Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Срещу нас се води кампания и се натрупва омраза, обяви в сряда шефът на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев.

Положението в канторите е нетърпимо - обиди, скандали, масови откази да се плаща. Ако продължава така, колегите ще спрат да работят, добави той.

7 млрд. лв. задължения събрали съдебните изпълнители за 11 г. 1 млрд. лв. пък постъпили в държавния бюджет. В момента били 202-ма и най-много дела образувал бизнесът, след това държавата и общините, гражданите и чак накрая банките.

От Камарата представиха своето становище по повод законопроектите за изменение на ГПК. През юли на първо четене депутатите приеха и четирите проекта - на ГЕРБ, БСП, "Воля" и "Обединените патриоти, които засягат работата на частните съдебни изпълнители.

Основните критики на Камарата са срещу законопроекта на БСП, за който от левицата обявиха, че това са предложения на омбудсмана Мая Манолова.

Според ЧСИ, ако той бъде приет, ще има връщане на мутренските времена и ликвидиране на съдебното изпълнение. Щяло да се стигне до пълен отказ от събиране на малки дългове и "подаряването им" на т.нар събирачи на дългове, щяло да се ликвидира частното съдебно изпълнение с всички последствия за икономиката, съдебните решения нямало да бъдат изпълнявани и щели да останат лист хартия.

Едно от предложенията на БСП е длъжникът да може да обжалва оценката на движимото и недвижимото имущество, както и всички действия на съдебен изпълнител.

Друго е таксите да не надхвърлят дължимото като стойност, да се блокира имущество само в размера на задължението и сбора от всички такси по изпълнението да не надхвърля размера на задължението. Предлага се също така изменения в тарифите на частните съдебни изпълнители.

Според Камарата техните такси били най-малкото перо, за разлика от тези на юристконсултите, които били между 300 и 1000 лв.