Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Всеки от нас прави секс, нали? А кой от нас прави истински секс - пита Наталия Кобилкина във видео, което промотира един от нейните семинари за усъвършенстване на интимния и социалния живот на жените. - Кой от вас е запознат с това, че жена може да получава шест различни оргазма? И до стотина по време на акт? Сексуалната енергия е най-мощната енергия на света. Тя може да убива, а може и да те направи бог. И само от теб зависи дали управляваш тази енергия. Добре дошъл на курса. Ще те науча как.”

Това са част от думите, с които сексоложката и трансформиращ терапевт приканва към един от своите курсове - “Сексология за жени”, воден лично от нея. Чрез атрактивните си семинари Кобилкина обещава на дамите щастие не само в леглото, но и извън него.

От години стотици въодушевени клиентки без съжаление купуват "безценните" й съвети за сексуален просперитет и срещу нескромни суми посещават тренингите на нейната компания Happy Woman Academy.

Най-скъпите 2-дневни обучения на рускинята стигат

до 500 лева.

Има и семинари до 600-700 лв., а академията й за треньори струва 2000 лв. Предлагат се и онлайн курсове на почти всички семинари, които са с различна отстъпка.

За компанията на Кобилкина вече работят 15 треньори от цял свят, а обучения се провеждат в над 10 държави. Но докато нейният бизнес набира мощ, все повече хора си задават въпроса какво всъщност продава тя.

Други се питат защо психоложката, която е толкова компетентна и притежава такива феноменални умения, не е успяла да опази от разпад дори собствения си първи брак с Делчо Добрев. След техния развод през 2015 г. бившият вече съпруг разкри в интеврю защо пътищата на двамата са се разделили. Главната причина била, че отношенията им се превърнали във връзка като между брат и сестра, а не като между мъж и жена. Активни коментатори веднага побързаха да предположат, че изглежда сексоложката не е толкова дейна в семейната спалня, колкото на думи пред публика.

Пред “168 часа” Кобилкина заяви без излишни обяснения: “Така решихме - да се разделим.” Също така рускинята добави, че не смята този провален брак за лоша реклама на бизнеса си. Освен всичко тази година тя се венча отново за гръцкия бизнесмен Такис Дретакис и не пропуска да афишира хармоничните си отношения с него.

Тя е доволна, че прави това, което иска, и твърди, че е щастлива и в личен, и в професионален план.

“Има абсолютно неограничена възможност

всякакви псевдо "експерти" да предлагат съмнителни услуги, без да притежават необходимата квалификация и опит”. Това коментира пред “168 часа” експертът по сексология и психотерапия доц. д-р Румен Бостанджиев, визирайки Кобилкина.

Почитателите й обаче изглеждат достатъчно, за да я мотивират да продължава с пълна сила. Но има и хора, които оценяват единствено нейния усет да печели от чуждата наивност.

“Наталия не създава, не прави трансформации, а раздава на конвейер техники за манипулации на мъже по руски маниер - казва посетителка на един от семинарите на сексоложката - Не че има нещо лошо в това. Със сигурност много господа се радват на вдъхновението, което продава на жените. Въпросът е, че всичко, което "преподава", може лесно да се намери и "научи" в интернет. Бях на нейния прословут семинар за гейши с мои приятелки. Не бях впечатлена, те бяха въодушевени, но си признават, че няма някакъв видим резултат от обучението. Сигурно е, че Наталия има нюх за бизнес, но дотам.”

Действително Кобилкина е изучавала изкуството на мениджмънта. Същевременно има подозрения, че тя няма съответното образование, за да се представя и изявява като специалист по сексология. Тя е завършила бизнес психология в Института по мениджмънт, бизнес и право в Ростов на Дон - основан през 1991 г. като първата недържавна институция на съвременната Русия.

Пред “168 часа” Кобилкина коментира, че е изрядна по отношение на своето образование: “Да, дипломирах се в Института по мениджмънт, бизнес и право в Ростов на Дон. Първото ми образование е клинична психология и психотерапия - имам специализация в катедра по психотерапия при медицински университет. Това включва сексологията. Не е за лекар, но е при медицинския университет. Неадекватни са подобни обвинения. Имам висше образование, завършено с отличие, дипломите ми са признати навсякъде. И в България.”

