Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Художникът дава автографи при представянето на каталога на Изео. Снимки фейсбук на Фабио Тедески.
Художникът дава автографи при представянето на каталога на Изео. Снимки фейсбук на Фабио Тедески.

„Това не е книга, а документ. Тук ще откриете всички тайна на Плаващите кейове”. Това повтаря непрекъснато нюйоркският артист от български произход Кристо, докато разписва на езерото Изео уникалните си каталози. Те са в строго лимитирана серия от 1000 броя и всеки един от тях струва 750 евро. Каталогът е в 846 страници, на които са събрани от документи за ранната концепция от 1970 г. на двойката Кристо-Жан-Клод и за търсенето на подходящи места, до материалното реализиране и финалното 16-дневно осъществяване на проекта. Каталогът включва и парче 24х24 см от оригиналната жълта материя, с която бяха покрити кейовете.

Въпреки високата цена на каталога обаче десетки италианци се струпаха на опашка пред художника в културния център в Изео, където той представи творбата, издание на германска издателска къща. Преди година и половина Кристо реализира именно на Изео артистичаната си инсталация „Плаващи кейове”, която привлече над 1,2 млн.посетители. Жителите на общините около езерото са му безкрайно благодарни и до днес заради изживените емоции и заради световната слава, с която то се сдоби.

И сега, както винаги, Кристо беше придружен от своя близък сътрудник –германският фотограф Волфганг Волц, както и от италианския експерт по изкуство Джермано Челант. Именно благодарение на него стана възможно осъществяването на проекта на Изео.

Във вторник Кристо ще бъде удостоен с титлата Доктор хонорис кауза по история на изкуството на Университета на Торино.