Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Шефката на Наказателната колегия в СГС Даниела Борисова разпредели делото.
Шефката на Наказателната колегия в СГС Даниела Борисова разпредели делото.

Костадинка Костадинова  има два месеца да насрочи процеса. Тя трябва да разпита 66-има свидетели. Доказателствата са събрани в 94 тома

Съдийката, осъдила сочения за кокаинов крал Евелин Банев-Брендо, поема делото срещу бившия енергиен и финансов министър в кабинета “Борисов 1” Трайчо Трайков и Симеон Дянков и издателя на “Капитал” Иво Прокопиев.

Костадинка Костадинова, която е председател на 27-и състав в Софийския градски съд, бе определена публично на случаен принцип измежду всички 32-ма наказателни магистрати в институцията.

Трайков, Дянков и Прокопиев бяха дадени на съд само 8 месеца след като бяха обвинени заради продажбата на 33% дял на държавата в електроразпределителното дружество ЕВН през 2011 г. Обвинителният акт бе внесен от прокуратурата в съда в понеделник.

Подсъдими са още трима шефове във фирмата на Иво Прокопиев “Булброкърс” - Петър Василев, Любомир Евстатиев и Радослав Рачев. Дружеството бе посредник по сделката и представлявало едновременно продавача на акциите, т.е. държавата, и купувача - ЕВН.

Делото бе

разпределено

при огромен

медиен интерес

във вторник в присъствието на десетки журналисти в Софийския градски съд. Компютърната система посочи Костадинова, чието най-шумно дело е това срещу Брендо за пране на 21 млн. лв. от наркотрафик. Преди 4 г. тя му даде седем години и половина затвор. Това всъщност е най-тежкото наказание, което Брендо е получавал от български съд. Спорът все още е висящ и предстои да се решава във Върховния касационен съд.

Разпределението на делото за продажбата на миноритарния дял на държавата в ЕВН извърши шефката на Наказателната колегия Даниела Борисова малко преди 11 ч.

На магистратски език делото се наричало “критерийно”, т.е. тежко - с много подсъдими, десетки свидетели и томове с доказателства. В случая подсъдимите са шестима, свидетелите - 66, а томовете със събраните доказателства - 94.

Съдия Костадинова има два месеца да реши дали да насрочи процеса, или да го върне на прокуратурата, ако има съществени процесуални нарушения. Законът ѝ дава възможност с молба до председателя на СГС да поиска удължаване на срока с още един месец.

Самото определяне на точната дата, на която ще стартира процесът, зависи от графика и натовареността на Костадинова.

Разследването за сделката за продажба на миноритарния дял на държавата в ЕВН в размер на 33%

стартира на

17 април

2014 г. в

Софийската

градска

прокуратура

На 28 декември м.г. в умишлена безстопанственост заради неизгодната сделка бе обвинен бившият министър на икономиката и енергетиката в първия кабинет “Борисов” Трайчо Трайков.

Според прокуратурата като министър и принципал на Държавната консолидационна компания (ДКК) той не положил грижи за повереното му имущество. ДКК е създадена през 2010 г. като част от мерките, известни като “антикризисната програма “Дянков”.

Нейната работа била да управлява участието на държавата в български и чуждестранни дружества, в това число и в ЕВН.

Трайков дал

съгласие

51 612 акции

от капитала

на ЕВН да се

продадат

Това обаче било в нарушение на стратегията за приватизация на електроразпределителните дружества, приета през 2003 г.

Според нея трябвало да бъде направена печеливша продажба на остатъчния дял на държавата, когато дружествата са на печалба. От 2004 до 2011 г. ЕВН било постоянно на печалба, но акциите били продадени на неизгодна цена.

От продажбата

последвали щети

в размер на

20 829 200 лв.,

пресметнали в прокуратурата.

В средата на януари т.г., половин месец след Трайков, обвинение получи и вицепремиерът и финансов министър в кабинета “Борисов 1” Симеон Дянков. Той е разследван за престъпление по служба, свързано с приватизацията.

Според прокуратурата Дянков превишил властта си, като разпоредил на шефа на Агенцията за приватизация да възложи оценка на активите на ЕВН директно на “Булброкърс”. Законът изисквал да се избере независим оценител.

Подбудител и

помагач бил

Иво Прокопиев,

чиято компания спечелила от сделката 1,2 млн. лв.

Решението държавата да продаде своите 51 612 акции в ЕВН се взема през 2011 г.

По това време мажоритарен собственик е ЕВН АГ - Австрия, която през 2004 г. придобива 67% от капитала при цена на една акция 1412 евро.

На 19 юли 2011 г. е сключен договорът с “Булброкърс”. Според документа Агенцията за приватизация възлагала на инвестиционния посредник да подготви сделката. Другата задача била да направи “анализ за определяне стойността на акциите”, които ще се пуснат за продажба.

Според прокуратурата в нормативните документи не фигурирало подобно понятие, а само “приватизационна оценка”, която се прави от независими оценители.

Агенцията за приватизация обаче възложила изготвянето на анализ, а не на приватизационна оценка. Това било наредено от Трайков и Дянков, в чийто ресор като вицепремиер била приватизацията.

Така се стига до това минималната

начална цена на

една акция да е

занижена от

1777,48 лв. на

1373,92 лв.

Това установила финансово-икономическа експертиза, назначена от прокуратурата.

На 23 ноември 2011 г. изпълнителният директор на “Булброкърс” Радослав Рачев подал в агенцията анализ. 10 работни дни по-късно - на 6 декември 2011 г., шефът на приватизационната агенция го одобрил.

“Булброкърс” изготвила и внесла за одобрение в Комисията за финансов надзор проспект за публично предлагане на 51 612 акции.

Разследващите установили още, че

посредникът

заблудил

инвестиционната

общност

и възможните купувачи на акциите. Това станало, като посочил в проспекта невярното твърдение, че мажоритарният собственик ЕВН АГ - Австрия, няма намерение да купува акциите на държавата. В действителност било тъкмо обратното. Австрийците договаряли с “Булброкърс” действията по изкупуването на дела на държавата.

На 21 декември 2011 г. се провежда първият смесен закрит аукцион и са продадени 51 022 акции от всички предложени 51 612 с първоначална цена на една акция 1373,92 лв. За втория ден останали само 590 акции с цена 1632,56 лв. Основен купувач бил ЕВН - Австрия.

Освен това парите от сделката вместо във Сребърния фонд, т.е. за пенсионерите, отишли в бюджета.

Симеон Дянков и Трайчо Трайков
Симеон Дянков и Трайчо Трайков
Иво Прокопиев
Иво Прокопиев