Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Болно сърце и дрога убили Куцара в полицейски ван Антимафиотите Ирен Вълев и Божидар Проданов (от ляво на дясно) продължават да работят в МВР.

Болно сърце, уголемено до 510 г, и амфетамин причиняват остра съдечносъдова и дихателна недостатъчност на арестанта Пламен Куцаров и той издъхва в полицейски ван през 2009 г.

За края на заплетения случай пише в мотивите си съдията от Софийския градски съд Петя Крънчева. През април т.г. тя обяви за невинни подсъдимите антимафиоти от ГДБОП Божидар Проданов и Ирен Вълев. Щурмоваците бяха дадени на съд през 2011 г. по обвинение, че са причинили смъртта на Куцаров поради немарливост и не са изпълнили задълженията си по конвоирането му. Делото приключи на първа инстанция след цели 6 г.

30-годишният Пламен, известен с прякора Куцара, е задържан на 21 януари 2009 г. в дома му на ул. “Марагидик” в столичния кв. “Редута”. С него тогава живее приятелката му Виолета. Между 7 и 8 ч пристигат полицаи,

повалят Куцаров

на земята,

закопчават

ръцете му

с белезници зад гърба, а на главата му слагат платнена торба. При падането на земята устата му се разкървавява, установява съдът.

Арестът на Куцаров е заради подозрения на МВР, че той заедно с Валентин Янев-Бореца (виж по-надолу) и друг неизвестен мъж може да са замесени по някакъв начин с отвличането и убийството на безследно изчезналия бизнесмен Кирил Божилов-Цигането.

Писмена заповед за арест на Куцаров се издава чак при пристигането му в ГДБОП. Около 14,45 ч той е отведен до Института по психология към МВР за тест с полиграф (детектор на лъжата). Между изследванията с първия и втория въпросник Куцаров ползва тоалетна, пие вода и пуши цигари.

В 17,48 ч полиграфският тест приключва. Експерт преценява, че на въпроси дали е отговорен за отвличането на Цигането и къде е той, Куцаров лъже. Задържаният

узнава

резултатите,

затваря се в

себе си и почва

да отрича,

че е замесен в престъпление, става ясно от мотивите на съда.

Тогавашният шеф на ГДБОП Петър Владимиров засича подсъдимите Божидар Проданов и Ирен Вълев, колегата им Кирил Пенков и ръководителя им Сергей Куртев и разпорежда да конвоират Куцаров от Института по психология до сградата на ГДБОП на бул. “Черни връх”.

Куртев казва на Куцаров, че ще му сложат белезници, при което задържаният леко се усмихва и поставя ръцете зад гърба си. Проданов ги щраква, като при закопчаването им навежда Куцаров надолу за 10-15 секунди. Един от полицаите Проданов, Пенков и Куртев вдига качулката от якето на задържания на главата му. Към 20,30 ч антимафиотите и Куцаров напускат института с полицейски ван “Додж”.

В колата Куцаров е сложен да седне на задната седалка, вдясно от него е Вълев, а вляво - Проданов. Зад волана е Пенков, а до него на предната седалка - Куртев. Куцаров не разговаря с никого.

“Спрямо него не е било упражнявано физическо насилие. Той заел леко приведена поза, тъй като ръцете му са били зад гърба с белезници. Не бил натискан надолу от конвоиращите го”, пише съдия Крънчева.

Близо до кръстовището на ул. “Арсеналски” и ул. “Богатица” арестантът казва, че му е лошо. Куртев го пита какво му е, а Куцаров отвръща, че нищо му няма. Куртев обаче нарежда на Пенков да спре колата, след като завият по ул. “Богатица”. Излиза, отваря една от страничните врати и пита Куцаров иска ли вода. “Не ви ща водата”, казва задържаният.

Пенков пали и потеглят, но 3 минути по-късно край американското посолство

антимафиотите

чуват как

Куцаров изхърква

и се отпуска. Спират колата, Куртев казва на Проданов да свали белезниците му. С Вълев слагат Куцаров да легне между предните и задните седалки на буса. Куртев се навежда към Куцаров и пак го пита какво му е, пръска лицето му с вода, удря го няколко пъти леко с длани през лицето, за да го свести. Вижда, че Куцаров си е глътнал езика, изважда го и започва да му прави изкуствено дишане.

Антимафиотите тръгват към “Пирогов”. По пътя

подсъдимите

правят сърдечен

масаж на

задържания,

а Куртев го обдишва.

“Причината за смъртта на Куцаров е острата сърдечносъдова и дихателна недостатъчност, комбинирана с приетия амфетамин, стресовата ситуация и предходни сърдечни увреждания. Темпът на настъпване на смъртта е бил бърз и не е могло да се избегне фаталният изход”, пише в заключението на единадесеторна комплексна експертиза, на която съдът дава вяра. Вещите лица уточняват, че наркотикът е приет между 18 ч до 7 дни преди смъртта.

Съдия Крънчева посочва в мотивите си, че подсъдимите по никакъв начин не са поставили починалия в стресова ситуация. “Те са го конвоирали, като отношението им към Куцаров е било в рамките на нормалното, без да се установява да са разговаряли с него във връзка с престъплението или по други теми, нито да са упражнявали насилие”, уточнява тя.

