Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Така изглежда Спас Василев.
Така изглежда Спас Василев.

Обединяват 4 дела срещу Остап Бендер от Кочериново, крадял снимките от профила на французина Александър Мартинез

Фейсбук измамникът Спас Василев беше арестуван в петък сутринта в София. Новината за задържането на завлеклия над 40 души с пари за самолетни билети мъж първи съобщи сайтът на “24 часа”.

Василев, представящ се за Александър Николов във фейсбук, е бил задържан в столичен хотел малко преди обед. Часове по-късно профилът му бе активен заради извършвани от антимафиоти проверки.

“Прокуратурата

разбра от

медиите за

“Александър”

и главният прокурор Сотир Цацаров веднага нареди проверка за подобни жалби в цялата страна”, обясни говорителят на обвинител №1 Румяна Арнаудова. Оказало се, че срещу Спас Василев има 4 жалби в София, Варна, Благоевград и Дупница.

Първата е от 2012 г. във Варна. Там делото е било за измама, но след като не бил открит, Спас е обявен за общодържавно издирване. По информация на “24 часа” през август 2013 г. мъжът е арестуван в Русе и откаран във Варна, след което е освободен, тъй като варненската измама била на стойност 330 лв.

“Разбирате, че за такава сума е трудно да се обоснове задържане”, каза Арнаудова, като изрично поясни, че не е запозната с ареста в Русе. Новината на “24 часа” обаче беше частично потвърдена от районния прокурор на София Радослав Димов.

Той обясни, че заповедта за общодържавно издирване на Василев е от ноември 2013 г. За да е прекратена първата, то той е трябвало да бъде арестуван, коментираха запознати.

В Софийската районна прокуратура срещу Спас има едно дело за измама. То е от 2012 г. Тогава мъжът излъгал човек, че ще му осигури 10 самолетни билета за 490 лева.

По това време Спас бил по-невнимателен и се срещнал с измамения от него Румен, дори се представил с истинското си име. След като взел парите и го излъгал, мъжът подал жалба. По това дело

Спас е обявен

за издирване

дори в Шенген

през 2016 г.

Междувременно срещу него започнали и други две разследвания в Дупница и Благоевград. Те не са били прекратявани, а спрени, защото Спас не е бил намерен, обясни Арнаудова.

Прокурорката посочи, че 4-те дела срещу мъжа ще се обединят и в понеделник ще бъде поискан от съда постоянен арест. Арнаудова уточни и че няма измамени магистрати, а трима служители на прокуратурата - двама секретари във Военно-апелативна прокуратура и компютърен спец.

“Материалите по нашето дело ще бъдат докладвани в края на месеца”, обяви шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. От думите му се разбра, че всички измами на Спас, извършени от името на Александър Николов, засега не са в прокуратурата. Полицаи коментираха, че именно 4-те дела са причината мъжът да създаде нова самоличност.

“Имаме над 40 свидетели, засега сме разпитали по-малко от половината”, уточни Спиридонов защо делото за мнимия Николов не е в прокуратурата. “Трябва да сме сигурни, че именно Спас е зад профила, а засега е само заподозрян”, добави антимафиот №1. 

Така "изглежда" изграденият от Спас образ на Александър.
Така "изглежда" изграденият от Спас образ на Александър.

Започнахме работа по случая още в края на август, поясни Ваня Панкова от сектор “Киберпрестъпност”, която води разследването срещу Спас. Тя добави, че и в петък постъпили нови сигнали за измамени. Засега обаче нямало от чужбина.

“Не сме в контакт с партньорите ни от други държави”, каза и Арнаудова. По данни на “24 часа” обаче Василев е започнал с измамите още от студентската скамейка в Ница, където учил между 2006 и 2010 г.

Спас успял да завлече дори своя бивша учителка. Спечелил доверието ѝ и тя приела негово предложение за екскурзия до Италия – за 200 лв. на човек.

Условието било тя да пътува безплатно, ако събере група от 10 души. Учителката обаче разбрала, че няма никакви билети, няма и агенция, която организира подобна екскурзия.

Радка Тодорова подала сигнал в полицията, после той стигнал до прокуратурата. Всички потърпевши били разпитани. След известно време тя получила известие, че Спас не е бил намерен и така делото било спряно.

Остап Бендер от Кочериново сменял града след всяка измама. Така, почвайки от Варна, минал през Благоевград, където измамил библиотекарката Мария Георгиева за билети за сина ѝ, както и учителката си по музика.

Последвала схемата в София, където се срещнал с Румен. Последната му измама е от 2014 г. в Дупница. Там жертвата отново е учителка. Жената преподавала френски език.

След няколкото дела Спас осъзнал, че е

рисково да се

представя с

истинското си

име и визия, и

измислил нова

самоличност,

обясниха за “24 часа” полицаи.

Той дори създал няколко фирми, макар и да не присъствал в тях. Профилът му във фейсбук на Александър Николов бил отлично поддържан. Сред приятелите му имало журналисти, бизнесмени, политици, дори настоящи министри.

Снимките крадял от действителен профил, притежание на французина Александър Мартинез. Акаунтът мъ бил открит и всеки виждал снимките, но след като разбрал за измамата, Мартинез го направил скрит. Профилът на Николов пък вече е под владението на ГДБОП.

Валентин Радев: Той е калпазанин, но щом някой е искал да мине метър - да страда

Спас Василев вече е даден на прокуратурата. Той е калпазанин, заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев в парламента. 

“За този случай във фейсбук ще кажа само едно - всички да внимават какво правят”, посъветва министърът.

Той подчерта, че легалният начин човек да си купи самолетни билети или да получи каквато и да било друга услуга става не в социалните мрежи, а на друго място.

“Ако някой иска да мине метър и да си купи билети по-евтино, да страда”, категоричен бе министър Радев. По думите му МВР не може да хвърля сили и допълнителни средства, за да предпазва тези, които “неблагоразумно вършат неща, които не са по правилата”. 

От Бахамите източиха 400 долара от сметка на Владимир Каролев

С 400 долара олекнала банковата карта на икономиста Владимир Каролев. Парите били изтеглени от Бахамите. За случката се оплака самият той в профила си във фейсбук.

“Колко бързо стигнах днес от офиса си в София до банкомат RBС на Бахамите! Сложете си есемес известяване на дебитните и кредитните си карти. На мен са ми свили само два пъти по 200 долара току-що. Защото получих този смс, обадих се на банката си и ми блокираха картата”, написа Каролев.

През април т.г. и бившият депутат Георги Кадиев съобщи, че от картата му липсват пари. “Скимираха дебитната ми карта от банкомат в София и за 4 мин изтеглиха пари от банкомат на остров Бали, Индонезия”, написа Кадиев във фейсбук.

“След като изтеглих сума от банкомата, получих есемес, че от моята сметка са изтеглени 107 лв. Очевидно са теглени пари в чужда валута. Това се повтори още няколко пъти”, описа случката той. После се свързал с банката, която го обслужва.

“Препоръчвам на хората задължително да активират услугата, с която получават есемес от банката при теглене на пари от дебитната им карта. Винаги да скриват ПИН кода си, което аз направих, но не помогна. Да имат две банкови сметки - в едната да държат парите си, а в другата да държат малки суми и да я използват за банкомати. Друго решение е да си свалят лимита на парите, които могат да се теглят”, съветва Кадиев.