Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

България и Румъния ще правят четвърти мост при Никопол и магистрала от Констанца до Бургас (видео) Двамата премиери пристигнаха с хеликоптер в Евксиноград

Бойко Борисов и Михай Тудосе търсят инвеситетори за три проекта, улесняващи трафика между двете държави

България и Румъния са оазиси на сигурността, обяви българският министър-председател

Чрез изграждане на нови инфраструктури, мостове, магистрали и хидроенейргийни съоръжения ще бъде улеснен трафика между България и Румъния. Знаете, че километричните опашки в Русе пречат и на бизнеса, и на туризма. Затова работим съвместно по три нови проекта - нов мост с жп линия и път при Никопол - Турно Мъгурелe, връзката Русе - Велико Търново - автомагистрала "Хемус", и около 200 км. магистрала Констанца - Варна - Бургас.

Това заяви премиерът на България Бойко Борисов след четвъртата двустранна среща с румънския си колега Минай Тудосе и министрите на енергетиката, вътрешните работи, труда и социалната политика, икономиката и морските администрации на двете страни. "Системата, която ще изградим, ще привлече бизнеса. Трите проекта са независими един от друг и не е необходимо да се изчаква да приключи единия и тогава да започне другия. Затова търсим усилено инвеститори за реализирането им", обясни Борисов.

Двете страни започват и проучванията за изграждане на третия мост, който отново ще бъде между Русе и Гюргево.

По мнението на двамата премиери България и Румъния са изключително важни фактори за сигурността на Европейския съюз. "Трябва да продължим общата си политика. Ние сме границата на съюза", заяви Борисов. Той допълни, че ние сме оазис на сигурността и спокойствието в региона, за което сме получили изключително висока оценка от всички възможни институции. Колегата му Тудосе изрази пълната си увереност, че максимум до една година двете държави ще влязат в Шенген.

Премиерът акцентира върху сериозната работа за диверсификация на енергийните доставки не само по оста Север-Юг, но развивайки и хоризонталните енергийни връзки. Като ключов елемент той посочи изграждането на газовия хъб "Балкан". А подписаните договорености за аварийна доставка на електричество при евентуални кризи, гарантират сигурност при енергиен колапс на някоя от двете държави.

Румънската и българската морски администрации подписаха и друго важно споразумение за предоставяне на достъп на кораби, нуждаещи от помощ, до места за убежища. Според министрите това ще осигури безопасността на корабоплаването на Черноморския регион, ще се подобри обмяната на информация за улеснение на координацията между компетентните органи на двете държани за навременна намеса и оказване на помощ.

Коментара ()

Вашият коментар