Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съпругата на червеното острие Валери Жаблянов била уволнена за конфликт на интереси

Разкритията за роднинските назначения във властта, с които социалистите атакуваха ГЕРБ в парламента, са чужди. Това не попречи лидерите на БСП да си ги присвоят, а след това и да се поздравят за ефекта, който са предизвикали с тях.
Според анализатори тези атаки обаче са признак, че левите нямат солидно лоби в службите, както се случваше в подобни ситуации в миналото, и са проява по-скоро на вътрешна слабост, отколкото на успешна смяна на поколенията. Факт, който се доказва и от последвалото напрежение в партията.
Още в началото на шуробаджанашкия скандал червената партия се обяви изцяло в подкрепа на депутатката си Елена Йончева, чиито нападки срещу Делян Добрев бяха най-остри.
Шуробаджанащината в Хасково е само върхът на айсберга, обяви гръмко по този повод в телевизионно предаване тя, сякаш разкритията са нейни.
По повод на тези "сензационни данни" на 3 октомври на специално организирана пресконференция Валери Жаблянов, Атанас Зафиров и Иван Иванов изнесоха и допълнителни факти за роднински назначения.
Представиха и схема със снимки, сърца, халки, чаши и бюра за назначения в "Булгартрансгаз" по модела "Кумгейт". На срещата с медиите не друг, а Жаблянов изрази принципната позиция на партията, че такива явления не бива да се повтарят.
Моделът "Добрев" "деформира системата на демокрацията в България. За нас темата има една-единствена политическа позиция - отхвърляне на този модел, изграждан в последните 7-8 г.", зарече се по този повод Жаблянов.
В отговор на въпрос Жаблянов уточни: "Когато започнахме с конкретизирането, подчертахме, че този модел е
изграден през последните седем - осем години
Начинът, по който е структурирана ГЕРБ, води до този модел. Този модел на управление поставя в неблагоприятна ситуация хиляди специалисти, които нямат кум или братовчед от ГЕРБ. Той е в разрез с основните конституционни принципи. Роднински назначения може да има - но ние говорим за модел".
Зам.-председателят на парламента Валери Жаблянов обобщи: "Това са трайни, стабилни, почти институционализирани роднински връзки по вертикала за разпределение на ресурси. По този начин се изграждат
модели, които деформират местната и националната власт по посока на определени олигархични групи. Този модел не може да бъде наречен демократичен!"
Нататък историята е ясна - Добрев хвърли оставка, а съпартийците му отказаха да я приемат.
И после започнаха похвалите и дружеските
потупвания по рамото в БСП за "жестокия удар"
срещу управляващите. Оказало се, че "младоците" в столетницата се справят. Че могат да покажат зъби и нокти, каквито БСП не е показвала скоро. Обявиха, че младата гвардия в социалистическата партия явно нямала комплексите на бивши комунисти, каквото и да си мислят (или да говорят) "старите опитни другари". Корнелия Нинова също се похвали и видимо доволна, каза, че задачата, която имат народните представители на левицата, е да дишат във врата на колегите си от ГЕРБ по региони и да не им дават мира.
Всъщност данните за т. нар. "Кумгейт" са направени публично достояние дълго преди да бъдат използвани от социалистическата централа, от журналисти от Медиапул, "Биволъ" и др.

В поредица от публикации още от март тази година
онлайн медиите разказват подробно
за свързани с роднини на Делян Добрев компании в Хасково, които печелят поръчки за санирането. Така на "новата генерация" политици в БСП не им е оставало нищо друго освен направо да ги изкопират и да ги поднесат в подходящ за тях момент в Народното събрание.
Но освен преразказването на чужди разследвания има и още обстоятелства, от които
"успешната" атака
на партийната централа олеква
Друг куриозен факт е, че именно Валери Жаблянов преди време беше замесен в скандал подобен на този, който бичува в наши дни. През септември 2009 г. съпругата му Ивет Жаблянова беше уличена в конфликт на интереси от тогавашния министър на икономиката Трайчо Трайков. С този мотив съпругата на Жаблянов, която отговаряше за изпълнението на оперативна програма "Конкурентоспособност" в Министерството на икономиката и енергетиката, беше освободена заедно с още пет свои колеги.
