Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Още на 15 г. президентът се увлякъл по омъжената г-жа Озиер, която била и майка на негова съученичка

Родителите му молят учителката да остави сина им, тя отвръща: "Не мога да обещая нищо"

Изпращат го в престижна гимназия в Париж, а на раздяла той й казва: "Каквото и да правите, един ден ще се оженя за вас"

Тя има 7 внуци, но той решава да нямат собствени деца

"Брижит се отказа от всичко заради мен", признава държавният глава. Съпругата му: "Ако не бях избрала Еманюел, щях да пропусна живота си"

Петък вечер. 15-годишният Еманюел трябва да участва в разработването на сценичната адаптация на пиесата "Изкуството на комедията" от Едуардо де Филипо.

В бъдеще той ще стане най-младият президент в историята на Франция и съвсем естествено е един от най-прилежните ученици в частния йезуитски лицей "Провиданс". Превъзбуден е от ангажимента си към театралния кръжок, в който участва, и не иска да прави нищо друго. Умът му е завладян от нещо съвсем различно.

Еманюел е като хипнотизиран от красивите черти, елегантната осанка, безупречния стил, дълбоките сини очи и гальовния глас на своята 39-годишна учителка Брижит. Г-жа Озиер преподава френски език и литература и ръководи театралния кръжок в елитната гимназия в малкото градче Амиен. В петък вечер самата тя се наслаждава на съвместната работа с един от възпитаниците си, който я покорява с интелекта си.

Брижит добре познава Макрон, впечатлил я е още с първото си качване на сцената с изпълнението на монолога от "Жак и неговият господар" на Милан Кундера. Освен всичко е и съученик на нейната дъщеря Лоранс, която не разбира как той може да знае "всичко за всичко". Най-големият й син Себастиан е роден само две години по-рано от Еманюел, а най-малката й дъщеря Тифен е с девет години по-малка от него.

Учителката не може да си обясни защо този ученик, който може да й бъде син, провокира толкова различни емоции у нея.

“Усещах, че излизам от равновесие. Той също”,

казва по-късно тя.

Съпротивлява се на опасната близост, която започва да се поражда помежду им. Тогава все още не може да си представи, че това ще се окаже любовта на живота й.

На 24 и 25 август президентът на Франция ще има официална визита в България. Еманюел Макрон ще се срещне и разговаря с държавния глава Румен Радев, а след това ще е гост и на премиера Бойко Борисов. Една от основните теми, които ще разискват първите мъже, ще е подкрепата за бързото влизане на България в чакалнята на еврозоната. Както и нашето съдействие относно въвеждането на нови правила за работа в Европа, така че да не се подбива цената на труда във Франция. За решението на този проблем Макрон предприема международната си обиколка в Европа.

Относно визитата му у нас от Елисейския дворец информираха, че президентът ще бъде придружен от съпругата си Брижит Макрон. 

Двамата ще отседнат в морската резиденция на правителството "Евксиноград" в най-луксозната от вилите - Слънчевото бунгало. Държавният глава е пожелал да заведе своята половинка и до двореца и ботаническата градина в Балчик. Най-вероятно обаче Брижит ще бъде придружена на тази разходка от нашата първа дама Десислава Радева.

Целият свят изпитва нестихващо любопитство към тази нетрадиционна президентска двойка, а техният роман наистина си заслужава вниманието.

Първоначалните нежни трепети, които се пораждат над сценарните листове преди повече от 20 години, можеха и да останат просто неуместен и кратък момент помежду им. Но

упоритостта на един бъдещ лидер и

смелостта на една дръзка жена

довеждат до тяхната неповторима любовна история.

"Пишехме заедно в петък вечерта и от събота аз вече очаквах следващия петък. Не разбирах защо. Струваше ми се толкова безсмислено. Ако не бях направила този избор, щях да пропусна живота си", споделя в първото си интервю като първа дама за списание “Ел” Брижит.

В онзи момент, в който Еманюел е още непълнолетен гимназист, учителката по френски е привидно щастливо омъжена за бащата на трите си деца - банкера Андре Луи Озиер. Двамата минават под венчилото, когато тя е на 21 години.

