Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

АКЦИЯ: Спасителни екипи изваждат дете от разрушенията след земетресението в Тайван през февруари 2016 г.  СНИМКИ: РОЙТЕРС
АКЦИЯ: Спасителни екипи изваждат дете от разрушенията след земетресението в Тайван през февруари 2016 г. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Унищожителните трусове се увеличават с 65% от 1979 г. насам

Според други учени засилването на земната активност е илюзия

Учените са разделени по въпроса дали земетресенията с течение на времето се увеличават или това е просто илюзия. Според Петко Неновски от БАН трусовете стават все по-разрушителни през последните векове. Той дава пример, че през ХV в. са били само 115, а през през ХХ в. - 18 564.

А от 50-те години на ХХ век до 2000 г.

опустошителните бедствия нарастват

от 9 до 100 на десетилетие

През 2014 г. силните сеизмични разтърсвания са два пъти повече от 1979 г., твърдят американски изследователи.

Обяснение на какво се дължи това, обаче няма.

"Напоследък сме свидетели на период с най-много земетресения в историята на човечеството", казва Том Парсънс, геофизик от САЩ.

Сеизмичните размествания на земни пластове с магнитуд над 7 по скалата на Рихтер са били 10 годишно през 1979 г. До 1992 г. са се увеличили с 12,5%, а после до 2010 скачат с 65% в сравнение с 1979 г.

Увеличаващият се брой земетресения обаче

има пряка връзка с засилващите се урагани,

твърдят учени.

"Промяната в налягането на въздуха под влияние на тропическите бури може да предизвика сеизмични вълни, които обикновено не са с висок магнитуд", казва Реймънд Русо, геофизик от университета във Флорида.

Изследователи от Университета в Маями и Флорида интернешънъл юнивърсити също намират, че явления като ураганите водят до земетресения.

Това се случва на всеки 4 години при особено влажни тропически циклони след поройни дъждове в планините.

"Ерозията променя земната кора и намалява естествената й способност да поддържа неравностите и така се случват силни трусове", казва Шимон Удоуински, изследовател.

Според други учени повишената земна активност е илюзия. И тя се дължи на три фактора.

Първо, защото се случват в много гъсто населени райони и предизвикват вниманието на обществеността с многото си жертви и големите щети. Освен това жителите на земята се увеличават и така потенциално заплашените са повече, твърдят британски сеизмолози.

Второ, струпване на няколко труса на малка територия и близки епицентрове. Това прави впечатление.

Трето, заради възможностите за глобална комуникация информацията достига навсякъде и ни залива. Така повече хора научават за земетресенията и последствията от тях.

НА ФОНА НА РАЗРУШЕНИЯТА: Дете играе с куче в Мексико след земетресението с магнитуд 7,1 през септември т.г., когато загинаха 344-ма души.
НА ФОНА НА РАЗРУШЕНИЯТА: Дете играе с куче в Мексико след земетресението с магнитуд 7,1 през септември т.г., когато загинаха 344-ма души.