Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене


За последно е пускан извън страната през януари 2016 г.

Българските власти все още не са получили присъдата на Евелин Банев-Брендо от Милано, за да я приведат в изпълнение, казаха от прокуратурата. Преди дни той бе наказан с 20 г. затвор за трафик на кокаин в Италия, след като тамошните магистрати отхвърлиха касационната му жалба. Докато у нас не пристигнат документите от Италия, няма основание соченият за кокаинов крал да бъде търсен от полицията на домашния си адрес в кв. "Бояна", казаха запознати.

Но дори и след получаването на документите, той няма да бъде директно екстрадиран в Италия, а това ще стане, едва след като две български съдебни инстанции дадат съгласие, обясниха юристи.

Друга особеност при Брендо е, че когато преди години нашите власти го предаваха на италианските си колеги във връзка с разследването по акция "Кокаинови крале", две съдилища постановиха, че при присъда той ще е излежава в наш затвор. Такава възможност съществува в рамките на Европейския съюз.

До момента няма информация Евелин Банев да е напускал страната. Последно той бе пускан извън пределите на България през януари 20016 г., Тогава Софийският апелативен съд даде съгласие Брендо да пътува до Германия, за да си лекува прешлените, а в началото на март същата година да отиде до Милано, за да си организира защитата по делото за трафик на кокаин. След като се върна, той повече не е искал да пътува зад граница.

Дали обаче се е възползвал и от тези си пътувания, тогава не стана ясно, защото по същото време Румъния го осъди на 10 години и половина затвор за трафик на кокаин. Румънските власти не изпратиха искане до България Брендо да излежи при тях наказанието си, но пък за сметка на това, го обявиха за издирване с червена бюлетина. При тази ситуация всяко напускане на България би довело до задържането му.

Преди месеци Брендо получи 6 години и половина затвор и у нас за пране на пари. Предстои гледане на делото във ВКС.

При тази сложна плетеница от присъди не е изключено с Банев да се занимае и международната институция за правно сътрудничество в рамките на ЕС - Евроджъст. Впрочем съдът вече пита веднъж Евроджъст за Банев. Преди години, когато той бе искан едновременно от Букурещ, Милано, а и нас бе задържан, СГС отправи питане към Евроджъст.

Запознати обясниха за "24 часа", че последната година Евелин Банев не е искал да излиза в чужбина. След произнасянето на присъдата на Софийския апелативен съд, Банев не е искал да излиза в чужбина. Делото веднага заминава за Върховния касационен съд, който не се произнася по такива искания.