Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Асен Гаргов не се предаде, но не можа да надвие рака

Остави ни детелината на надеждата, казва Йорданка Христова

Музикантът е мъжът, който най-дълго е бил с Лили Иванова. Той я изоставя, защото иска дете, а тя - кариера

Предлага да продължат да работят заедно, но наранената прима е категорична, че това е невъзможно

Хитът му “Развод ми дай” става емблема на прехода

Певецът и композитор Асен Гаргов, който остави след себе си детелината на надеждата и се разведе с панаирите от миналото, до последно се бори с коварната болест рак.

Музикантът и дългогодишен дуетен партньор на Лили Иванова почина на 68-годишна възраст в нощта на 6 срещу 7 август, две седмици след рождения си ден.

"Отиде си, но неговите песни все ще се четат - сподели пред "168 часа" Ивайло Крайчовски. - Колко години се бореше с рака... Отърва се. Един голям човек отиде при Създателя, защото в този свят, това така наречено "чистилище", той пребори ужасно много неща и постигна още повече. И остави след себе си култура и човещина. Неговият голям дух най-после се упокои, защото борбата му беше наистина безмилостно жестока."

Крайчовски разсъждава, че каквото му е писано на човек, това е, и колкото и да се бори, накрая посреща съдбата си.

"Понякога се просълзявам. Но

трябва да престанем да скърбим за него,

за да го освободим.

Той ще си бъде с нас от оня свят. Чест прави на програма "Хоризонт", че вчера илюстрираха творчеството на Асен Гаргов с неговата песен "Развод ми дай". Тя е толкова емблематична, колкото и "Детелини". Те казват всичко", смята Крайчовски.

Безспорният хит "Развод ми дай" е знаков за времето на прехода и е определян като един от химните на демокрацията.

Развод ми дай, развод ми дай и повече не ме мъчи. Вземи панелите, трабанта, но въздухът ми остави. Кокетна си сега, флиртуваш и искаш брака да спасим, но аз си зная колко струваш под тази маска и без грим. Познавам всяка твоя дума, характера ти зъл и див и мисля, че е цяло чудо как в този брак останах жив, пее на раздяла с миналото Асен Гаргов.

Новината за прощаването му с живота бе посрещната с огромно съжаление от още много негови приятели и почитатели, които

изразиха вярата

си, че той ще

живее вечно.

"Ще го запомня с музиката, която остави след себе си, с детелината на надеждата, с усмихнатия характер и с безспорния талант, който имаше. - каза пред "168 часа" легендата Йорданка Христова. - Той бе много истински и с китарата, и с поведението си. Жалко, че не го подмина и него тази болест."

Голямата певица е категорична, че Гаргов и като певец, и като композитор е създал евъргрийни, които ще останат завинаги.

"Смятам, че неговата песен "Развод ми дай" дори измества "Детелини", защото е емблематична за прехода - коментира естрадната звезда. -

Времето беше такова, разделно, на промяната.

Тогава музикантите като емоционални личности реагираха, без да си правят сметки, докато много хора си оплетоха кошниците. Гаргов е откровен в тази песен и си личеше, че не опитва да яхне вълната на промяната. Контактували сме много през годините, той бе прекрасен колега и много скърбя за загубата му. За съжаление колкото по-дълго живее човек, толкова повече раздели има с хора, които цени и обича."

Според нея днес много таланти изнемогват от конкуренцията на малкия пазар у нас и напирането на агресивна музика без особена стойност. Гаргов обаче е от поколението, създало безсмъртни мелодични творби.

"Синът му може да е горд от това,

което е оставил баща му

след себе си", сигурна е Йорданка Христова.

В последните си години музикантът живеел в село Габра, а до него в тежката битка с рака били съпругата му Даниела и синът им Димитър. Още щом чува диагнозата за своето онкологично заболяване на стомаха, Гаргов си казва, че няма да се предаде и да се сломи. Започва лечение у нас и се подлага на няколко операции, но с напредването на болестта решава да потърси помощ в чужбина, за което са му нужни 20 хил. долара. Така през януари тази година стартира първата кампания по набиране на средства от страна на Българската музикална асоциация.

"Асен Гаргов се обърна към Павлина Величкова, тогава изпълнителен директор, с молба за подкрепа в рамките на възможното - обясни пред "168 часа" Кръстина Денчева, експерт "Връзки с обществеността" в БМА. - Така асоциацията бе координатор и един от дарителите. Бяха събрани изключително бързо и преведени изцяло по неговата сметка 16 000 лв."

През юли месец започва и втора кампания за финансиране на неговото лечение, инициирана и координирана този път от "Мюзикаутор" и председателя на управителния съвет Ясен Козев.

Дружеството подкрепя битката на Гаргов с 20 000 лв. БМА отново се включва в набирането на средства с лични дарения на членове на асоциацията и с 2000 лв. от името на управителния съвет."

През цялото време бяхме в постоянен контакт с неговата съпруга и имахме надежда - казва Денчева. - В началото на юли имаше много добри индикации за състоянието му и вестта за смъртта му бе удар лично за мен. Истанбул бе най-добрият вариант за лечение, но ето че за съжаление природата се оказа по-силна.

Нека неговата музика живее."

