Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Новите 22-ма встъпиха във ВСС (Снимки+ Видео) Новият състав на ВСС бе избран по нови правила след промени в съдебния закон.

Новоизбраните 22-ма членове на Висшия съдебен съвет встъпиха в длъжност на тържествена церемония в Съдебната палата. Това е осмият състав на кадровия орган на третата власт. 

"Да върнем доверието на гражданите към правораздаването", апелира министърът на правосъдието Цецка Цачева, която водеше церемонията.

Членовете на новия ВСС са избрани по съвсем нови правила след ремонт в Закона за съдебната власт. 11-те от магистратската квота са излъчени на принципа "1 магистрат - 1 глас". А другите 11 - от Народното събрание с мнозинство от 160 гласа. 

ВСС се състои от общо 25-има членове. Освен новоизбраните състава попълват и тримата големи в съдебната власт - шефовете на Върховния касационен и Върховния административен съд и главният прокурор, които са членове по право.

"Надявам се всеки магистрат да се чувства представен", добави Цачева и уточни, че изборът на новия ВСС е част от 7-годишния хоризонт за съдебна реформа, "съобразена по международни стандарти". Тя посочи и другите изменения в съдебния закон - разделянето на ВСС на 2 колегии, съдийското самоуправление, новите правила за атестиране на магистрати, повечето на правомощия на съдебния инспекторат и др., които оцени високо.

Цачева благодари и на отиващия си ВСС.

Министърката прочете поздравителен адрес от президента Румен Радев, който вчера й звъннал по телефона и я помолил да предаде думите му на новите съдебни кадровици. Радев отсъстваше.

На церемонията присъстваха шефовете на Върховния касационен и Върховния административен съд Лозан Панов и Георги Колев, главният прокурор Сотир Цацаров, зам. шефът на парламента Явор Нотев, депутати, посланици и магистрати.

Още от днес новият съвет ще заработи. За 15 ч е обявено първото му заседание, на което трябва да бъде избран представляващ кадровия орган и да бъдат гласувани бъдещите работни места на старите кадровици, които се връщат в системата.

 

Коментара ()

Вашият коментар