Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НЕФОРМАЛНО: С каубойска шапка, без костюм и вратовръзка Евгений Желев участва в хепънинг.
НЕФОРМАЛНО: С каубойска шапка, без костюм и вратовръзка Евгений Желев участва в хепънинг.

Бившият кмет и министър помагал на всички, спирал при катастрофи на пътя, за да даде първа помощ

Взривиха служебната му кола и поставиха бомба пред апартамента му

Поздравявал за 3 март с есемес: “Честит празник, българино!”

Починалият при нелеп инцидент с трактор бивш кмет на Стара Загора и ексминистър на здравеопазването Евгений Желев наскоро преживял тежка онкологична операция от рак на дебелото черво в чужбина. Чуваше се, че болестта е овладяна, беше в ремисия, но намери смъртта си нелепо, опитвайки се да фрезова градината си с орехови дървета в близкото с. Яздач, разказват негови съграждани.

Не говорел с познатите си за проблемите си, предпочитал да пази в тайна здравословното си състояние.

Докато управляваше града под липите, докторът преживя два неприятни момента, които останаха обвити в мистерия, защото така и не се разбра кой и защо ги е предизвикал. Първия път бомба избухна пред вратата на апартамента му през 2004 г. и по една случайност жертви няма. Само 2 г. по-късно служебната му кола

е взривена с

600 грама тротил

Но за сметка на това Евгений Желев бил невероятно отзивчив към хората и като лекар, и като човек. Докато беше министър на здравеопазването от 2008 до 2009 г. по времето на тройната коалиция, два пъти попадал на катастрофи, докато пътувал по магистрала „Тракия”. Не се колебаел, спирал колата си и оказвал помощ на пострадалите. В единия от случаите дете си било глътнало езика и той му го издърпал. При втория откарал човек до болницата, за да получи адекватно лечение.

Заради услужливостта му хората често го търсели за помощ, когато техни близки имат нужда от лекар и от съдействие за постъпване в болница. Евгений Желев никога не отказвал да свърже страдащите с подходящите специалисти.

Като професионалист загиналият лекар се ползвал с добро име не само в Стара Загора, но и в цялата страна. Негови съграждани разказват как закарали близък в София, за да оперират крака му, и докторите се учудили, че идва в столицата, при положение че в града под липите имат такъв добър специалист като Евгений Желев.

Не загубил връзката си с работата си заради задълженията си като кмет, министър и депутат.

НОВА АПАРАТУРА: Открива томограф в Националната кардиологична болница по времето, когато е министър.
НОВА АПАРАТУРА: Открива томограф в Националната кардиологична болница по времето, когато е министър.
В кабинета си в общината в Стара Загора държал болнично легло и често преглеждал хора там. Когато Желев станал градоначалник, бившият финансов министър Стоян Александров казал пред старозагорци:

“Дано да не загубим един добър лекар”,

но това не се случи. Спечелихме и специалист, и кмет, защото той направи много за града”, припомниха си негови съграждани.

През 1999 г. било цяло чудо, че успял да спечели изборите в града под липите. В онзи момент е пикът на правителството "Костов", СДС е в разцвета си, но д-р Желев взема властта в Стара Загора като кандидат на БСП заради разцеплението на сините. В нощта на вота левият политик не спал цяла нощ от вълнение. През цялата кампания смятал, че играе заради самото участие.

Като ръководител бил изключително толерантен и предразполагал подчинените си да се чувстват комфортно. „Беше сърдечен човек, широка душа,

умееше да работи с хората без значение от коя част на политическия спектър са”, разказаха негови приятели. Но наумял ли си нещо, стигал докрай.

Когато Сергей Станишев го предложи и Народното събрание го избра за министър, една от първите му задачи била да се запознае с всички депутати от комисията по здравеопазване. Поканил ги на вечеря и заявил, че иска да има добър диалог и с управляващите, и с опозицията.

“Не го познавах преди това. Направи ми впечатление на естествен и земен човек. Успя да ни накара да се чувстваме колеги. Каза, че той само временно е министър. Беше много оперативен, делови, открит човек. Умееше да ръководи и не парадираше с положението си”, разказа бившият депутат от БСП Ива Станкова.

