Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: Фейсбук
Снимка: Фейсбук

Българският пилот Деян Тончев, който приземи аварийно на 17 август частен самолет в Ламеция Терме, Калабрия, заради запалена цигара на шоу звездата Белен Родригес, е имал право да го направи. Така излиза от изявлението на летищните власти на Ламеция Терме пред италианския седмичник „Дипю” по повод скандала между българския пилот от Топ Джетс ЕООД и двойката Белен Родригес – Андреа Яноне (шампион по мотоциклетизъм).

Тончев, който пилотирал частен самолет по линията Ибиса-Ираклион, поискал извънредно кацане от Кулата на летището в Ламеция Терме. Първоначално летищните власти помислили, че става въпрос за повреда с двигателя или за пожар на борда. Затова и всички на пистата били готови да се справят с извънредна ситуация – имало пожарна, полиция и линейка. Когато самолетът се приземил обаче, аржентинката Белен и гаджето й Андреа Яноне слезли намусени и отишли при летищните власти, а после и в хотел, за да чакат следващ самолет. Българският пилот пък направил оплакване в полицията, тъй като бил принуден да прибегне до аварийно кацане след три опита да накара Белен да спре да пуши.

Тициана Фераджина, шеф на комуникацията и маркетинга на летището, казва пред „Дипю”, че „няма значение каква цигара е запалила при полета Белен и че нормите за забрана са валидни за всички. „На борда на самолета – под наем или летящ по редовна линия, е забранено пушенето както на нормални, така и на електронни цигари. Димът се регистрира от сензорите на самолета и сигнализира моментално на пилота, че трябва да разбере дали се касае за пожар, за нещо, което гори или за друг вид проблеми на самолета”.

Международната организация за гражданска авиация ЯТА смята предизвикването на дим на борда като опасно поведение, така че електронните цигари могат да бъдат държани само в ръчния багаж по начин, който не позволява запалването им.

Нарушаването на това правило и решението да запалите електронна цигара при полет може да ви струва скъпо – в най-добрия вариант - глоба от 2000 евро, в най-лошия – завеждане на дело за „заплаха за сигурността на транспорта”, пише още италианският седмичник.

В изключителни случаи пилотът може да реши да кацне аварийно, както е станало и при случая с Белен. Според Тициана Фераджина, когато Белен запалила първата цигара в самолета, която според звездата била електронна, сензорите веднага сигнализирали на пилота. Той предупредил Белен три пъти да загаси цигарата, но безуспешно. Едва след това той поискал извънредно кацане на най-близкото летище в Ламеция Терме. „Пилотът Деян Тончев чисто и просто е спазил процедурата, която е много прецизна и която всеки пилот е задължен да спазва. Когато се приземи, написа рапорт за случилото се при полета”.

Според версията на Белен обаче тя не е палила цигара в самолета. Гаджето й Андреа Яноне пък твърди, че е запалила електронна цигара.

Факсимиле: репортажа в седмичника „Дипю”
Факсимиле: репортажа в седмичника „Дипю”