Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Схемата на Елизабет II да качи Чарлз на трона

l Най-дълго чакалият престолонаследник в историята ще стане крал с ход като при Джордж IV

l Таен план разкрива: Щом се зададе кодът “Лондон бридж падна” (“Кралицата почина”), принцът на Уелс ще бъде коронясан

l Британските медии се подготвят с години за кончината на Елизабет II и дори репетират, като заменят името с “мистър Робинзон”

През 2021 г. най-търпеливият и дълго чакал короната престолонаследник в британската история принц Чарлз ще застане начело на монархията във Великобритания.

91-годишната кралица Елизабет II планира да се оттегли, щом отпразнува 95-ия си рожден ден, и да проправи пътя към трона на сина си, като го назначи за свой регент, пише в. "Дейли мейл". Тя споделила пред най-близкото си обкръжение в Бъкингамския дворец, че ще се погрижи тогава да влезе в сила закон, наречен "Акт за регентство". Документът ще даде на нейния първороден наследник правото да царува над Обединеното кралство и държавите от Британската общност, дори майка му да е жива. Така на 73 години принцът на Уелс ще може да изпълнява функциите на крал, без да бъде титулуван като такъв, а след смъртта на Елизабет II официално ще бъде коронован.

Най-тесният кръг около кралицата е наясно с този плавен преход, който се подготвя отдавна. През последните няколко години Чарлз неслучайно поема все повече от задълженията на майка си

и прилага успешно едно “неофициално сърегентство”.

С абсолютен рекорд по продължително управление от 64 години Елизабет II надминава кралица Виктория, царувала 63 години, и Джордж III, който властва 59 години.

Нейно Величество таи дълбок респект към институцията на монархията и е готова да предприеме необходимите стъпки, за да се увери, че когато дойде времето, предаването на короната ще бъде безпроблемно. Заради своя изключителен дълг към престола обаче тя никога не е имала намерение да абдикира преди смъртта си. Регентството за Чарлз е само умела тактика, която да затвърди неговите позиции.

Това е успешен ход, изваден директно от семейната история. Още през 1811 г. най-големият син на Джордж III и Шарлот - Джордж IV, става принц-регент и управлява от името на баща си, който страда от умствено заболяване (впоследствие - порфирия). Девет години по-късно Джордж IV e коронясан като глава на Обединеното кралство Великобритания и Ирландия и крал на Хановер. Властва до смъртта си през 1830 г.

Тази схема, планирана от Елизабет, е необходима, за да има Чарлз възможност да се легитимира пред нейните поданици и света като най-подходящия следващ монарх на Великобритания след знаменателното й царуване.

Рожденото право на принца на Уелс сякаш не му гарантираше, че няма да бъде прескочен в линията на наследяване. Не стихват и досега спекулациите, че е възможно на трона да се възкачи вторият по ред на правото - неговият наследник и първороден внук на Елизабет II херцогът на Кембридж - Уилям.

Сигурният шанс за баща му Чарлз сякаш се изпари с публичното разпадане на неговия брак с принцесата на народа Даяна през 1992 г. Изневярата и забранената любов с Камила Паркър Боулс

струваше на престолонаследника обичта на

поданиците му.

Едва в края на 90-те неговата репутация започна бавно, но успешно да се покрива с повече блясък благодарение на съветника по връзки с обществеността Марк Боланд, който бива назначен за тази цел през 1997 г. Именно той съумява да възстанови имиджа на Чарлз и да подготви обществеността за втория му брак.

През годините обаче първият от двамата сина, с които го дарява Даяна - Уилям, определено се радва на по-големите симпатии на страна на британците.

Най-прясното социологическо проучване на Острова сочи, че 67% от тях не искат Камила да стане кралица един ден, 51% желаят принц Уилям да бъде следващият монарх на Великобритания, а само 22% подкрепят Чарлз и сядането му на трона.

И миналата година повече от половината британци предпочитаха херцогът на Кеймбридж да наследи баба си Елизабет II, а неговата съпруга, родена като Катрин Елизабет (Кейт) Мидълтън, да стане следващата кралица. Само 27% не бяха против в Бъкингамския дворец да се разпорежда редом до Чарлз като крал херцогинята на Корнуол - Камила. През 2013 г. настроенията са други и 52% са категорични, че принцът на Уелс трябва директно на наследи своята майка.

През последните десет години англичаните са обединени най-вече в едно желание - цели 70% от тях държат Елизабет II да остане на трона до самия си край.

Също толкова поданици на короната смятат, че Великобритания се приема по-позитивно в чужбина заради монархията.

Кралицата е нейният най-голям крепител и затова държи на най-вековната й традиция -

британските крале

не се избират,

а се раждат такива

Разбира се, конституционно нищо не пречи на всеки законен държавен глава да се оттегли в полза на следващия по право. Именно така бащата на Елизабет Джордж VI е коронясан, след като брат му Едуард VIII абдикира през 1936 г., за да се ожени за разведената американка Уолис Симпсън.

Прецедента монархът да встъпи в брак с дама с бивш съпруг е сторил още Хенри II, който се жени за Елеонор Аквитанска, която по-рано е разтрогнала брака си с френския крал Луи VII. Едуард VIII се отказва от властта по същия начин, както и Джеймс II, след като срещу него се обединяват партиите в парламента.