По тялото на Куцаров има кръвонасядания, охлузвания и отоци. Според съда обаче раните около китките му са заради поставените му почти през целия ден белезници. Крънчева приема, че част от нараняванията може да се дължат и на изкуственото дишане или сърдечния масаж от антимафиотите, които правят опити да окажат първа помощ на арестанта.

Според Софийската градска прокуратура обаче Проданов и Вълев

са изтезавали

Куцаров във

вана, като го

притискали

помежду си и той се задушил. Прокурор Кирил Димитров твърди, че Куцаров е умрял от “позиционна асфикция”(задушаване - бел. ред.). Прокурорът настоява антимафиотите да бъдат осъдени на по 6 г. затвор, колкото е и максималното наказание по обвинението за причиняване на смърт поради немарливост. Същото искат родителите на Куцаров.

“Спомням си, че бившият градски прокурор Николай Кокинов каза, че делото за смъртта на Куцаров ще се прекрати. Не след дълго обаче прокуратурата внесе обвинителен акт срещу клиентите ми въпреки изявлението му. Делото се изясни още в първите заседания, но

прокурорът

постоянно

настояваше

за нови и нови

експертизи

Така или иначе стана ясно, че подсъдимите не са виновни за смъртта на Куцаров”, коментира пред “24 часа” адвокатката на спецполицаите Надежда Ковачева. По делото тя работи заедно с колегите си Менко Менков и Благой Блажев.

Освен за смърт поради немарливост антимафиотите са оправдани и по обвинения за длъжностни престъпления - че не изпълнили задълженията си по конвоирането, заради което Куцаров издъхнал. Докато вървеше делото, този текст от Наказателния кодекс се промени и по него служители на МВР носят наказателна отговорност само за деяния, извършени във военно време.

Съдът отхвърля и гражданските искове от по 100 000 лв. кръвнина, предявени от родителите на Куцаров. Оправдателните присъди на Проданов и Вълев не са окончателни, тъй като прокуратурата е внесла протест пред Софийския апелативен съд.

Майката: Синът ми не е боледувал

Пламен Куцаров не е боледувал, не е имал операции и не е пиел лекарства, казва пред съда майка му Станиславка Куцарова. Тя и съпругът ѝ Димитър са убедени, че синът им е издъхнал от задушаване по вина на щурмоваците от ГДБОП Божидар Проданов и Ирен Вълев.

“Синът ми не е вземал наркотици, беше напълно здрав, даже не познаваше и личната си лекарка”, твърди Станиславка. Като всяка майка преживяла много тежко смъртта на сина си. Според нея Пламен пушел по малко цигари, пиел от време на време алкохол, ходел и на фитнес, когато имал време. Преди да го задържат, работел като монтажник във фирма за алуминиева дограма. На същото място прехраната си изкарвал и баща му.

Пламен има 2-ма братя. С приятелката му Виолета се обичали, живеели в подреден дом и имали много приятели, спомнят си почернените родители. 

Проданов работи в Косово и в спецотряд, Вълев пак е в ГДБОП

Подсъдимите антимафиоти Божидар Проданов и Ирен Вълев продължават да работят в системата на МВР въпреки удара, който делото нанася на кариерите им.

Проданов е барета в Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) от 2014 г., а Вълев е в ГДБОП.

“Това да загубиш детето си, може да се случи на всеки. Съжалявам! Съдът изясни, че Куцаров е починал заради здравословен проблем. Опитахме се да му помогнем”, заяви Проданов пред “24 часа” .

През годините с колегата му Вълев са командировани от ГДБОП в столични районни управления.

Проданов отнася дисциплинарно наказание заради конвоирането на Куцаров, което по-късно Върховният административен съд отменя, защото не открива нарушения.

След старта на делото в съда Проданов работи за 2 г. в Косово като полицейски наблюдател сред експерти от най-известните служби за задържане. Освен от Косово той получава награди за работата си и от Европейския съюз.

В последната си дума пред Софийския градски съд Вълев казва, че е изпълнявал съвестно задълженията си както по време на операцията по случая “Куцаров”, така и през цялата си служба в МВР. 

Вальо Бореца лежи в затвора заради атентат

Кримигероят Валентин Янев-Бореца излежава 17-годишна присъда във Врачанския затвор за това, че през 2007 г. надупчи с 6 куршума Мартин Първанов-Лудия в столичния кв. “Зона Б-5”. Лудия оцеля по чудо.

Вальо Бореца нашумя покрай бандата за отвличания “Наглите”. През 2010 г. той бе обвинен за 2 убийства - на Иван Пайнавелов-Сапата, който е член на Наглите, и на приятеля му Юлиян Лефтеров-Кокошката, чиито трупове бяха намерени в Плана планина. По-късно обаче обвиненията му паднаха и за кръвопролитията пред съда отговаря друг член на Наглите - Любомир Димитров-Гребеца. Бореца е подсъдим и по делото “Килърите 2” в спецсъда. Разследван е десетки пъти за кражби на автомобили, рекет, убийства и престъпни групи.

Прякорът му идва от това, че до 21 г. е тренирал борба.

Коментара ()

Вашият коментар