Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Слави Трифонов улучи историческия момент

Aко Слави Трифонов направи партия, шансовете му да поеме вахтата от уморения Бойко Борисов са сериозни. Трябват му само 3 неща – пари, организация и идеология. Човекът го има, няма я партията. Копчето е налице, чака се балтонът.

В тези времена шоуменът тежи много повече в политиката от сериозния партиен кариерист с две висши и докторат. Не от него се бои елитът, а от зевзека. В Италия например шоуменът и хуморист Бепе Грило вече щеше да е премиер, ако елитът не бе се отметнал от думата си и не бе се отказал да прави избори, ако загуби референдума.

Шоумените нахълтват в политиката навсякъде, но естествено най-голямата им победа днес е президентството на САЩ. И не е за първи път. Роналд Рейгън бе известен актьор и зевзек, Арнолд Шварценегер пък беше губернатор на Калифорния. Чрез него републиканците засмукаха вота на калифорнийския пролетариат, “латиносите” - общи работници, градинари, келнери, прислужнички по къщите на богатите и т.н. За да укрепи връзките с този пролетариат, Арни направи дете на семейната прислужничка. Ако бе роден в САЩ,

днес Терминаторът щеше да е президент вместо Тръмп.

Но и самият Тръмп превърна живота си в шоу. Първо - браковете със суперманекенки. После – живописните разводи. Това привлича медиите като котки към валериан. И като го интервюират, не пропуска да хвърли бомбата. Например - Обама не е роден в САЩ, нека си покаже кръщелното свидетелство. Добре, показа го, но защо е разпечатка от файл? А няма ли да си покаже и дипломата от Харвард?

Холивудската слава на Тръмп дойде от риалити шоуто “Стажантът”, което 15 сезона гъделичкаше подмишниците на американската мечта да станеш бизнес акула. Но истинският жанр на Тръмп е в американския кеч, например “Разбиване”. Това е велико сценично изкуство, което напоследък взе да разбива имиджа на финансовия и политическия елит.

В кеча ролите са две – симпатяга и гадняр. Едно време любимите “гадняри” бяха руснаци, но напоследък все по-често са банкери, чиновници и лицемерни политици. Излизат на сцената в костюм и връзка, дръпват високопарна реч и накрая ядат як бой. Такива са законите на Станиславски. Щом в първото действие на сцената излезе политик, в третото трябва да е пребит от бой. Естествено, публиката знае, че всичко е измислица, но именно затова го преживява емоционално. Съпреживявате ли драмата на Хамлет? Съпреживявате. Е, защо тогава народът да не съпреживява Скалата? Или Тръмп?

Тръмп изгря на ринга покрай казиното си в Атлантик сити. Не се включи в схватките като кечист, но нахълта в сюжетите като щур народен милиардер. Един път наби театрално собственика на цялото шоу Винс Макмеън, а друг път самият той бе проснат по гръб от “Студения като камък” Стив Остин.

Но силата му бе в словесните ежби,

в тези хамлетовски монолози от типа на “Да те млатя, или да не те млатя? Това е въпросът!” Сега на митингите Тръмп съвсем свойски минава в наратива на кеча и публиката му веднага се превръща в кеч тълпа.

В това е силата на шоумените политици. Те говорят на тълпата като “свои”. Ако Бойко Борисов говореше като Станишев или като Цачева, нямаше да има никакъв ГЕРБ. Усети ли бюрократичното клише, нормалният човек вътрешно се мръщи. У нас още не всички партии са го схванали, а Доган като че ли нарочно дърдори онтологически, но в САЩ първата работа на всеки политик е да намери кой да му пише речите с човешки думи.

Сега, когато

Бойко вече се покри с патината и мъха

на вековната власт,

Слави Трифонов би могъл да му отнеме уникалната зевзешка роля на политическата сцена. Народът цени зевзека, но народът иска и смяна на репертоара.

Майтапът с намигване е разковничето на успеха. Помните ли пробива на Жорж Ганчев? В САЩ Роналд Рейгън винаги и задължително се шегуваше. Веднага след атентата през 1981 г., докато линейката го кара към болницата с пуснати сирени, той казва на жена си: “Скъпа, аз забравих да се наведа!” - реплика от уестърните. Когато му слагат упойката, сваля кислородната маска и казва на хирурзите: “Надявам се, че всичките се републиканци!” Естествен талант.

Бил Клинтън много обичаше да се майтапи на свой гръб. Малко преди да предаде президентството, той засне филм как се шляе без никаква работа в Белия дом, персоналът е напуснал, никой не го търси и не му обръща внимание, той ту скучае на дивана пред телевизора и кучето му яде чипс, ту чака пералнята да се извърти, ту рита и блъска автомата за закуски…

За разлика от него Хилари току-що издаде книгата “Какво се случи”, за да обясни, че за загубата й са виновни всички – КГБ и ФБР, румънският хакер “Гуцифер”, македонските тролове и техните фалшиви сайтове, цялата природа. Всеки, само не тя. Бил Клинтън би се измайтапил. Но той спокойно би победил Тръмп, би го проснал в нокаут само с едната ръка, докато другата е в нечии кюлоти.

В света на кеча Хилари сама би се позиционирала като “гаднярката” - хем бюрократка, хем феминистка и мултикултуралистка, радетел за всичко, което простолюдието смята за неестествено. Кеч тълпата на такива не прощава.

Когато държавата работи като часовник, бюрократът е в стихията си. Но дойде ли време да се сменя елитът, идват шоумените. Във време на велико разочарование нужно е забавление. Каквото и да обещае бюрократът, народът няма да му повярва само заради купешкия език. Но ако говори с човешки думи и шегички, народът ще го припознае за “свой”. Макар че пак няма да му вярва. Поне е свой, не е извънземен.

Когато днешните политици хвърлиха в кошчето миналогодишния референдум, те

лъснаха като извънземните

в бара от “Междузвездни войни”.

Можеха поне да приемат нещо половинчато за замазване на очите. Но не, гледайте си работата, нещастни земляни - кои сте вие, та да ни разигравате пряка демокрация? Забравете, няма такова нещо.

Това отвари широко вратата пред политическите амбиции на Слави, защото вече се търси героичен син за земята, който да измете пришълците. Така че той наистина може да обърка всички игри, стига да се обзаведе с организация, пари, платформа и идеология.

Бягайки от износения имидж на професионалния политик, много играчи вече залагат на нов проект около президента Радев. И той не е чиновник, а летец. Почти без да говори, срина многословната чиновничка Цецка Цачева. Нищо чудно след година-две да видим кеч двубой между летец и зевзек, при това фолкпевец. Това сериозно ще освежи депресивната обстановка.

Но Слави има една велика слабост – щом заговори за политика, става сериозен и губи усет за водевила. Учете се от Борисов! Ковете майтапи, пускайте ги като хартиени лястовички от балкона и те ще се върнат като гласове. Този народ заслужава да бъде забавляван.