Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

По време на снимките фатална самолетна катастрофа отнема живота на двама на 11 септември. Загива един от най-добрите филмови аса

Том Круз се впуска в опасна двойна игра на големия екран, вдъхновена от действителната история на американския пилот мошеник Бари Сийл, който през 80-те години успява да се труди усърдно и като наркотрафикант, и като агент под прикритие на ЦРУ.

Криминалната лента "Бари Сийл: Наркотрафикантът" (American Made) е втори филмов проект за холивудската звезда, която, естествено, е в главната роля, и режисьора Дъг Лаймън, с когото се стиковаха отлично в "На ръба на утрешния ден".

По сценарий едно важно обаждане изважда героя от подредения му живот на почтен американец със съпруга и две деца, който работи като пилот в гражданската авиация на САЩ. Със Сийл се свързва Монти Шафър (Домнал Глийсън) от ЦРУ, защото разузнаването има нужда от опитен летец като Бари за събирането на информация под прикритие срещу комунистическата заплаха в най-непристъпните кътчета на Централна Америка.

Впоследствие

Сийл е ангажиран от картела Меделин,

което притеснява Белия дом по времето на президента Рейгън, след като се развива аферата Иран-Контра през ноември 1986 г.

Асът влиза в играта, но у него се разпалват користни подбуди, след като при едно от кацанията в Никарагуа се запознава лично с Пабло Ескобар и неговите приближени. Именно при тази среща той съзира златна възможност да спечели много за себе си, докато едновременно работи за американското правителство и

прекарва огромни количества кокаин

за картелите.

Бари действа с пълното спокойствие и свобода, които му осигуряват неговите високопоставени покровители във Вашингтон, но докога ще работи късметът му?

Действителната житейска история на Сийл се разминава с любопитното му битие, пресъздадено пред камерата.

Всъщност американецът е открит и нает първо от наркокартела Меделин, след като бива уволнен от авиокомпания TWA през 1974 г.

Новата му длъжност изисква да транспортира кокаин от Колумбия за САЩ, като

за всеки полет в джоба му отиват

по половин

милион долара.

Всичко върви по мед и масло, докато не бива арестуван и осъден на 10 години затвор.

Бари обаче няма намерение да се задържи зад решетките и се обръща към DEA (Службата за борба с наркотиците) с молба и готовност да сътрудничи на властите срещу намаляване на присъдата му. Късметът му се усмихва отново и той постига споразумение за

ново "назначение" като федерален информатор

през март 1984 г.

Връща се в играта и съдейства на ЦРУ при операция в Никарагуа, но две години след изгодната сделка, която му осигурява свободата, добрият шанс му изневерява и е застрелян в Батон Руж, Луизиана.

За убийството му

са заподозрени

братята Фабио, Хуан

и Хорхе Очоа

- членове на картела Меделин. Тримата са ключови фигури в организацията през 70-те години, а Хорхе Очоа дори влиза в класацията на милиардерите на Forbes за 1987 г. Братята се предават през 1991 г. и излежават само по шест години затвор, след като сключват сделка с прокуратурата.

Криминалната продукция съвсем очаквано е изпълнена с екшън, зад който стои сериозен екип от професионалисти. За съжаление снимките на филма биват белязани от фатален инцидент през 2015 г.

Малък двумоторен самолет, използван в работния процес,

с трима души на борда се разбива в Колумбийските Анди

в департамент Антиокия на път за Меделин от Санта Фе. При катастрофата, станала на 11 септември, загиват колумбиецът Карлос Берл и американецът Алън Пъруин, а спътникът им Джими Лий Гарланд оцелява с тежки наранявания.

Асът Алън Пъруин остава известен като основател и президент на дружество "Хелинет технолъджис". Определян за един от най-добрите филмови пилоти от своето поколение, той е участвал в заснемането на филми като "Трансформърс", "Пърл Харбър" и "Карибски пирати".

"Бари Сийл: Наркотрафикантът" е продуциран от носителя на "Оскар" Браян Грейзър ("Красив ум"), Браян Оливър ("Черният лебед") и Тайлър Томпсън ("Еверест"), както и Дъг Дейвисън ("От другата страна") и Ким Рот ("Вътрешен човек"). Сценарият е дело на Гари Спинели.

В лентата участват още Сара Райт, Е. Роджър Митчъл, Джеси Племонс, Лола Кирке, Алехандро Еда, Бенито Мартинез, Кейлъб Ландри Джоунс и Джейма Майс.

Премиерата на "Бари Сийл: Наркотрафикантът" у нас е на 25 август.