Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

40 години кинопоетът Терънс Малик работи по шедьовъра  “Пътуване във времето”

Гласовете на Брад Пит и Кейт Бланшет отвеждат на изумително пътешествие в документалната лента с 2 версии

40 години енигматичният и покоряващ с естетическия си усет режисьор Терънс Малик работи по своята "най-голяма мечта" - документалната лента "Пътуване във времето" (Voyage of Time).

Филмът отвежда на изумително и красиво пътешествие през цялото време и пространство и предлага истинска наслада за сетивата. От първите зрелищни мигове на раждането на познатата ни Вселена в Големия взрив космическият всемир прелива в разцъфтяването на живота на Земята и грохота под краката на могъщите динозаври през бита на съвременния човек и вечното му търсене, за да стигне до края на всичко и "отвъд". Продукцията е

едно неустоимо предложение

за присъствие на монументални събития, на които никой не е ставал свидетел.

В работата по кинотворбата дава своя принос и екип от научни консултанти и специалисти по ефектите, оглавени от Дан Глас ("Дървото на живота", "Батман в началото", "Матрицата: Презареждане"). С тяхна помощ се разкриват по най-смайващ начин непознати досега феномени - небесни и земни, макро- и микроскопични. На големия екран природните чудеса в симбиоза с иновативните специални ефекти и кадри от цял свят спират дъха.

Зрителят ще бъде отведен на мисия по изследването на нашето планетарно минало и в търсене на непреходността и мястото на човечеството в бъдещето.

"Пътуване във времето" е още един шедьовър

от филмовата лирика на Терънс Малик като кинопоет.

За неговата драма "Райски дни" с Ричард Гиър в главната роля Мартин Скорсезе казва, че всеки кадър заслужава да бъде окачен в рамка. Продукцията е отличена с "Оскар" за операторска работа и е номинирана за още три статуетки, печели награда БАФТА за музика, както и приз за режисура на кинофестивала в Кан.

Малик е носител на "Златна палма" за "Дървото на живота" от 2011 г., за чийто документален събрат е определен "Пътуване във времето".

Най-големите звезди в Холивуд са готови на всичко, за да работят с влиятелния режисьор, който не дава интервюта и упорито избягва медийното внимание.

Често някои от популярните филмови любимци дори изпадат при монтажа на неговите продукции като Джесика Частейн за "Към чудото", но това не прекършва тяхното желание да участват в проект с името му.

"Всяка година той пътува по четирите краища на света, за да съзерцава преминаването на мигриращите птици. Природата и науката го вдъхновяват - споделя френският режисьор Жак Перен - Всеки път, когато минава през Париж, ме посещава и аз съм трогнат от неговата дискретност. Той отделя време, за да беседва, но много резервирано.

Думите му винаги

са премерени,

фразите - сдържани. Винаги размишлява, преди да говори. Така по-добре разбираш неговото особено присъствие."

В магията на "Пътуване към времето" се вписват с гласовете си Брад Пит и Кейт Бланшет. Лентата е в две версии - 40-минутен и впечатляващ IMAX тур, в който като гид се изявява звездата от "Странната история на Бенджамин Бътън" и 35-милиметров вариант с времетраене 90 мин, разказана от неговата партньорка в същата лента с два оскара Кейт Бланшет. И двете версии вече получиха положителните отзиви на критиците и публиката.

И все пак Малик толкова се забави с лентата, че през 2013 г. дори се стигна до съд и срещу него бе заведен иск от група инвеститори с обвинението, че е "забравил" за проекта. Стана ясно, че не е, и, изглежда, си е струвало всеки допълнителен час, месец и година от работата по него.

След като приключва с тази продукция, режисьорът се замисля и относно практиката си да снима без структуриран сценарий. За "Пътуване във времето" той шеговито обяснява при среща с публиката след прожекция, че е имал скрипт и той е представлявал еволюционната история на Вселената.

"Последният филм, който снимахме и в момента монтираме, дойде от сценарий, който беше много добре подреден. Има голямо напрежение, когато работиш без сценарий, защото може да се изгубиш. Трудно се координира работата с останалите отдели, които работят по филма - дизайнери и мениджъри на локации. Пристигат сутринта и

не знаят какво

ще снимаме или къде ще ходим.

Причината, поради която го правехме, беше, че се опитвахме да уловим моменти, които са спонтанни и свободни.

Като режисьор човек винаги чувства, че със сценария се опитваш да напаснеш пластмасово квадратче в дупка с формата на кръг. Без сценарий няма дупка, има само въздух. Но сега се отказвам от този стил", признава влиятелният режисьор.

Едно от последните му творения е музикалната драма "Песен за песен" (Somg to song) със звездния каст от Руни Мара, Райън Гослинг, Майкъл Фасбендер, Натали Портман, Крисчън Бейл, Вал Килмър и др.

Премиерата на "Пътуване във времето" у нас е на 15 септември.

Коментара ()

Вашият коментар