Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги Чолаков е новият шеф на Върховния административен съд (Обновена) Георги Чолаков

С 20 гласа "за" съдията от Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков бе избран за новия председател на съда. Той получи подкрепа повече от необходимия вот по закон, за да стане един от тримата големи в съдебната власт. За него гласуваха настоящият шеф на ВАС Георги Колев, главният прокурор Сотир Цацаров и 18 членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от съдийската и прокурорската колегия.

Конкурентката му Соня Янкулова взе само 5 гласа, сред тях и шефът на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

Ласкаво за Чолаков се изказаха Колев и членът на ВСС Юлиана Колева.

Георги Колев обяви, че ще го подкрепи, защото Чолаков е номинация на пленума на ВАС. "Той е многопланова интелигентна личност", каза по негов адрес Колева.

"Благодаря на членовете на ВСС и на колегите ми от съда, че ме издигнаха за кандидат. Изборът е знак на доверие към тях", каза Чолаков. Пред репортери той бе категоричен, че изборът му не е бил предварително договорен. Поздрави опонентката си Янкулова и я нарече достоен кандидат.

Изслушването и изборът продължиха 6 часа. Заседанието председателстваше министърът на правосъдието Цецка Цачева. Настоящият състав на ВСС, чиито мандат изтича на 3 октомври, направи и други 2 знакови избора - на главен прокурор и председател на ВКС.

Решението на ВСС ще бъде изпратено на президента за издаване на указ за официалното назначаване на Чолаков.

КОЙ Е ГЕОРГИ ЧОЛАКОВ?

Роден е в Сливен. Завършва право в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Има над 25 г. юридически стаж, от които над 10 г. като съдия. Постъпва в системата през 1992 г. като стажант-съдия в окръжния съд в Сливен. После правораздава в Котел, за няколко месеца е и шеф на съда. През 1993 г. оглавява Сливенския районен съд, 2 г. по-късно се напуска от системата и работи като адвокат. Печели конкурс през 2007 г. и става съдия в административния съд в Сливен. От 2009 до 2012 г. пак сваля черната тога, за да е нотариус. Завръща се в съда през 2012 г. като съдия във ВАС, където е и председател на второ отделение. Има преподавателска практика в Националния институт на правосъдието по проблеми, свързани с прилагането на Закона за устройство на територията и на Закона за кадастъра и имотния регистър.

 

Коментара ()

Вашият коментар