В специалното министерско изявление тогава по случая Трайков каза, че наказанието, което се предвижда по закон за тяхното нарушение, е до 3 години лишаване от свобода. А конкретната причина за уволнението на Жаблянова от директорското място е, че докато съпругът й е бил съветник на бившия премиер Сергей Станишев, тя не е посочила този факт в декларацията
за наличие на конфликт на интереси
До съдебно дирене и присъда за Жаблянова и нейните подчинени обаче така и не се стига.
Впоследствия се появиха и твърдения, че Ивет Жаблянова с граждански договор е източвала средства от Министерството на образованието и науката.
"Срамувате ли се, че съпругата ви източва средства от Министерство на образованието и науката на граждански договор? Г-н Жаблянов, вие като политик и като лектор с диплома за такъв, дайте ми дефиниция за морал и се отнесете към вашата партия. Не се ли срамувате за целия преход", попита в тази връзка Жаблянов в своя реплика Снежана Дукова от ГЕРБ.
Именно тези противоречия карат политолози и анализатори да се отнасят
скептично към острите действия
на опозиционната сила.
"Не смятам, че БСП има основание да се хвали. Още повече че само по себе си това говорене няма отношение към борбата с корупцията - казва по този повод политологът Антоний Гълъбов пред "168 часа". - От една страна става дума за реалност, формирана след местните избори преди две години. От друга страна, липсата на проведени конкурси и критиката към този факт не е към Делян Добрев, а към кмета на Хасково. Освен всичко останало при наличие на закон за конфликт на интереси, в който има ясно разбиране за това какво представляват свързаните лица, ако те наистина искаха да започнат някаква сериозна инициатива за разследване на корупция, трябваше да доказват конфликт на интереси.
Трябваше да се опитват да докажат злоупотреба с власт. С други думи, че някаква властова позиция е довела до облагодетелстване на определени хора. Но това предполага друго отношение към корупцията, каквото очевидно в БСП няма. Няма разбиране за това какво представлява корупцията и точно от това страда най-много и законопроектът внесен от БСП."
По мнението на Гълъбов присвояването на скандала “Добрев” и изнасянето му от БСП говори за
слабостта на новото поколение в партията
"Не знам дали е криза или просто дълбоко прекъсване, защото смяната на поколения в БСП през изминалата една година беше направена така, че натрупаният политически опит и експертиза не бяха предадени, констатира политическият анализатор. - В това отношение новите лица в БСП нямат нужната подготовка. През 90-те години БСП разполагаше и с институции и с механизъм за подготовка на кадри.
Имаше някакво цялостно разбиране за това как се развиват кадрите в партията. След това дойде моментът на егоизма на това средно поколение, което затвори централното ръководство, елиминира местните структури и това беше първият тежък удар върху партийната политическа експертиза на БСП. Докато сега виждаме вече
ново равнище
на деградация,
когато самото артикулиране на политическите послания е на много ниско равнище."
В тази връзка опасенията са, че подобно политическо поведение може
да навреди на предстоящото българско председателство
на Съвета на Европейския съюз.
"Има и нещо много по-опасно, което наистина ме притеснява - в една република с парламентарно управление Народното събрание не може да избира органа, който да контролира изпълнителната власт. Това е пълзящ опит за подлагане на съмнение на парламентарния характер на българската република и на такова говорене трябва да се противодейства с всички средства.
Няма как някой да убеди когото и да било, че едноличен орган, назначен от една от институциите на властта би могъл да гарантира независимост и концентрация на експертиза на едно място.
Заиграването с антипарламентарното говорене, с опитите
да бъде подменяна представителната с пряка демокрация всичко това са сигнали, които за съжаление са характерни за националпопулистките формации в Европа и в България бяха представени в много ярка форма. Затова се притеснявам, че имат за цел да бъде компрометирано българското председателство на ЕС. То не може да бъде провалено - става дума за много сложен институционален механизъм, който работи и е в непрекъснато движение.
Ние имаме и добре подготвени служители в администрацията, от една година тези хора се подготвят и провал не може да има. Но аз се опасявам от политическо усилие да бъде компрометирана България за да бъде показано, че тя е слаба, че е дезорганизирана, че тя някак случайно е попаднала в Европейския съюз и това да облекчи тази обща линия на атака срещу Европа, на която сме свидетели", казва в заключение Гълъбов.