Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Корнелия Нинова се зарече да не коментира вътрешнопартийните интриги до конгреса.
Корнелия Нинова се зарече да не коментира вътрешнопартийните интриги до конгреса.

Може да поиска вот на доверие или вътрешнопартиен избор на председател

Опозицията се събирала при Гергов и при още един бизнесмен в сянка

Със светкавичното свикване на конгреса на БСП само за 2 седмици Корнелия Нинова се опитва да изпревари опонентите си в партията, които организирали заговор за свалянето й, съобщиха източници от “Позитано” 20.

Това я принудило да действа. Лидерът съобщи само ден по-рано за сбирката на Националния съвет, който да одобри дневния ред за най-висшия форум на социалистите.

С което обърка плановете на участниците в заверата Според устава на столетницата председателят се избира пряко от всички членове на партията и бива предсрочно уволнен, ако повече от половината от тях искат оставката му.

За да предотврати свалянето си,

Корнелия Нинова може

да поиска вот на доверие

от конгреса или да насрочи вътрешен референдум да остане ли на поста си, твърдят още соцфункционери. Но само при положение че прецени достатъчно добре силите си.

"Благодаря ви много за интереса, но няма да коментирам нищо по въпроса пред никого до конгреса. Тогава ще чуете мнението ми", заяви Нинова пред "168 часа".

Вътрешното напрежение срещу нея избуява с всеки изминал ден. 

“Всичките й действия като лидер предизвикват отпор. Създава си врагове, а за половин година БСП не е излязла с нито едно сериозно действие като опозиция. Загубихме парламентарните, а също и всички частични местни избори", казват нейните опоненти.

Към вътрешнопартийната опозиция се е присъединил и влиятелният в БСП Румен Овчаров,

който от известно време е игнориран. Той е извън кръга, който взема важните решения в партията. Доскоро беше пръв душеприказчик и съветник на лидера на столетницата. Дори когато избухна скандалът “ЦУМгейт”, Георги Гергов обяви, че го е видял в кабинета на председателя и едва ли не диктувал действията й.

На светкавично свикания от Нинова пленум в събота, 14 октомври, бившият икономически министър излязъл с контраизказване на предложението й за дневен ред на конгреса. "Сериозно ли е да пишем алтернативен бюджет за 2018 г. за 2 седмици, при положение че още не сме видели варианта на ГЕРБ?", попитал той.

Очевидци твърдят, че веднага след това напуснал залата в парк-хотел "Москва" с думите: "Не мога повече!" Така дал парола и към верните си хора в софийската организация да не останат докрай за гласуването. А то мина с инфарктните 2 гласа преднина в полза на лидера Нинова.

54-ма я подкрепиха, 50 бяха против, а двама се въздържаха. Но по-интересното беше защо липсваха цели 79 членове на Националния съвет, който наброява иначе 185 души. Една част от тях според вътрешни хора са последвали Румен Овчаров, макар че той не контролира цялата столична организация. Малко по малко новият организационен секретар Кирил Добрев му отнема позиции. Отсъствието на тези 79 души обаче е пропуск точно в неговата работа.

Именно

Добрев и Драгомир Стойнев са най-близките съветници на Нинова,

с които тя съгласувала действията си и решенията, които предлага, твърдят източници от "Позитано" 20. Единият отговаря за структурите, а на другия бил възложен предизвикалият скандал проект за алтернативен бюджет за 2018 г. Това Овчаров не могъл да понесе - че не е той човекът, който да определи какви политики БСП да противопостави на ГЕРБ.

В същото време продължава трупането на вътрешно напрежение срещу Нинова, а опозицията срещу нея започва да се организира и укрепва, обясняват анализатори от самата партия.

Опонентите й се събират да съгласуват изявите си на две места - около Георги Гергов и около още един бизнесмен, известен оръжеен търговец с афинитет в миналото към футбола, съобщиха запознати пред "168 часа". И докато първият воюва открито с лидера на столетницата от няколко месеца - от скандала "ЦУМгейт", то

вторият стои в сянка

Той не е член на соцпартията, но минавал за авторитет сред опозиционерите. Съветвали се с него. Не е ясно дали групата противници на Корнелия Нинова е съгласувала с предприемача атаката си срещу нея на последния пленум.

Червената дама изненада всички със свикването на конгреса. Не им остави много време за организация, но въпреки това всички представители на опозицията не пропуснали да се изкажат срещу председателя. Атаките продължиха и след това. Пред БНР

Корнелия Нинова

призна за разделението

Според нея обаче една част от Националния съвет е за съюз с ГЕРБ, участие във властта и липса на борба с корупцията, а другата - за ясно опозиционно лице на БСП и яростна битка с далаверите.

"Чуха се упреци, че не съм най-умната. Нямам претенции да съм най-умната. Това не е въпрос на ум, а на слух - дали чуваш какво говорят хората", каза още червеният лидер. Ден след нейното интервю Георги Гергов пусна кърваво писмо, в което я обвинява едва ли не в лъжа и в това, че разделя членовете на Националния съвет на "тя-ние" и "другите".

Междувременно заседанието на конгреса, поискано от Корнелия Нинова, ще се проведе на 28 октомври. Очаква се

двете лобита да се впуснат в следваща битка тогава

Времето за организация е ограничено. Макар че според източници от червените апаратчиците от "Позитано" 20 са обиколили структурите да агитират в полза на лидера, а опозиционерите - против.

Проблемът на противниците й е в това, че всеки искал да е начело на групата, не можели да се разберат кой да е водач.

АУТ: Румен Овчаров вече не е в най-близкия кръг на Корнелия Нинова.
АУТ: Румен Овчаров вече не е в най-близкия кръг на Корнелия Нинова.