Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хуан Мартин Гевара - 15 г. по-млад от брат си, смята, че е крайно време той да бъде демитологизиран.
Хуан Мартин Гевара - 15 г. по-млад от брат си, смята, че е крайно време той да бъде демитологизиран.

Стратегическите грешки на революционера според ЦРУ: строял незащитени лагери, разделил силите си и оставил след себе си снимки, по които са могли да го разпознаят.

Че Гевара трябва да бъде свален от своя пиедестал, да спре да бъде митологизиран и да върнат човешкото му лице, казва 15 г. по-младият Хуан Мартин Гевара за именития си брат 50 г. след смъртта му. "Той щеше да недоволства, че е превърнат в идол. Важно е да разберем, че започна като обикновен човек, който стана изключителна личност, на когото другите подражават."

Преди да умре, Че казал на един от своите съратници, че смята Хуан Мартин за свой идеен наследник. Останалите живи негови брат и сестра - Роберто и Селия, не искали изобщо да говорят за Че. Селия даже отказвала да приеме, че революционерът е мъртъв. Според Хуан Мартин тя най-много прилича на Че от всички тях - не само по характер, но и по убеждения.

Самият Хуан Мартин е преживял 8 г. като политически затворник в Аржентина в края на 70-те и началото на 80-те години.

Ернесто е превърнат в легенда. Образът на гъстата му брада и черна барета със звезда става визитна картичка на революционерите в целия свят, пише "Ню Йорк таймс".

Години преди смъртта му за съдбата му се носят всякакви слухове. "Хората казваха, че

бил убит от Фидел, други - че е умрял

в Санто Доминго

или че е във Виетнам. Никой не знаеше къде е", разказва Хуан Карлос Саласар пред "Ню Йорк таймс". През 1967 г. той е 21-годишен боливийски репортер, търсейки материал за първата си статия.

Една от първите, които научават местоположението на Че, е Лойола Гусман, лидер на младите комунисти в Ла Пас, Боливия. Тя получава съобщение да отиде в Камири, малък град до границата с Парагвай. Нямала ни най-малка идея на каква среща отива.

"Той искаше да създаде две или три държави като Виетнам", спомни си г-жа Гусман. Имал намерение да включи Аржентина и Перу освен Боливия в бунтовническите битки. И

изпратил същата жена да търси подкрепа и пари

за революционерите.

Г-жа Росалес, собственичка на магазин, която дала на Че порция топла супа след залавянето му, си спомня, че няколко дни преди това един от неговите хора - Роберто Передо, известен като Коко, влязъл в сградата и поискал да ползва телефона. Никой в района не се радвал на подобни посещения, защото партизаните не се ползвали с добро име. Мъжете от селото се криели в гората, опасявайки се, че партизаните ще ги пленят и използват за бойци.

"Казваха ни, че

партизаните бият мъжете и изнасилват жените,

вземат всичко и затова никой не искаше да ги вижда", каза г-жа Росалес пред "Ню Йорк таймс".

Въпреки че Гевара бил познат като умел стратег, в Боливия той направил грешки, пише в анализите на ЦРУ. Строял лагери, които не могат да се защитават, разделил силите, с които разполага, и оставил след себе си снимки, по които са могли да го разпознаят.

На 7 октомври Че пише в дневника си, че са замръкнали край кошарата на възрастна козарка, при която

спрели да пренощуват и попитали дали има войници наоколо "Дадоха й 50 песо и инструкции да не казва нито дума, но не се надявахме, че ще спази обещанието си да мълчи", пише той.

Клето Сарате, тогава 14-годишен, помни как запушил вратата с матрак, когато колоната на Че влязла в селото. Били чували, че мунициите на партизаните са пълни с отрова.

"Казаха ни, че те ще изнасилят жените, ще откраднат децата и ще убият всички възрастни", спомня си Кресенча Сарате, тогава 15-годишна. А 73-годишният Алсидес Осинага е видял заловения Гевара, целия в парцали, потънал в мръсотия, с наведена глава и с кървящи рани.

Хулия Кортес, сега на 69 г., си спомня как отишла на училище на 9 октомври в Ла Игера. Същото, в което армията закарва Гевара. Той едва говорел, но измърморил няколко думи за революцията, която загубил.

"Казваха, че е грозен, но за мен беше

изключително красив",

спомня си жената.

Г-жа Кортес тъкмо се прибрала от училище и чула стрелбата, която убила Че.

Според медицинската сестра, измила тялото на Гевара, той изглеждал като Христос. Хората около 87-годишната Сусана Осинага се молели на свети Ернесто. "Казват, че носи чудеса", казва пенсионираната сестра пред "Гардиън".

ИСТЕРИЯ: Фен си татуира образа на Че Гевара.
ИСТЕРИЯ: Фен си татуира образа на Че Гевара.