През месец май малко преди едно от пътуванията на изпълнителя до турския мегаполис за поредната химиотерапия той споделя, че се мъчи и жестоко го боли, но няма да се предаде.

"Моята болест не може да се победи - споделя тогава Гаргов, който видимо е отслабнал. - Може само да изпадна в ремисия.

Много ми се живее!

Още малко да продължа. Само аз си знам как се чувствам.

При турците всичко е индивидуално и чрез терапията вече три метастази са ми стопени. Но лечението е много, много скъпо. Не ми забраняват нищо да ям, но как да имам апетит, когато от химията, която ми вливат, почти постоянно ми е лошо. По цял ден лежа и болките ми са нечовешки."

Съселяните на певеца го обгрижвали и му осигурявали храни от домашното си производство, като го карали да се чувства по-добре там, отколкото в София.

"Давал съм много на страната си, но битката си е моя - казва Гаргов. - За съжаление само с това не става.

От време на време си спомням за хубавите години,

които имахме, но нямам никаква сила да свиря, нито да мисля за музика и песни."

А хубавите му години наистина са паметни. Още от дете усеща, че животът му е неразривно свързан с музиката и грабва цигулката. Започва да учи китара в една от най-известните музикални школи в Чили, след като заминава там с родителите си, тъй като баща му работи в българската дипломатическа служба. Шанс да стартира своята кариера и да започне да събира аплодисменти получава от Вили Казасян, който го кани за солист във вокален квинтет "Студио В" в началото на 70-те.

Най-плодотворният му период стартира след съдбоносното обвързване с примата на българската естрада Лили Иванова. Те се познават, но се преоткриват, щом той е повикан през 1975 г. в оркестъра на легендарната певица да заеме мястото на китарист. Романсът им започва след развода на Лили Иванова с Янчо Таков. Двамата с Гаргов години наред взаимно се вдъхновяват един друг и в професионален, и в личен план. Всъщност той е музикантът и мъжът, който съумява да обича и да бъде обичан от звездата най-дълго време.

Една съдба завинаги ни срещна. Неземните богатства ще ти дам. Приятелство и нежност и доверие. И пак ще имам всичко знам. Защото с теб сме се намерили, изпълняват те в "Когато те намерих".

Като тандем двойката твори неуморно и изпълнява куп съвместни песни. Гаргов е автор и на аранжимента на емблематичната песен на Иванова "Камино". Негова е и музиката на вечния хит "Детелини" по текст на Асен Ошанов. Двамата изнасят десетки концерти и записват много албуми заедно, но

с рухването на любовната идилията помежду им

изведнъж изгасва и съвместният им творчески плам.

Защо се разделят? На този въпрос отговаря самият Гаргов години по-късно, защото той е този, който слага точка на интимната им връзка.

“Исках да имам дете - признава той. - Своя кръв.

И така или иначе, намерих съпруга, която ми роди разкошен син. Заради това се разделихме с Лили. Да, имахме връзка, но за нея на първо място стоеше работата.

Тя е невероятен работохолик. Доволен съм, защото именно в периода, в който общувах с нея, се изградих като професионалист. Част от моята популярност дължа на нея, но не стоях със скръстени ръце, а се занимавах с всичко, свързано с живота на тази звезда", обяснява композиторът.

Майката на своя син Даниела той среща през далечната 1990 г. и

се влюбва от пръв поглед в студентката по архитектура

още щом я съзира в “Синьото кафе”. Разликата във възрастта им е 18 години, но това изобщо не ги притеснява. По думите на музиканта Даниела сбъдва мечтата му за семейство и наследник.

Щом пътищата на Гаргов и Иванова се разделят през 1991 г. той й предлага да продължат да работят заедно и дори да основат продуцентска къща на нейното име за млади изпълнители. Наранената певица обаче е категорична: "Невъзможно".

Стига се до грозни спорове и претенции дори за музикални инструменти. Два синтезатора ги изправят на съд един срещу друг. В резултат на това музикантът забранява на Иванова да изпълнява песните му, тъй като не плаща авторски права, а тя налага табу композициите да бъдат с нейния глас. Тя

не склонява да се помирят и обединят отново музика и глас

дори когато той иска да издаде диск с творчество си по повод своята 60-годишнина.

Иванова обаче не може да има никакви претенции към другите паметни песни на Гаргов. Той стои зад едни от най-хубавите мелодични композиции, изпълнени от Маргарита Хранова. Автор е на музиката на "С любов" и "Забрави за мен", която изпълняват в дует. С вечния хит печелят дори първо място на "Златният Орфей". Двамата продължават заедно и с "Нека бъде така".

И все пак още преди пътищата им да се разделят, Асен Гаргов и Лили Иванова сами изпяват заедно своята истина с "Посвещение":

Различна орис всекиму се пада и всеки е с това забележим. На тебе – снежна изненада, на мене – огъня неповторим.

На тебе – непонятните пространства и северните цветни небеса. На мене – южните пиянства, светкавици и шумни чудеса.

На 11 август приятели и колеги ще изпратят в последния му път големия музикант и композитор Асен Гаргов. Поклонението ще е в църквата "Света Неделя" от 12.30 ч.

Коментара ()

Вашият коментар