Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СБЛЪСЪЦИ: Мадрид изпрати Гражданската гвардия, за да предотврати референдума в богатата испанска провинция. СНИМКИ: РОЙТЕРС
СБЛЪСЪЦИ: Мадрид изпрати Гражданската гвардия, за да предотврати референдума в богатата испанска провинция. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Това е само от преместването на централите на две банки

Карлес Пучдемон е заплашен от 30 г. затвор

Без пари от Мадрид и ЕЦБ Барселона остава без валута

Политическата криза в Каталуня може да доведе до икономически и финансов колапс. Вместо да получи независимост от Испания и да просперира сама, има опасност бунтовната област да обеднее, да бъде залята от безработица и в крайна сметка референдумът да има обратен ефект.

След допитването фирмите започнаха лавинообразно да преместват централите си в други части на Испания, опасявайки се от несигурност и нестабилност.

В първите дни след референдума от района се изтегляха по 1-2 компании, но после броят им се увеличи главоломно,

стигайки почти

до 300 на ден

В бунтовната област са съсредоточени 20% от производството на Испания. Там са разположени основните офиси на около 500 000 дружества.

Между напускащите североизточната провинция са Кайшабанк (с депозити в Каталуня от 68 милиарда евро) и “Сабадей” (с депозити от 24 милиарда евро). Така само от този ход Каталуня губи 92 млрд. евро, без да се броят всички останали изтеглящи се бизнеси. За да им отмъстят, сепаратистите дадоха сигнал към привържениците си да изтеглят в брой колкото могат повече евро от банките бегълци.

Мощни енергийни, инфраструктурни, телекомуникационни компании и винопроизводители също планират да се махнат от Барселона. Според социологическо проучване 1300 фирми от малкия и средния бизнес с под 250 работници са решени да се преместят, но все още не са започнали процедурата.

Хората от цялата страна се наредиха на опашки, за да изтеглят и спестяванията си от банкови институции, регистрирани в Барселона.

Испанските банки реагираха веднага. През първата седмица на октомври те са получили 2,5 милиарда евро от Европейската централна банка, а през изминалата седмица - 21 милиарда евро. Тази огромна разлика показва, че те се опасяват от загуба вследствие на изтегляне на спестявания.

Ако североизточната област стане независима, тя автоматично ще излезе и от Европейския съюз. Брюксел вече обяви, че няма да толерира сепаратизъм. Това означава, че Европейският валутен съюз ще спре да захранва местните банки. И Каталуня ще остане без евро, а същевременно

няма да може нито да сече свои пари,

нито да поиска помощ от Мадрид, пише сайтът "Ефекстрийт". Изглежда, че при това положение сепаратистите нямат полезен ход.

Още в първите дни след референдума компаниите получиха съобщения от международни рейтингови агенции и инвестиционни фондове, че Каталуня става синоним на несигурност, което пазарът ненавижда, пише в. "Ел Паис". Проблемът беше замитан под килима отдавна. Притеснително е, че се чуват гласове за изоставяне на еврото, както и неизвестността какво ще се случи с каталунското богатство. Ако бъде провъзгласена независимост,

фирмите ще трябва да плащат двоен корпоративен данък -

на Испания и на Каталуня. Това предизвика отлива на централни офиси от Барселона.

В частни разговори влиятелни предприемачи и финансисти са предупреждавали регионалния премиер Карлес Пучдемон за последствията, но той не е искал да се вслуша в тях.

НАТЯСНО: Примката около Карлес Пучдемон се затяга.
НАТЯСНО: Примката около Карлес Пучдемон се затяга.

Той се вслушвал повече в недоволствата, господстващи от години сред жителите на Барселона и околността, че за всяко внесено евро в бюджета получават обратно 63 цента, а по-изостаналите части на страната ги дърпат назад.