От официалния сайт на частната висша образователна институция в Ростов на Дон става ясно, че заведението е получило лиценз от Федералната служба за надзор в образованието и науката за осъществяване на образователна дейност през 2015 г. А бакалавърските и магистърските програми на университета са преминали държавна акредитация година по-късно. Въз основа на резултатите от обучението студентите получават държавни дипломи от Руската федерация, които потвърждават качеството на подготовката на завършилите. Любопитното е, че

всичко това се случва доста по-късно,

след като Кобилкина се е дипломирала. От информацията на сайта не става ясно дали въпросните лицензи не се издават на някакъв времеви период и дали съществуват по-ранни, но е факт, че публикуваните са от 2015 г. и 2016 г.

“Университетът е с 25-годишна история и доколкото знам, винаги е бил акредитиран - категорична бе пред “168 часа” Кобилкина.

На въпроса дали е магистър или бакалавър, тя отговори, че е следвала пет години и е магистър - вероятно.

“Моят първи стаж е медицински. Още докато учех, работех в болница”, разказва още рускинята.

Кобилкина е практикувала в медицинския център, където е работила нейната майка - лекар с дълга практика.

“По целия свят, за да може даден специалист легитимно да практикува своята професия, той трябва да бъде акредитиран от съответните национални съсловни организации - обяснява доц. д-р Бостанджиев. - Поради липсата на законов регламент на психотерапевтичната практика у нас

възможност за изява имат всякакви лица,

дошли от други страни, които пред никого не са задължени да потвърждават своята професионална квалификация. В този смисъл дали сексологията е регламентирана в Русия или в която и да е друга страна, няма никакво значение, тъй като психологията все още не е държавно регулирана професия в България.

Когато чуждестранни граждани обаче публично разпространяват грубо невярна медицинска информация, засягаща сексуалността, навярно е необходимо Българската асоциация по сексуална медицина ясно да се разграничи от изявите им.”

След медицинския стаж Кобилкина казва, че е започнала да прави първите си семинари и получила професионален ангажимент в сферата на човешките ресурси в Казахстан. Там се занимавала с бизнес обучение. Малцина навярно знаят, че тя също така

е работила в детски лагери

още преди да се изяви като бизнес-треньор и HR-мениджър. В свой руски профил в мрежа, която свързва бивши съученици, Кобилкина е оповестила този свой опит.

“Не съм работила в детска градина, а с деца тийнейджъри. С групи от 30-ина подрастващи. Трябваше да ги развивам и да се занимавам с тях като възпитател”, не крие Кобилкина.

Терапевката решила да основе своята компания, защото сметнала, че това е нейно призвание - да помага на хората да се развиват успешно в личен план.

“Знам, че съм много добра в това”,

категорична е пред “168 часа” Наталия.

И нейните антифенове се съгласяват с това, но напомнят, че дори уикипедия предупреждава, че информацията за Кобилкина е написана в стила на прессъобщение или реклама.

“Не може да се отрече, че й се получава - пише в социалната мрежа мъж от София. - Това е доходоносен бизнес. И не се носи никаква отговорност за резултатите. Който не е успял да улови прелитащ пенис, сам си е виновен, не се е огейшил достатъчно. Има и второ ниво все пак. После курс как да си страстна не като съпруга, а като любовница. И т.н.”

ВИП тренинга, за който става въпрос - “Щастлива жена (Гейша 1)” също е воден лично от Кобилкина като едно от най-популярните и скъпи обучения. Всяка дама, която иска да научи тайните, които ще я направят истинска и желана жена, трябва да заплати 500 лв. Но трябва да побърза, защото местата са ограничени. Курсът има и препоръчителна втора част, която също струва 500 лв.

Срещу тези пари всяка клиентка може да стане “жена, у която присъстват сексуалността и страстта на Любовницата, увереността и силата на майката домакиня, безгрижието и радосттa на момиченцето и независимостта и успешността на кралицата”.

По повод на този семинар има и редица благодарности към Кобилкина.

“Наталия, искам да ти благодаря! След семинара “Гейши” всички ме питат какво ми се е случило, защото сякаш съм разцъфтяла. И аз така се чувствам - лекичка, освободена от товара на миналото, безгрижна и много, много женствена! Получих подарък от съвсем непознат мъж... не е голям - бутилка вино, но беше направо чудесно. Радвам се, че те познавам”, пише Йорданка на сайта на академията.

За тези, които не могат да присъстват на обучението, Кобилкина също има решение -

може да се стане

гейша и онлайн.