Макрон малко по малко успява да преодолее съпротивата на своята учителка и пламъкът между тях се разгаря с пълна сила.

"Никой няма да разбере кога нашата история се превърна в роман. Това ще си остане между нас двамата. Това е нашата тайна", обяснява президентшата в книгата "Еманюел Макрон: Перфектният млад мъж" на журналистката от в. “Фигаро” Ан Фулда.

Неговите родители Франсоаз Ногес, медицински експерт в системата за социално осигуряване, и професора по неврология Жан-Мишел Макрон са шокирани от любовта на сина си. В началото те смятат, че Еманюел е увлечен по дъщерята на Брижит - Лоранс. След като научават истината, двамата се опитват да сложат край на отношенията му с учителката, но това се оказва трудна задача.

"Не можехме да повярваме. Не можехме просто да кажем "Чудесно", споделя майката на президента пред Ан Фулда.

И все пак семейство Макрон не подава жалба срещу Брижит с рождена фамилия Троньо, а

я моли да го остави поне докато навърши 18 години.

"Не мога да ви обещая нищо", отвръща дръзката французойка на загрижените родители.

Така майката и бащата на Еманюел решават да ги разделят физически и настояват синът им да напусне училището в Амиен и да довърши средното си образование в престижната гимназия "Анри IV" в Париж.

Първата дама твърди пред "Ел", че и самата тя е посъветвала бъдещия си съпруг да замине за столицата, защото смятала, че така ще е най-добре за него.

На сбогуване Макрон се обръща към Троньо с думите:

"Каквото и да правите, един ден ще се оженя за вас."

Именно оттогава започва най-трудният момент за тях заради разстоянието помежду им, а за да се справят, те непрестанно си пишат.

Времето минава, но чувствата им не охладняват и щом Еманюел става на 18 години, Брижит се развежда и се премества в Париж. Двамата неофициално стават двойка. През 2007 г. те си разменят брачните халки - тогава той е на 29, а тя на 54 г.

“Брижит не ме обичаше заради онова, които имам, заради финансовото ми състояние, комфорта или сигурността, която й давам. Тя се отказа от всичко това заради мен", пише Еманюел в книгата си "Революция".

Докато 64-годишната днес първа дама е баба на седем внуци, с нейния съпруг са взели решение да нямат свои наследници.

"Това е избор, който не е егоистичен от моя гледна точка. Наложи се да вземем това решение, когато бях на много млада възраст. За мен нямаше значение, че децата и внуците не са мои от биологична гледна точка, за да им дам цялата любов, на която съм способен", признава Макрон.

Самата Брижит казва пред "Ел", че се обвинява най-много за своя избор само и единствено заради ефекта, който е имал върху нейните деца.

"Знаех, че ги наранявам. Но не можех да не го направя. Има моменти в живота, когато човек взема съдбовни решения. За мен това беше моментът. Така че 20-те години разлика между нас са без значение. Разбира се, закусваме и обядваме заедно - аз с моите бръчки, той с неговата младост - но това е положението. Бях много щастлива с децата си и в същото време усещах, че

трябва да изживея "Тази любов",

както казва Превер, за да бъда напълно щастлива”,

споделя пред "Ел" г-жа Макрон.

Междувременно през годините Макрон не престава да слуша както сърцето, така и ума си - завършва прочутия институт за политически изследвания Sciences Po. Също така е възпитаник на елитната Национална школа по администрация (ENA) в Страсбург, която през годините са завършили редица френски политици. След като получава образование, той бързо си намира работа като финансов инспектор към министерството на икономиката, а по-късно работи във френската банка на семейство Ротшилд (Rothschild & Cie Banque). Икономическите му познания бързо привличат вниманието на тогавашния президент Франсоа Оланд, който го връща в държавния апарат. През 2012 г. Макрон е назначен за икономически съветник в Елисейския дворец, а само след 24 месеца и едва на 36 години той става министър на икономиката. Отново е най-младият, заемал този пост, откакто през 1962 г. Валери Жискар д'Естен поема това министерство. Наричат го френския Тони Блеър и новото лице на социализма.