Големи компании започнаха да се изтеглят от Каталуня още през 2015 г., когато изборите спечелиха привържениците на независимостта. Бившият министър Едуардо Сера заяви, че

банкери и бизнесмени му споделили в лични

разговори, че независимостта ще ги доведе до фалит, но ако кажат това на регионалното правителство, то ще ги унищожи.

В петък, 27 октомври, се очаква премиерът Мариано Рахой да получи одобрение от Сената да задейства чл. 155 от конституцията на Испания, според който при извънредни обстоятелства властите в автономната област може да бъдат свалени, без да се нарушава статутът й. Той вече обяви, че ще състави специално министерство за Каталуня. Карлес Пучдемон и хората му ще решат дали да обявят независимост ден преди решението на Мадрид.

Крайнолявата каталунска партия УКандидатура за народно единствоФ обяви, че ще организира протести и нейни хора ще обградят институциите, за да не позволят на мадридските власти да влязат в регионалните администрации. Подкрепа обещаха пожарникари, студенти и учители. Благодарение на автономията си Каталуня притежава собствена полиция - Мосус дескуадра, която наброява 17 000 души. Тя е независима от централната Гражданска гвардия от 2008 г. Шефът на униформените Хосе Луис Траперо е разследван за участие в безредици, тъй като улеснил привържениците на независимостта. Даже са поискали да върне паспорта си.

Премиерът на Каталуня Карлес Пучдемон е твърдо решен да отстоява територията и да не позволи Мадрид да установи директен контрол над Каталуня. Пред Би Би Си той заяви, че всички институции, вкл. и полицията, ще трябва да изпълняват заповедите на каталунските власти и само местните хора имат право да ги сменят.

Правителството от своя страна е решено

да използва

дори и сила, за да

установи контрол

Възможно е да има сблъсъци и жертви, тъй като не се знае колко души ще излязат на протестите и какви сили ще изпрати Мадрид. А това ще усложни още повече ситуацията, в която се намира.

Според конституцията т.нар. директно управление означава, че Мадрид разпуска всички институции и назначава служебно свои представители в областта. "В момента, в който бъде задействан чл. 155, Пучдемон и всички останали няма да получават заплати от бюджета", заяви вицепремиерът Сорая Саенс де Сантамария. Това означава, че всички държавни служители, които са 170 000, няма да вземат възнаграждения другата седмица. Според някои испански медии местният премиер се разписва срещу 12 000 евро на месец и това е двойно повече от Мариано Рахой.

Мадрид заплаши, че радетелят за независимост може да бъде съден от специализиран наказателен съд, ако откаже да се подчини. Заплашват го и до 30 г. затвор.

Що се отнася до бюджетните разходи, още през септември финансовото министерство наложи контрол върху тях, за да спре референдума. Ведомството започна да изплаща директно заплати и субсидии на болниците, училищата, полицията и администрацията. Сега иска да сложи ръка и върху единственото останало -

местните данъци, които бунтовната Каталуня винаги е прибирала директно,

както и върху университетските такси.

Така каталунското ведомство по приходите трябва да се подчини на министерството на финансите в Мадрид, а не на втория човек след Карлес Пучдемон Ориол Хункерас. Банките получиха заповед да държат под око всички сметки и банкови карти на представителите на изпълнителната власт в Каталуня.

Областта е губила автономността си само при ген. Франко, съюзника на Хитлер, който умира през 1975 г. В района живеят 7,5 милиона души, които смятат, че имат собствена култура, език и идентичност.

ПОДКРЕПА: Шотландци, привърженици на сепаратизма от Великобритания, дадоха рамо на Каталуня.
ПОДКРЕПА: Шотландци, привърженици на сепаратизма от Великобритания, дадоха рамо на Каталуня.
ЖЕЛАНИЕ: През 2014 г. шотландците гласуваха да останат във Великобритания, но сега искат второ допитване, за да не напуснат ЕС.
ЖЕЛАНИЕ: През 2014 г. шотландците гласуваха да останат във Великобритания, но сега искат второ допитване, за да не напуснат ЕС.