Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Делото “Йончева -  Борисов” започва в съда на 12 октомври Елена Йончева

Спорът е дали държавата е плащала за филми на бившата журналистка

Делото за клевета, което депутатката от БСП Елена Йончева заведе срещу премиера Бойко Борисов, ще стартира на 12 октомври, съобщиха за “24 часа” от Софийския районен съд.

Процеса ще решава съдия Иво Вътев по реда на гражданското производство, по което Борисов и защитата му ще трябва да доказват истинността на думите на лидера на ГЕРБ.

През март Йончева, която е бивша журналистка, предяви иск срещу Борисов за 20 хил. лв. обезщетение.

Скандалът помежду им се разрази по време на кампанията за парламентарни избори. Тогава по повод критики на Йончева за управлението на ГЕРБ Борисов отвърна, че държавата давала милиони за интервюта и филми на журналистката в чужбина през една от партийните централи.

В исковата си молба до съда Йончева е посочила два цитата на премиера, които са засегнали честта ѝ. Единият е от кръгла маса за екология на 10 март в Бургас. Другият е от предизборно събрание във Варна и гласи: “И тогава аз казах, че ако много продължава да говори, много добре си спомням предишния мандат как платихме едни големи пари, милиони… но тя прекрасно знае за какво става въпрос. Станишев прекрасно знае за какво става въпрос. За мене има явен конфликт на интереси, тогава беше първа дама и ѝ казах просто да си мери приказките…”

Интересите на червената депутатка в съда ще представлява Георги Атанасов от адвокатско дружество “Доковска, Атанасов и съдружници”. Борисов и този път е заложил на адвокат Марин Марковски.

От защитата на Йончева ще настояват за разпит на 4-ма свидетели. Адвокатът на премиера пък ще представи финансови документи, които да подкрепят твърденията на клиента му.

Йончева и Борисов имат право да не присъстват на съдебните заседания.

Ако Йончева спечели делото, тя обяви, че ще дари парите за кампанията “Повече българчета за България”.

Коментара ()

Вашият коментар