Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тепърва ще спорят кой да контролира въглищата

Еколози и енергетици в двубой кой ще пише новите стандарти и как да се мери димът от комините

Данните от последното преброяване на населението от 2011 г. показват, че над 57% от хората в страната използват за отопление твърди горива - дърва и въглища, казват от МОСВ. Според тях именно това е една от основните причини за високото ниво на фини прахови частици във въздуха.

Затова експертите на министерството смятат, че създадената междуведомствена група може да предложи изисквания в законодателството, които да ограничат съдържанието на сяра и пепел във въглищата и брикетите. Освен това ще се разработят и специални стандарти за дървесината за огрев.

"Тази мярка би имала съществен ефект върху качеството на въздуха - категорични са от институцията. - Мократа дървесина отделя при изгаряне

с около 40% по-високи фини прахови частици,

отколкото сухата Освен увеличените емисии на вредни вещества тя затруднява горивния процес."

Според МОСВ всяко домакинство може да помогне,

като си купи дърва

преди започването на отоплителния сезон, така че да има достатъчно време те да бъдат изсушени по естествен път.

"Създаването на междуведомствена група, която да разработи изискванията към брикетите, е пълно управленско безсилие или откровена мимикрия - категоричен е бившият екоминистър Евдокия Манева. - Прави се нещо, което е ясно, че е безсмислено.

Ще се запишат измислени изисквания,

които никой няма да спазва, защото не може, а и няма кой да ги контролира. След което дълго ще се спори кой точно да наблюдава този процес - енергетиката, еколозите или някой друг. Годините ще минават и ние ще дишаме същия, наситен с прах и сяра въздух."

"По принцип е добре да има стандартизация - споделя Ивайло Хлебаров от екосдружение "За земята". - Но дали хората

ще могат да си позволят по-качествена дървесина

Какво ще правим с тези, които ще продължат да се отопляват с по-вредните материали просто защото не могат да си позволят по-скъпи.

Коментара ()

Вашият коментар