Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Районният съд в Чирпан осъди двама бивши пътни полицаи, които опитали да прикрият заловен от тях по време на дежурство пиян шофьор, за да избегне той наказателно преследване. СНИМКА: Архив
Районният съд в Чирпан осъди двама бивши пътни полицаи, които опитали да прикрият заловен от тях по време на дежурство пиян шофьор, за да избегне той наказателно преследване. СНИМКА: Архив

За услугата виновният им оставил 100 лева в полицейския автомобил

Районният съд в Чирпан осъди двама бивши пътни полицаи, които опитали да прикрият заловен от тях по време на дежурство пиян шофьор, за да избегне той наказателно преследване. Марин Н., на 44 години, и Христо И., на 38 години, получиха по 2 години лишаване от свобода условно с по 3 години изпитателен срок, това съобщиха днес от Апелативната прокуратура в Пловдив. Присъдата може да бъде обжалвана или протестирана пред Окръжния съд в Стара Загора.

Заради постъпката си те вече са отстранени от длъжност и не са служители на МВР, уточняват още от прокуратурата.

Двамата бивши младши контрольори от сектор "Пътна полиция" се провинили на 14 декември 2015 година. През нощта те били дежурни. Към 1 часа спрели за проверка лек автомобил "Марцедес", чийто шофьор Д.П. от Чирпан не спрял на пътен знак. Рутинната в такива случаи проверка за алкохол показала, че мъжът седнал зад волана прилично почерпен - дрегерът заковал на 1,31 промила алкохол в издишвания от шофьора въздух. Полицаите му съставили акт за установяване на административно нарушение и му връчили талон за медицинско изследване. В този момент виновният шофьор обяснил на двамата катаджии, че му предстои да замине за чужбина и затова не иска в този момент да има дело срещу него. Дори помолил униформените да му помогнат, като обещал да си плати за това.

Явно мотивирани от идеята на получат пари, полицаите го посъветвали, ако има приятел шофьор, който в момента не е употребил алкохол, да отиде вместо него и да даде кръв. Доброволец се намерил бързо и вместо Д.П., катаджиите отвели в Спешния център на Чирпон за кръвна проба неговия приятел Г.К., чиято проба се оказала отрицателна. На въпрос на медицинското лице защо има толкова драстична разлика с показанията от дрегера, Д.П. казал, че полицаите се заяждали с него и затова му написали промилите.

Свидетели по делото твърдят, че виновният шофьор оставил 100 лева на предната седалка на полицейския автомобил за услугата и си тръгнал. Той и приятелят му Г.К., който се съгласил да даде кръв вместо него, вече били осъдени по друго дело, завадено срещу тях по този казус.