Отнасял се диалогично и към опонентите си.

“Аз бях един от неговите критици и се изказах на заседание на БСП, преди да го издигнем за втори мандат през 2003 г. - обясни пред "168 часа" социалистът от Стара Загора Енчо Енев.

- След края на сбирката той ме извика и вместо да се скараме, ми каза: "Ела да изпием по едно узо". Седнахме, изложих му аргументите си и той прие позицията ми. Разбира се, не изцяло, но си личеше, че беше човек на диалога, много откровен. А впоследствие винаги ме е поздравявал за празници. За 3 март винаги пускаше един и същи есемес: "Честит празник, българино!Ф"

Смъртта споходи Евгений Желев само 2 седмици след като

празнувал

с голям купон 60-годишнината си

в х. ДВереяФ в Стара Загора, макар че рожденият му ден е в края на юли. За подарък получил американска карабина "Савидж армс", с каквато отдавна си мечтаел да ходи на лов. Дойде ли позволеното време за отстрел, не се застоявал вкъщи. Обичал след гонка да поседне с дружинката и да разказва откъде се е показало животното, как е наместил спусъка, как е стрелял, къде го е уцелил.

Пак на патерица отбелязал и 50-годишнината си. В онзи момент бил кмет на Стара Загора и точно около празничната дата в района пламнали сериозни пожари и обхванали голяма територия. За да спре пламъците, Евгений Желев мобилизирал пожарните служби наоколо, служители на горското, армията, дори машини от мини "Марица изток". За да потуши огнената стихия, успял да докара и руския "Ил 86" със съдействието на тогавашния президент Георги Първанов. Чак тогава отпразнувал юбилея си.

Политикът е от известен род в Стара Загора.

Дядо му играел ляво крило във футболния клуб "Берое"

и докторът много се гордеел с предшественика си. Самият той обаче не се включил в отбора по футбол, а

станал майстор в хвърлянето на копие В студентските години бил активен в комсомола. Затова го избрали за комендант на бригадата във втори курс. Тогава бъдещата му жена - красавица, печелила два пъти конкурс за Мис Пловдив и Мис Приморско, се престрашила да го покани на танц на една от вечерните забави в лагера.

Двамата следвали заедно в Медицинския университет в града под тепетата. И от онзи момент станали неразделни. Д-р Анастасия Гребенарова, съпругата на бившия министър, сега е шеф на отделението по хемодиализа в болницата в Стара Загора. По времето на Пламен Орешарски беше в ръководството на Националната здравноосигурителна каса. Дъщерите им обаче - Мария и Полина, не са поели по пътя на родителите си.

След завършването си Евгений Желев започнал като участъков лекар в с. Богомилово край Стара Загора. После се прехвърлил в града, като мечтаел да специализира и да стане хирург. Но един ден при него дошъл кумирът му проф. Росен Иванов и му казал, че трябва да стане ортопед. И почти насила го накарал, но после д-р Желев не съжалявал за направения избор.

В политически план д-р Желев напусна БСП и стана част от АБВ, когато Георги Първанов обяви раздялата си със столетницата. Но дори тогава той не го направи със скандал. В последните години работеше първо като управител, а после като съветник към ръководството на ДСофиямедФ.

Кавалер е на френския Орден

за заслуги,

който е вторият в републиката след Ордена на почетния легион. Освен това е награждаван от Владимир Путин с медала "Петър І втора степен" за укрепването на българо-руските отношения.

Д-р Евгений Желев беше русофил и не го криеше. При подготовката за посещението на руския президент в България за 3 март 2003 г. кметът настоял в програмата да бъде включено посещение на Стара Загора.

Президентът Георги Първанов му казал, че се предвижда визита в Плевен, но обещал да попита. Няколко дни по-късно съобщил на градоначалника, че въпросът му е уреден. И наистина Владимир Путин отиде и в града под липите, за да се поклони пред мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора".

НЕРАЗДЕЛНИ: С жена си д-р Анастасия Гребенарова са заедно от втори курс в Медицинския университет в Пловдив.
НЕРАЗДЕЛНИ: С жена си д-р Анастасия Гребенарова са заедно от втори курс в Медицинския университет в Пловдив.