Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

2 революции в София

Tози понеделник в София станаха 2 революционни събития. Някаква фейсбук група свика пред Народното събрание многохилядна демонстрация за измитане на целия елит и тотална смяна на системата. Очакваха се поне 50 000, явиха се 50-60 кибика да не изпуснат евентуалната актриса с разголен бюст и се разотидоха.

В същото време в БТА група общественици представи своята петиция за радикална промяна на данъчната система. Ако се съди по президиума, водеща е КТ "Подкрепа", но сред привлечените има още десетина организации и малки партии. Освен това има подписка, в която се включиха стотици индивидуалисти, както и вашият скромен репортер сред тях.

Имам дълбоко подозрение, че първата революция бе организирана, за да отвлече вниманието от втората. Ако е така, значи от втората може да произлезе нещо добро за народа и недотам секси за елита.

Спомняте си, че през 2008 година властта отмени необлагаемия минимум и въведе плосък данък от 10 процента. Първото извади поне 600 милиона лева от джоба на бедните, а второто ги даде на богатите. Робин Худ, но наопаки.

После много се лъга за успехите. Истината е, че в сравнение с предишната година ръстът на данъчните постъпления се забави наполовина. А ръстът на БВП бе същият - 6 на сто. И ако не броим горните 600 милиона, то всъщност никакъв ръст не е имало, постъпленията направо са рухнали.

Тогава никой не направи тази сметка освен вашият репортер. Дрънкалата по екраните удариха тъпана, че богатите ще се изтепат да си платят данъка. А на следващата година икономиката се срина в рецесия и после затихна в петгодишна депресия. Чуждите инвестиции също се сринаха и така и не се появиха пак. Това е истината за обратния Робин Худ.

И ето че в понеделник инициативната група начело с КТ "Подкрепа" реши да върне правилната ориентация на Шервудския разбойник. Тя поиска да се възстанови необлагаемият минимум до размера на минималната работна заплата и да се въведе по-нисък ДДС за най-необходимите храни, учебниците, книгите. Това според тях ще струва на бюджета 1200-1400 млн. лв. общо.

И въпреки че горещо подкрепям духа на замисъла, длъжен съм да укоря неговото малодушие. Уви, петицията изобщо не пипа плоския данък. Важното било да се започне, пък после малко по малко…

Според мен плахото начало обещава плах край. Опитайте се да прескочите широк 4 метра трап на два скока от по 2 метра, а после го отчетете като добро начало. Десните барабанчици всяка година празнуват "ден на свободата от правителството". Ако петицията наистина се превърне в политика, което е много по-вероятно от това да срещнете извънземен, сега те ще празнуват свободата от данъците с 2 седмици по-рано. Ще празнуват малката пица.

Щом през 2008 г. властта е взела от бедните, за да даде на богатите, сега трябва първо да вземе от богатите, за да го върне на бедните. Това е правилната последователност. Само така се възстановява балансът.

Ако се върне необлагаемият минимум, само от това приходите в бюджета ще намалеят поне с 1200 милиона, тъй като днес минимумът е два пъти по-висок от 2008 година. Но като добавим едно ниско ДДС за основните продукти, книгите и учебниците, в бюджета ще влязат поне 2-3 милиарда лева по-малко. Сигурен съм, че в момента я Каролев, я Георги Ангелов, я Хърсев са взели сметалата и го докарват до 6-7 млрд. дупка.

Тези пари, казаха инициаторите, ще се компенсират двойно като ръст на БВП заради увеличеното потребление. По принцип това се нарича "данъчен мултипликатор", изчислява се с формули. Но ако да речем държавата се откаже от примерно 3 милиарда приходи, трябва да съкрати 3 милиарда разходи - социални помощи, пенсии, здравеопазване, образование и т. н.. Това намалява потреблението поне с толкова, с колкото го е увеличила. Данъчният мултипликатор се занулява.

Мисълта ми е, че без да се обложат богатите, няма как да се облекчат бедните. В цял свят богатите плащат прогресивни данъци. Защо тук синдикалистите ги е шубе да поискат?

Много ясно, че ако искаме да сме нормална държава, трябва да въведем прогресивно данъчно облагане, както е навсякъде в развитите и демократични държави. Нали уж приехме европейските ценности? Точно това са европейските ценности - прогресивни данъци и необлагаем минимум!

Това у нас са африканските ценности. Напоследък властите се хвалят, че се отчита небивал растеж на БВП от 3 процента. Но ръст на БВП не значи ръст на икономиката и благосъстоянието. Възможно е БВП да расте, но страната да обеднява, защото парите се изнасят навън.

А у нас те се изнасят като за световно. След толкова години никакъв ръст, съвсем естествено е стрелката да мръдне леко нагоре. Пазарната икономика се развива циклично, ту пада, ту расте, а после пак пада. Европа тръгна нагоре с мижавите 1-2 процента, ние заедно с нея. Но в тази фаза бедните държави трябва да вървят нагоре много по-бързо, например 6-7 на сто. Значи нещо ни натиска надолу, спъва ни и това е именно африканската данъчна система.

Това наше плахо съживяване според мен не се дължи на някаква вътрешна мощ, а на много по-евтиния петрол. Както и на огромните държавни заеми, които се взеха миналата година. И увеличеното потребление в Европа. Но догодина петролът може изведнъж да поскъпне, а лихвите да скочат нагоре и БВП да се срине, защото положението продължава да е много рисково.

В сайта на инициативата “Да спрем машината за неравенство”* можете да намерите убедителни факти за африканското състояние на българската данъчна система. Ние наистина сме уникална държава в това отношение. И ако България все още не е тръгнала по пътя на Сомалия, то е, защото влизат пари от гурбетчиите плюс европейските субсидии.

За всеки що-годе образован човек трябва да е ясно, че тази данъчна система на практика ликвидира икономическото развитие.

През Средновековието, когато не е имало прогресивно данъчно облагане, БВП е нараствал с по 1 процент на всеки 100 години. Дори по време на индустриалната революция в Англия през XIX век той едвам-едвам е мърдал. Едва през XX век с въвеждането на прогресивното облагане и социалните помощи ръстът в развитите страни стига до стойности от по 5, 6, дори 10 процента.

И обратното - веднага след въвеждането на неолибералните политики растежът отново рухва, а неравенството тръгва пак нагоре. Колкото повече се увеличава неравенството, толкова повече затихва икономическият ръст. Предприемачите и потребителите са като скачени съдове - ако единият съд се счупи, другият се изпразва.

През 80-те години в Европа елитите решиха да счупят съдинката на масовите потребители. Първо, те започнаха да въвеждат все по-високи и по-високи ставки на ДДС. Така удариха потреблението на широките народни маси. После те се научиха да формират печалбите си в офшорките. И сега, дори да има прогресивен данък с горна ставка 110 на сто, те пак няма да платят нищо. Точно това правят и българските едри бизнесмени.

Само че чухте ли новината? Световната търговска организация вече въвежда нови правила, които налагат на офшорните зони пълна прозрачност и за сметките, и за сделките, и за титулярите. Ако правителството прояви интерес, веднага ще лъсне коя компания на кого е и как го мами.

А за да прояви то такъв интерес, трябва някой да го срита южно от гърба. Трябва ли да напомням, че всички мощни леви партии в Западна Европа са тръгнали от профсьюзите? За да се възстанови праволинейният Робин Худ, нужна е родена от профсъюзите партия.

*http://www.spravedliva.bg/index