-Еманюел Шмит е обявен за един от петнадесетте най-четени автори в света. Произведенията му са преведени на повече от 40 езика, а книгите му са публикувани в над 50 страни. Авторът е носител на редица награди, като една от най-престижните сред тях е „Гонкур“. На площада в малкия град Шарлероа в Белгия избухва взрив. Младият журналист Огюстен е там и вижда всичко... дори повече. След като е разпитан от полицията, той се впуска в приключението на живота си. В „Човекът, който виждаше отвъд лицата“ Ерик-Еманюел Шмит продължава да изучава тайнствата на душата в един напрегнат роман, който умело преплита абстрактното с реалното. Той поставя фокуса върху изключително наболяла тема, която предизвиква множество дебати в обществото. С неподражаемия си изказ, Шмит успява едновременно да докосне сърцето и да разбуди разума. Да накара читателя да задава въпроси и да търси отговори.

„Тежък дар“ от Уилям Кент Крюгер е отличен с множество престижни литературни награди, сред които и наградата „Едгар” на името на Едгар Алан По за най-добър роман за 2014 г. Действието ни пренася в Ню Бремен – Минесота през 1961 г. Всичко започва със смъртта на едно малко момче, убито на релсите от идващия насреща локомотив на Юниън Пасифик. През това лято смъртта ще е честа посетителка в градчето и винаги в различен облик: Злополука. Естествена смърт. Самоубийство. Убийство. Това е времето, което Франк и Джейк, будните синове на местния пастор, винаги ще помнят. Защото това лято променя живота им завинаги. И макар че са само малки момчета, едва на 13 и 11 години, Франк и Джейк се оказват в центъра на злощастните събития, сполетели малката общност. За скръбта няма възраст и понякога се налага да пораснеш по-рано от предопределеното. „Тежък дара“ е роман за изборите, които правим, и неизбежните последствия. За възмездието и прошката. Но най-вече – за израстването и чудото на любовта.

„Последната любов на баба Дуня“ от Алина Бронски ни среща с една необикновена и ексцентрична баба, която винаги е правила каквото си иска. Тя няма никакво намерение да напусне селцето си Черново, което се намира на хвърлей камък от авариралата атомна централа в Чернобил. При това баба Дуня дори не е сама – компания ѝ прави пъстра групичка от скици, съставена от избягалия от болница Петров, близо стогодишния Сидоров, странното семейство Гаврилови и нейната най-добра приятелка – Мария, чийто ранобуден петел Дуня си е наумила да удуши в най-близко бъдеще. Животът в Черново си тече кротко и спокойно, но в миг всичко се променя. Неочаквана поредица от шеметни събития принуждава баба Дуня да защити своите ясни разбирания за добро и зло. Скоро тя е обвинена в убийство, но справедливостта понякога няма общо със закона.

„Творци на съвпадения“ от Йов Блум ни среща с Гай, Емили и Ерик – трима привидно обикновени хора, които работят за тайна организация, творяща синхроничности. Това, което светът вижда като случайности, всъщност са внимателно дирижирани събития, сътворени да предизвикат обрат в живота на техните обекти – учени на прага на пробив, хора на изкуството, търсещи вдъхновение, бъдещи влюбени... Понякога човек се нуждае от лек импулс, от знак на съдбата, за да промени живота си. Когато Гай получава задача с изключително ниво на трудност, той знае, че това ще е най-сложната и опасна мисия, която някога е изпълнявал. Но дори един творец на съвпадения не може да предвиди как това поръчение ще промени живота му и ще му помогне да разбере истинската природа на съдбата и свободната воля. Но най-вече ще повдигне завесата пред най-голямата загадка във Вселената – Любовта.

„Животът и времето на Хлапето Мълния“ от неповторимия Бил Брайсън е ярък, изпълнен с носталгия и невъобразимо забавен мемоар за едно щастливо детство в Америка през 50-те години на XX-ти век. Като един от най-популярните и забавни съвременни автори, Брайсън е в идеалната позиция да се гмурне в спомените за своето типично американско детство и да ни предостави мемоар от най-висока класа, изпълнен с щастие, топлина и разбира се, непресъхващ хумор. Училищни подвизи, семейни празници, прекрасни и ужасни роднини, хората и събитията, превърнали Америка в онова, което е била през тези години; пикници, скандали и ядрени опити; първи срещи със секса и алкохола – всичко това е забъркано в неудържимо смешния разказ на Бил Брайсън за единственото безценно съкровище, което човек може да носи винаги със себе си – спомена за едно щастливо детство.

„То“ се появява в ново издание в два тома за всички почитатели на Стивън Кинг. Те бяха седмина, все още деца, когато за първи път се сблъскаха с ужаса. Сега са пораснали мъже и жени, впуснали се по широкия свят в търсене на успех и щастие. Ала никой от тях не може да устои на силата, която ги тегли обратно в Дери, Мейн, където ще се изправят пред ужас без край и едно зло без име. Кое е то? Прочетете ТО и ще разберете... ако ви стиска!

„Квартал Петте кьошета“ е последният роман на Марио Варгас Льоса. Писателят споделя: „Идеята за този роман се зароди с образа на две приятелки, които неочаквано и за самите себе си една нощ се отдават на бурно еротично преживяване.“ Верен на характерната си стратегия, най-изтъкнатият испаноперуански автор изгражда и втора сюжетна линия около събитията от последните месеци на диктатурата на Алберто Фухимори. В този втори план преобладава една „болна“ за писателя тема – злокобната роля на жълтата преса, която в търсенето на скандални сензации превръща достойната журналистическа професия в неморален и долнопробен инструмент, използван безскрупулно от властимащите за сплашване и изнудване на противниците им.

„Без второ име“ е новата книга на майстора на трилъри Лий Чайлд. Без багаж. Без крайна цел. Без второ име. Където и да отиде, Джак Ричър се сблъсква с някакъв проблем или несправедливост. И трябва да раздаде свое собствено правосъдие. В „Без второ име“ авторът разкрива неизвестни истории от живота на бившия военен полицай в една новела и единайсет разказа.

„Голямото пътешествие на мистър Ганди“ от Алън Тичмарш ни среща с Тимоти Ганди - графичен дизайнер и нереализиран художник, цял живот е пазил в тайна голямата си мечта – да тръгне по стъпките на младите английски аристократи от ХVІІІ в., които предприемали дълго пътешествие из Европа, за да се запознаят с културата и забележителностите й. Тимоти би се задоволил и с по-кратка обиколка, но властната му съпруга Изабел не обича да пътува. След неочакваното (и печално) сбогуване с Изабел, както и с работата си, Тимоти има свободата да сбъдне своята мечта. Маршрутът е начертан: Париж, Монако, Пиза, Флоренция, Рим, Неапол и Венеция, където да се наслаждава на красиви гледки, ярко слънце, хубава храна и шедьоври на живописта и архитектурата. Но той не е очаквал, че по време на това пътешествие ще прозре истини, за които си е затварял очите, ще намери вдъхновение да рисува и ще срещне нови приятели. А още по-малко, че ще се влюби.