Едуард VIII е бил много популярен, а неговата съпруга, херцогинята на Уиндзор, дори казва: "Той можеше да бъде голям крал, хората го обичаха."

И все пак Едуард VIII

въвлича страната си

в “конституционна криза”

с избора на любовта пред короната. Под натиска на кабинета брат му Джордж VI лишава Уолис дори от полагащата й се титла херцогиня.

Днес принц Чарлз няма намерение да последва примерите на предшествениците си и да отстъпи трона на сина си, а се готви с "абсолютна сигурност" да поеме властта от своята майка, твърдят източници, близки до двореца.

Ако принцът на Уелс се възкачи на престола, най-вероятно ще стане крал Чарлз III - най-възрастният монарх в британската история. Той обаче може и да избере да управлява под друго име, както е направил дядо му Джордж VI, принц Албърт.

Ако отстъпи пред Уилям, което е все по-малко вероятно, херцогът на Кеймбридж ще стане крал Уилям V. Така или иначе един ден той ще наследи баща си и също би могъл да избере друго име за своето властване. Трети поред е 4-годишният му син принц Джордж, който в далечното бъдеще може да бъде известен като крал Джордж VII.

През 2011 г. британската монархия промени и едно от ключовите си вековни правила за наследяване. Дотогава, ако първородното дете е момиче, короната се полага на нейния по-малък брат, а жена можеше да се възцари само при липсата на наследник от мъжки пол. Понастоящем първото дете, независимо дали е момиче или момче, се ползва с правото да седне на трона преди всеки друг.

Наскоро в. "Гардиън" разкри таен и изключително подробен план за това какво ще се случи, когато кралицата почине, и как светът ще научи за края на най-продължителното царуване. Ключовият момент в него е, че каквито и да са обществените нагласи,

престолонаследникът с най-дълъг стаж като такъв

най-сетне ще стане крал.

Щом настъпи последният миг на Елизабет II, сър Кристофър Гайт, личният секретар и дясна ръка на кралицата, ще бъде първото официално лице, което ще съобщи новината. Той ще се обади на министър-председателя и ще използва тайния код "Лондон бридж падна" (London Bridge is down), за да информира за смъртта на кралицата.

Това е традиция, прилагана като мярка от служителите на двореца, която гарантира, че операторите на разпределителните централи няма да научат новината първи. Когато почива крал Джордж VI, кодът е "Хайд парк корнър" (Hyde Park Corner).

След като министър-председателят бъде алармиран, ще последва информиране на 15-те правителства, на които Елизабет II все още е държавен глава, включително Австралия, Канада, Бахамите и Белийз. Тогава и 36-те нации, на които тя служи, ще разберат за нейната кончина.

След това Асоциацията на пресата ще изпрати новинарски сигнал,

за да уведоми едновременно световните медии.

Тук се скъсва с похватите от миналото, когато Би Би Си винаги е била информирана първа за кралските смъртни случаи.

Ще се активира и "радиопредавателната система на Би Би Си", известна още като RATS - тревога от епохата на студената война, която повечето служители на тв комплекса са чували само на теория.

Британските новинарски центрове се подготвят с десетилетия за отразяването на смъртта на Елизабет II. Кралските експерти вече са сключили договори за изключителни изяви със Sky News и ITN, които дори са репетирали излъчването на новината, като заменяли името на кралицата с "мистър Робинзон". Дори радиостанциите имат подготвени музикални плейлисти, които да пускат безобидни мелодии, преди да се премине към трагичната вест.

Стига се до най-важния момент - принц Чарлз става крал, синът му Уилям автоматично се титулува принц на Уелс, а херцогинята на Кеймбридж Катрин получава бившата титла на Даяна - принцеса на Уелс.

Великобритания ще навлезе в 12-дневен траур, а погребението на кралицата ще се състои в края на двете седмици.

Австралийският експерт по монархическото наследяване Джеймс Елис обяснява пред news.com.au, че всяка романтична представа за прескачане на Чарлз след смъртта на Елизабет II, е фантастична.

"Това не е конкурс за популярност - категоричен е Елис. - Наследникът на трона не се отказва от правото си, ако желае. Щом не е така. Чарлз ще бъде крал."

По неговите думи времената са съвсем различни от тези, в които Едуард VIII "неохотно отстъпва властта", и затова Чарлз няма нужда да абдикира по примера на предшествениците си. Може би единствената истинска пречка пред престолонаследника да седне на трона е неговата смърт да изпревари тази на майка му.

"Възрастта му предполага, че

Чарлз ще се разглежда като преходен монарх

в сравнение с майка си.

Елизабет II завинаги ще остане Кралицата с главно "К" и никой не би могъл да свърже Камила с тази титла. Затова тя ще бъде до съпруга си, но няма да има власт и влияние", казва Елис.

Елизабет II започва своето управление през 1952 г. и е коронясана на 2 юни 1953 г. Още в зората на своето царуване тя обещава:

"Преди всичко ви заявявам, че целият ми живот, дълъг или кратък, ще бъде посветен на вашата служба и служба на нашето велико имперско семейство, към което всички ние принадлежим."

Коментара ()

Вашият коментар