С назначението му в кабинета Брижит напуска работата си на учителка и става вярна помощница и съветник. Винаги е неотлъчно до него и в борбата му за президентския пост. Политическите му противници

язвително я наричат “Барби в менопауза”.

"Да си омъжена за политик, не е лесно. Много уважавам съпругите им, тъй като това означава да понасяш удари. Въпреки това не ме притеснява да съм "жената на ...", споделя мадам Макрон пред сп. "Пари Мач".

В същото време и на фона на купищата шеги по повод на разликата в тяхната възраст самата бивша учителка подхожда с изключително чувство за хумор.

На въпрос на журналист защо нейният съпруг трябва да спечели тазгодишните президентски избори тя отговаря: "Представете си само как ще изглеждам след пет години."

Брижит действително е изключителна жена. Тя е родена като най-малкото от шестте деца на Симон Пуйол и Жан Троньо. Семейството се радва на завидно финансово благополучие, а фамилията им е известна в Северна Франция с

производството на шоколадови изделия.

Фабриката е създадена още през 1872 година, а днес племенникът на Брижит - Жан-Александър Троньо, ръководи семейния бизнес, който отчита 4 милиона евро печалба през 2013 г.

Сред най-популярните продукти на компанията са френските дребни сладки Macаrons d'Amiens (“Макароните от Амиен”), които също дават храна на майтапчиите и те не пропускат да се заиграят с фамилията на президента.

"Благодаря на цялото си семейство и на Брижит, винаги до мен, без нея нямаше да бъде себе си", заяви лидерът на "Напред" в първата си реч след победата в нощта на изборите на 23 април.

Неговата половинка определено му помогна да спечели симпатиите на французите и заради това, че се разкри пред тях и им даде достъп до личния живот на Макрон.

Мнозина смятаха, че именно заради привързаността към своята съпруга той

се опълчва на “френското лицемерие”

и пожелава да даде юридически статут на жената до президента. Такъв досега не е имало във Франция и функцията на дамата до първия мъж е била неясна и непрозрачна.

Макрон обаче отстъпи пред подписите на 316 000 души в петиция срещу намеренията му и все пак заявката му бе частично изпълнена. Брижит вече има своята официална роля, установена от Хартата за прозрачност за статута на съпругата на държавния глава. Документът ще свидетелства, че тя ще има представителни функции, няма да получава възнаграждение или специален бюджет и ще очертае нейните "дейности и средства".

В хартата не се използва формулировката "първа дама" и ще бъде валидна само за Брижит Макрон и само за мандата на нейния съпруг.

"Както всички мои предшественички, ще поема обществената си роля, но французите ще знаят какви средства имам на разположение”, допълва г-жа Макрон.

Съпругата на президента ще има двама съветници и секретариат. Екипът й е по-малък от антуража на Валери Трирвейлер (Франсоа Оланд), която разполагаше с петима сътрудници, на Карла Бруни (Никола Саркози) - 8, и Бернадет Ширак (Жак Ширак) - двайсетина.

Според хартата обществената роля и мисиите на Брижит ще включват представляването на Франция редом до президента, ще отговаря на въпроси на французи, получени по пощата или по телефона, и ще подкрепя организирането на благотворителни, културни и социални прояви.

"На сайта на Елисейския дворец ще бъдат публикувани моите срещи и ангажименти, за да знаят французите точно какво правя - казва тя пред "Ел". - Това, което е важно, е, че всичко ще бъде прозрачно."

А можеше нито един французин да не се интересува от всяка нейна стъпка. Можеше никога да не прекрачи прага на Елисейския дворец. Можеше още да е г-жа Озиер и да живее в Амиен. Можеше да не бъде щастлива и да пропусне живота си, ако не бе дръзнала да стане г-жа Макрон.

"Единственият недостатък на Еманюел е, че е по-млад от мен. Когато чета написаното за нас, имам усещането, че това е нечия чужда история. А нашата история е толкова обикновена", сигурна е Брижит Макрон.