За 6 години през такъв курс преминават повече от 6000 жени. Това, което се иска от тях, е да платят 189 лв., а ако желаят и дискове 199 лв. Дистанционното обучение също има бонус: “Ако започнете да изпълнявате всички практики и техники - ще започнете да получавате подаръци на по-голяма цена от цената на курса!”

Въпреки всички хвалби от екипа на Кобилкина подчертават, че никой не бива да забравя, че тренингът на място е далеч по-ефективен. Обучението “Сексология за жени” например предлага както много теория, така и достатъчно практика. В цената от 99 лв. се включват: изкуството да правиш фелацио; тайните на кунилингуса и как да научим своя партньор на основните техники; задължителни правила и техники при аналния секс. Подготовка. И още много други. И към курса отново има безплатен бонус - тантра техника за достигане до енергиен оргазъм посредством дихателни и физически упражнения.

Участничките трябва да се подготвят за съответното обучение с удобни дрехи, маска за очи, сексуални дрехи за стриптийз и постелка, защото част от курса протича на пода.

По време на целия семинар е строго забранена употребата на алкохол, както и правенето на всякакви снимки освен от страна на организаторите.

Въпреки атрактивните практики мнозина остават скептични към съветите на Кобилкина.

“По-добре да се прочетат книгите на Лариса Ренар - категорична е бивша нейна клиентка. - Спестяват се доста пари. Наталия повтаря едно към едно нейни думи и понякога можеш да хванеш цели цитати, взети директно от нея.”

Сексоложката трудно ще бъде обвинена в някакъв вид плагиатство от самата Ренар, която действително е световен гуру в науката за женската енергия. Със своя нюх Кобилкина отдавна е спечелила авторката на мегаселъра “Изворът на женската сила”. Миналата година двете водиха семинари в София и Варна, създават и съвместен курс, предлаган и днес от академията на Кобилкина. Има и обучения, основани на школата на Ренар, които струват по 600-700 лв.

Нерядко сексоложката организира и безплатни лекции. Предлага

на евентуалните си бъдещи клиентки да

опитат “от стоката”,

както биха се изразили много търговци.

Изобилието от услуги, които предлага Кобилкина, е огромно и включва дори “мистически практики” - гледачка на карти “Десте” и астролог взимат от 50 лв. нагоре.

Също така рускинята създава свои кадри в “Академия за треньори”, които на свои ред да водят тренинги и семинари. Не всеки, който се обучава за треньор, се сдобива с работа при психоложката след това. Но всеки, който иска да опита, трябва да плати съответната солена такса - 2000 лв, за да се научи как да "просветява" другите. За онлайн "следване" се пестят две стотачки, защото цената е 1800 лв.

Със сигурност има какво да се научи от Кобилкина и това е как да се развива успешен бизнес. А дали тя знае формулата за щастлив интимен и социален живот, всеки сам може да прецени.

Сексологът доц. д-р Румен Бостанджиев:

Тази дама не ми е колега. Сексуалната удовлетвореност не е само “френска любов”

- Г-н Бостанджиев, какво мислите за дейността на Наталия Кобилкина?

- Професионалната етика повелява “За колеги или хубаво, или нищо”. Тъй като няма какво хубаво да кажа по адрес на въпросното лице, мога само да се разгранича от него. Освен това ми е трудно да приема тази дама като "колега". Много преди тя да се е родила, в България моят баща - проф. Тодор Бостанджиев, създаде първия у нас Сектор по сексология (1963), който просъществува до 1999 г. В научното дружество по сексология, което той създаде, бяха обединени една дузина отлични лекари, психолози, педагози и социолози. Създадена бе значима национална традиция, която е все още жива и днес. Грозно е, когато някои медии продават ефира си на чужденци,

нагло заявяващи,

че сексологията

в България

започва от тях.

Колкото до професионалните и етичните им качества - нека другите да съдят.

- Възможно ли е, както се обещава в някои курсове, човек да се научи да получава до шест различни оргазма и до 100 по време на полов акт?

- Субективният характер на това върхово сексуално преживяване позволява с него свободно да се спекулира,

като се поддържат нереалистични очаквания.

В съвременната сексология по-често се говори за удовлетвореността от интимните отношения, което е нещо доста различно от оргазма. Постигането на тази удовлетвореност не е въпрос на различни техники и странни практики, които се препоръчват в съмнителни тренинги. Сексуалната удовлетвореност изисква преди всичко пълноценна човешка връзка, която не се свежда до “френска любов” и “масажиране на простатата”.

