Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Как Спас източи $13 000 от Ваня Крамер и тя си ги върна

l Изгаря заради парите, които е принуден да възстанови на българката от Чикаго

Ваня Крамер е част от групата, разобличила измамника Спас Василев - Александър Николов. Българката живее в Чикаго със своето семейство, а в последните седмици изтърпя подигравките на мнозина заради това, че е проявила наивност и е станала една от жертвите на онлайн мошеника. В същото време обаче тя демонстрира и самоотверженост като един от малцината, които разкриват истинското му лице.

“Ужасно се уморих да слушам и чета упражненията по реторика и гаргарата с тази наша малка група на излъганите от Спас - Александър - обяснява пред "168 часа" Ваня. - Какво ли не се каза - че сме се опарили, защото сме търсили келепира, и т.н. Моля хората първо да се запознаят с фактите. Типично по български, жертвата е виновна, а истината е, че измамените са много, но ги е срам да си признаят. Да, проявих лековерие, но нямам комплекс от това. Ситуацията ми излезе скъпа, защото похабих много нерви. Едва няколко човека проговорихме и се постарахме този мошеник да е в ареста.

За първи път ми се случва да съм уязвима и да имам нужда от защитата на служители на реда, но да остана

дълбоко възмутена

и огорчена.

Нарекоха ме балък, а министърът на вътрешните работи каза публично, че няма ресурси да се занимава с хора, проявили неблагоразумие във фейсбук.”

Въпреки всичко Ваня и останалите от групата събират за службите папка с цялата кореспонденция, доказателства за директна връзка между лицето Спас Василев и профила Александър Николов и дори неговите адреси - дома на родителите му в Кочериново и този в Дупница.

Как Крамер губи и си връща близо 13 000 долара?

“Най-смешното в

моя случай бе,

че той не се свърза директно с мен - разказва българката. - Заради мои лични тревоги и притеснения около семейството ми трябваше в края на май - началото на юни да пътувам към България. Малко по-късно се оказа, че отново трябва да се върнем, но този път заедно със съпруга и сина ми. И тъй като пътуването през океана е доста скъпо, започнах да се оглеждам за по-изгодни билети. Мой добър познат от Виена, когото дълбоко уважавам, ми каза, че е във връзка с човек, който предлага чрез своя фирма самолетни билети. И те биха били по-евтини. Искам да уточня, че стойността на билетите, които платих, бе абсолютно същата, срещу която пътувах само 25 дни по-рано за България.

Дори бях намерила билети на същата цена онлайн, но с много по-лоши връзки - с 36 часа пътуване или с два дни престой в Берлин и т.н. Предложението на Спас не ми обещаваше подобни неудобства.

Така, след като двамата влязохме в директен контакт, видях, че той вече фигурира сред приятелите ми във фейсбук. Не си спомням как се е озовал във френдлистата ми. Тогава работех като отговорен редактор на българската телевизия Би Ай Ти в Чикаго и заради професионалните си ангажименти и днес не познавам лично поне 85% от хората, с които съм приятел. Те ми бяха необходими, за да следя тенденциите в мрежата, връзките, хората и т.н.

След като Василев ми изпрати резервацията за полета, аз, естествено, платих така, както съм го правила стотици пъти в Америка - дадох данните на кредитната си карта. Това е най-сигурният разплащателен начин и продължава да бъде, заради което в крайна сметка успях да възстановя парите си по-късно.

Получих си билетите и забравих за този човек, макар във фейсбук да виждах често негови публикации в различни издания и сайтове. В България заради заетостта ни със съпруга ми нямахме време да прегледаме банковите си сметки до момента, в който не ни бе съобщено, че от нашата кредитна карта са източени близо 13 000 долара. На траншове от по 300 до 800 долара към въпросната фирма на Спас Василев - Александър Николов. Така започнахме разговори относно начина, по който трябва да си възстановим парите. По съвет на мои приятели продължих да поддържам връзка със Спас - по телефон, имейл и фейсбук, за да го провокирам да остави следи.

Поддържах версията му, че е станала грешка и очаквам да ми възстанови сумата. Той ми каза, че билетите са осчетоводени, но аз настоявах да ми ги преведе по банков път. Така започнахме една игра, в която аз се правех, че му имам доверие, а той, че ще ми преведе парите.

Чувахме се по десетина пъти на ден, като понякога бях изнервена и ядосана. Разбрах, че е интелигентен човек и

по-точно изключителен

хитрец.

В същото време с малка група хора се разровихме и от дума на дума разбрахме, че сме измамени, и предприехме действия.

Впоследствие установих, че именно моят натиск да ми върне немалката сума е довел в голяма степен до неговия срив. Научих, че в този момент е започнал панически да се обажда на страшно много хора и да им иска пари назаем. В мига, в който се е докопал до моята кредитна карта, е успял да плати за много еднопосочни билети, които е бил обещал на други хора. Изглежда обаче, се е оплел и не си е направил добре сметките. Накрая сумата ми бе възстановена благодарение на законите и затова, че той е действал извън тях.”

Ваня е категорична, че Спас

е пришка на гърба

на нашата правораздавателна система.

“Не вярвам, че не е харесвал името си, защото е вършел същото и с истинското си - коментира българката. - Изглежда, е човек с отклонения, но не мога да кажа дали са психически, на характера, или е нещо друго. Той е обигран и много добре знае пробойните в нашето право. Доскоро някои хора все още говореха и поддържаха връзка нарочно с него, а той се подиграваше, коментирайки: “Ха, щели да ме съдят, че съм Спас от Кочериново. Да го докажат!”

Отначало мълчахме нарочно, за да може полицията да си свърши работата, която трябваше да е четири стъпки пред измамниците в киберпространството, а не е.

Спас е един човек с много свободно време, който се възползва от лековерието на другите.

Поемам вината си, проявила съм непредпазливост и наивност, но си научих урока. Вече ще бъда много по-мнителна.”

Коментара ()

Вашият коментар