Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Египетският подполковник Ахмед Гамал Габър, единствен боен водолаз
в Близкия изток, постига немислимите 332,35 м в открити морски води

В залива Торонеос между полуостровите Касандра и Ситония в Гърция можеше да бъде разбит 13-годишният рекорд на "Гинес" за дълбочинно гмуркане при жените. Теодора Балабанова постигна 231 м, с които надмина постижението на Верна ван Шайк от 221 м, но загина на някакви си 40 метра под повърхността, устремена към мечтата си.

Така Шейк остава жената с най-дълбоко гмуркане на планетата, което прави на 24 октомври 2004 г. за 5 ч и 34 минути в сладки води - във вертикалната пещера Boesmansgat, ЮАР.

"Не бях родена

световен рекордьор.

Бях доброто момиче, което спазваше правилата и чакаше разрешение", споделя Верна ван Шайк. - "Етикетът "най-дълбоко" бе важен, тъй като създаваше очакване, с което се борех да живея. Мислех, че стигнеш ли "най-дълбоко", това ще бъде краят, ще бъде отговорът на моите проблеми. Вместо това се оказа ново начало", обяснява тя.

Понастоящем Шейк работи в голяма корпорация, където нейният рекорд не е от значение. Вече не се гмурка, но продължава да практикува изкуството да бъде свободна.

Чeтиpи гoдини преди нея Клаудия Серпиери достига 211 м - най-добрия подвиг при жените в открити води в света, който е и доста по-сложен за изпълнение.

На 14 юли 2015 година по време на тренировъчно спускане в Червено море българката Ина Димитрова достига дълбочина от 201 м за 5 минути и 40 секунди, а общото време до изплуването й е 282 минути. Така тя закова световен рекорд за гмуркане за жени в открити солени води и стана втората представителка на нежния пол в света, преминала границата от 200 м дълбочина в морската бездна.

В онзи момент Димитрова призна пред "168 часа", че е много суеверна и не иска да говори за постижението си, защото вече има нова цел. И тя е да остави зад себе си 221-те метра на Верна ван Шайк.

"Страхувам се

да не се урочасам

и не искам да си го пожелавам на глас, но в бъдеще искам да подобря абсолютния рекорд в сладки води. Ще тренирам много и се надявам след няколко години да успея", каза тогава красивата спортистка.

Най-дългото гмуркане в открити солени води, признато от "Гинес", е 51 ч. и 25 минути - реализирано от Кристи Квил в Ла Джола Шорс в Сан Диего, Калифорния, на 11 юли 2015 г.

Най-феноменална дълбочина в открити морски води е "завоювана" при мъжете от египетския плувец Ахмед Гамал Габър, който достига 332,35 метра. Уникалният подвиг 41-годишният водолаз извършва без придружители, сам във водите на Червено море край Дахаб в Египет, на 18 септември 2014 г.

Ахмед Гамал Габър също така е подполковник от специалните военноморски части на Египет и е единственият сертифициран боен водолаз в Близкия изток.

Там, където никой преди и след него още не е стигал,

върху тялото достига до 35 кг на квадратен сантиметър. Продължителността на гмуркането му е 13 часа и 50 минути. Любопитното е, че Ахмед паднал за 14 минути до 335 метра, но подводни течения придвижили въжето малко встрани и съдиите решили да отбележат - 332,35 метра. Габър излиза на повърхността за 13 часа и 36 минути, като само последните 27 метра му отнемат 7 часа.

Всичко при него започнало, когато си задал въпроса колко дълбоко може да отиде човешкото тяло? В търсене на отговора той решава да поеме риска да експериментира със собственото си тяло. През 2010 г. започва своя интензивен тренировъчен график, който включвал психическа и физическа подготовка. За него най-важно било да подготви ума си за предизвикателството под водата. Четири години по-късно се чувства готов.

Рисковете за живота му били огромни,

но въпреки всичко той успява да направи на пух и прах предишния рекорд на французина Паскал Бернабе. Същият е бил на лодката заедно с Теодора и Михаил Балабанови, за да претендира за ново подобрение на мъжкия рекорд.

През 2005 г. Бернабе слиза на невероятните към онзи момент - 330 м с отворен scuba цикъл в дълбините на Средиземно море около остров Корсика. Така той подобрява най-добрите 318 м., постигнати само три седмици по-рано от южноафриканеца Нуно Гомеш. Радостта на Гомеш действително е кратка на фона на 10 години, през които Бернабе остава мъжът, постигнал най-голяма дълбочина на планетата. За това постижение Паскал се подготвя осем години, подпомогнат е от екип от 30 човека, като 12 от тях са опитни водолази и се грижат за сигурността му по време на опита.

"Когато реших да поставя рекорда, имах чувството, че ще бъде лесно, че няма да е толкова опасно. В деня, в който го направих, промених мнението си - реших, че е било една лоша идея. Наистина е

лудост, но все пак

в границите на разумното",

признава Бернабе.

Дори той обаче бива детрониран от египтянина, изумил света с технологичното, медицинско и спортно чудо да навлезе толкова навътре в "света на мълчанието".