- Може ли погрешни съвети и консултации да причинят вреда на хора с объркана сексуалност и проблеми с интимността?

- Един от основните принципи в медицината е Primum non nocere , което ни задължава да не практикуваме дейности, за които не сме подготвени, тъй като те могат да нанесат вреда на търсещите помощ. В настоящия момент обаче отговорността за това чии съвети и помощ получават е изключително делегирана на непосредствените потребители. Най-малкото, което те могат да направят, за да се застраховат

против шарлатански и некомпетентни “услуги”,

е да се информират дали съответният специалист членува в някоя от съсловните организации, които гарантират за неговата квалификация, опит и етичност. Тези организации - Българската асоциация по психотерапия, Дружеството на психолозите в България и Българската асоциация по сексуална медицина, имат официални сайтове, на които са публикували регистрите на своите членове. Ако избраният от вас специалист не фигурира в тези регистри, това поставя под сериозно съмнение неговите професионални качества.

- Може ли човек завършил бизнес психология и клиническа психология да се изявява като сексолог и да обучава стотици в скъпи тренинги? Специализация по психотерапия включва ли сексологията като експертност?

- В повечето европейски страни съществуват строги правила, които регламентират правоспособността на специалистите, практикуващи в областта на психотерапията и сексологията. За съжаление в България, независимо от множеството проекти, разработени от Дружеството на психолозите в България (ДПБ) и Българската асоциация по психотерапия (БАП), закон регламентиращ психотерапевтичната практика така и не се приема от Народното събрание. Липсата на ясен регламент за психотерапевтичната практика е причина този вид помощ да не се реинборсира от здравна каса, което рязко намалява броя на хората у нас, които се обръщат към психотерапевти. Другата негативна последица е абсолютно неограничената възможност всякакви псевдо „експерти“ да предлагат съмнителни услуги без да притежават необходимата квалификация и опит.

В европейската традиция сексологична помощ се предлага от два вида специалисти. Едните са лекари, специализирали в областта на Сексуалната медицина, която е призната за официална специалност в Европейския съюз от 2008 г. Тези специалисти се занимават главно със сексуални дисфункции, свързани с болестни изменения в организма. Другата група специалисти, които работят в областта на сексологията са с психотерапевтичен профил. Те са завършили или медицина или психология и след това са се квалифицирали като психотерапевти. За съжаление много малко от обучителните програми, които се предлагат у нас в областта на индивидуалната и двойковата психотерапия включват достатъчно изчерпателно темата за интимните отношения и сексуалността.

- Какво образование е нужно действително за един специалист в тази област? Можете ли да дадете пример със себе си?

В момента професионалните стандарти, които се предлагат от Българската асоциация по психотерапия и Дружеството на психолозите в България са единствено с пожелателен характер. Те препоръчват необходимото образование, което предвижда надграждане над медицинското образование и специалността „психиатрия“ или над магистърското образование по клинична психология на специализирано обучение в някоя от утвърдените психотерапевтични школи. Това образование трябва да е минимум 1 400 обучителни часа и следва задължително да включва работа с личния опит и преживяванията на бъдещия психотерапевт. Неспазването на този стандарт е сериозно нарушение на професионалната етика на психотерапевта, но реално никой не може да спре хора, които избират да се идентифицират като „коуч“, специалисти по „хюмън дизайн“ и какви ли още не, да предлагат своите услуги.

Квалификацията, която аз притежавам е следната:

През 1983 г. завърших Медицина в Медицинска академия – София. След кратка психиатрична практика станах редовен аспирант в единствения у нас Сектор по сексология към Медицинска академия – София. След като защитих дисертация и придобих специалност по психиатрия, работих близо 15 години в Сектора по сексология в София. През това време завърших две международни квалификационни програми по психотерапия – едната, бе организирана от Американската психологична асоциация и бе проведена в Чехия и Словакия, а другата бе в областта на психодрамата и бе проведена от Морено института в гр. Юберлинген – Германия в периода 1990–1998 г. През 1993 г. бях на специализация по сексология в Холандия и Белгия, а през 2007–2008 г. завърших Първата международна академия по сексуална медицина, която се проведе в Оксфорд, Лисабон и Рим. Вече имам над 33-годишен терапевтичен опит в областта на сексологията, който включва както работа с проблеми, свързани със сексуалната изява, изискващи квалификация в областта на сексуалната медицина, така и проблеми в интимните отношения, изискващи компетентност в областта на двойковата психотерапия.