Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Отец Иван винаги следи дали децата са прилежни в училище. СНИМКА: Васил Петков
Отец Иван винаги следи дали децата са прилежни в училище. СНИМКА: Васил Петков

l Обирджиите оставили само порцелана и два големи шкафа

l Прощавам им. Дано разберат, че ще загубят много повече, казва свещеникът

l Който е отличник, му купувам колело, обясни духовникът

Децата под закрилата на отец Иван отново бяха ощетени от нагли крадци, които ги оставиха без училищни пособия. След поредния обир 70 ученици от домовете в с. Нови хан и монтанското с. Якимово имат нужда от тетрадки и помагала за изучаваните предмети в клас.

Пред "168 часа" отец Иван бе категоричен, че със сигурност нищо от заграбеното няма да бъде използвано по предназначение от обирджиите, а ще бъде продадено. Те навярно ще спечелят по груби сметки на свещеника около 2000 лв. от всичко изнесено от разбитата къща в Якимово. Единственото, което оставили, са порцелановите чинии и по-големите мебели.

"Обрана е една самостоятелна къща в центъра на селото, в която ходя много рядко и е много удобна за съхранение на всичко - разказва пред "168 часа" закрилникът на нуждаещите се. - Използваме я за склад. Обзаведена е с шкафове от земята до тавана. Там имаше поне 100 тетрадки, помагала, пергели, моливи и всякакви други ученически пособия, които да използват децата, като му дойде времето. Взели са ги заедно с един компютър и една каса от тези, които се отключват с цифрен код. Два високи шкафа 1, 20 м на 1, 20 м бяха пренесени до вратите. Изглежда ги бяха приготвили за изнасяне, но после са ги оставили, защото не са имали транспорт да ги откарат. От посудата са взели метала, а са оставили порцелана - чиниите стоят, но вилиците и лъжиците ги няма."

Божият служител не крие, че много добре знае кой стои зад кражбата, защото в селото вилнеят две ромски фамилии. Едната от които е по-активна и редовно извършва "такива операции".

"Не се притеснявам от тях, но ме е яд - обяснява отец Иван. - Само преди 20 дни ми направиха друга беля. В една къща в Якимово нанесох възрастни мъж и жена, защото живееха далеч и не можеха да пазаруват, да се оправят сами. Отишли при тях и откраднали металната ограда. Полицаите изобщо не си мръдват пръста, макар че лично аз им подарих един опел, защото ходеха с колела на работа. Все едно че нищо не съм направил. Пак не се интересуват. Само една кражба се разкри преди време, но трябваше през 112 да се обадя. И ги хванаха веднага, иначе - не. А главният даскал на обирджиите в очите ме е гледал и лъгал, че мрази кражбата."

По думите на духовника няма къща към приюта му, която да не е била "ошушкана", ако в нея няма човек. "Имаше една с много здрава ограда. Наредихме я, само да се събуе човек, да влезе и да живее - спомня си отец Иван. - След месец отиваме и всичко беше изнесено през еднометрова дупка в покрива. Печките бяха задигнали. Сигурно цяла нощ са работили. Това им е бизнесът. Взимат къщи, дават само капаро, продават керемидите и дървения материал и после не искат да плащат, защото няма къща."

Свещеникът знае, че наследниците на въпросната фамилия не ходят на училище и със сигурност няма да се възползват от откраднатите пособия. Те моментално ще бъдат обърнати в пари.

След случилото се вече няколко души са се обадили на отец Иван с желание да направят дарения за домовете му. Преди време един французин, инженер, спонсорирал доброто му дело със собствен труд, като сменил лошата инсталация на близо 10 къщи към приюта.

Сега децата имат нужда както от учебници, помагала, тетрадки и т.н., така и от дрехи и обувки. Сметките също притискат благородния старец.

Много от децата на отец Иван ходят на училище в Якимово, три от тях вече са преместени в Лом и 3-ма гимназисти има в София.

"Ако не са моите деца, ще закрият училището в селото. В 4-ти, 5-и и 6-и клас изпратих момиченце и две момченца в Лом, за да са с майка си там в една къща, която съм взел за тази цел. Малки са, не могат да пътуват, а и едното много иска да се учи повече. И в момента съм при тях, за да ги видя какво правят. Следя всички деца дали са прилежни в училище. Казал съм им, че който е отличник - му купувам колело. Мъча се да ги вкарам в пътя, но гледам да не им се карам. Намразят ли учебника, после няма да го погледнат въобще. Трябва да ги накараш да заобичат даден предмет."

Духовникът заключава, че винаги има наказание за тези, които правят злини. И посягат на малкото, осигурено на дечицата и хората, докарани от съдбата до трудно положение.

"Който е откраднал от мене, впоследствие е загубил много повече. Дано да се научат, че са сгрешили и да се откажат. Аз им прощавам", казва отец Иван.

Всеки, който желае да направи дарение, може да посети дома в с. Нови Хан, или да изпрати пари по банков път: БУЛСТАТ: 175743823

Банкова сметка в лева:

UNI CREDIT BULBANK,

клон Елин Пелин

IBAN:

BG72UNCR 96601000411600

BIC: UNCRBGSF