Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вторият филм на Грозева и Вълчанов е вдъхновен от истинската история на кантонера, който намери и върна част от откупа за Стефан Колев, разпилян на жп релси

"Слава" ще има своята премиера и на филмовия фестивал в Мелбърн, Австралия, на 17 август, след като вече впечатли силно на редица международни кинофоруми. Вторият пълнометражен филм на режисьорския тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов продължава с пълна сила напред, като след броени дни ще започне своето пътешествие и в кината в Полша на 25 август, в аржентинските салони от 14 септември и на големия екран в Италия от 21 септември.

Лентата на двамата съпрузи, които отлично се стиковат и като професионални партньори, отново засяга истински случай от действителността. Грозева и Вълчанов тръгват от една вестникарска новина и я "овкусяват" чрез средствата на седмото изкуство, за да

я “сервират” като въздействаща социална притча

за драмата на малкия човек, която оставя букет от вкусове след консумация.

"Слава" не е дежавю на дебюта на режисьорското дуо "Урок", с който те си спечелиха много аплодисменти и отличия и в който също извадиха от печата и филмираха историята на една учителка, една ипотека, едно безумство на отчаянието и един банков обир. "Слава" е надграждане с размах и вдигане на летвата. Изворът, случаят, водещото заглавие е "Кантонер намери 3 милиона лева и ги върна!".

Сюжетът на хрониката:През 2001 г. в един съвсем обикновен на пръв поглед ден кантонерът Никола Димитров от Курило, познат само в околията, отива на работа. Тече ремонт на релсите и той трябва да постави знак за ограничение на скоростта на влаковете на километър след гарата, но...

изведнъж започва

да върви по

килим от пари.

Първо вижда 50 лв., после 20 лв. и нагазва в море от банкноти насред релсите. Следващите му действия стават повод за най-разнообразни коментари - излязъл на шосето и махнал на първата полицейска кола. Разказва на трима полицаи какво е открил и вече може да се подпре на мантинелата, за да не падне.

За отрицателно време на мястото вече има 80 длъжностни лица. Те събират и броят, а Кольо ги гледа. По-късно научава, че парите в краката му всъщност са били част от

откупа, който съпругата

на бизнесмена Стефан Колев изхвърля

от влака по искане на неговите похитители. Никола намира само 100 000 лв. от цялата сума, предава я и така си "купува" непоносима слава. Става герой и сред мъжете на годината се отличава 4-ти, а заплатата му остава 240 лв.

Сюжетът на филма: Цанко Петров е кантонер с говорен дефект и дълъг стаж в БДЖ, който живее със зайците си, докато една находка не преобръща бита му. Съвсем неочаквано намира цяло състояние - един милион лева, разпилени върху релсите, и го връща в полицията. Държавата го възнаграждава с модерен ръчен часовник, а колегите му

го обявяват за “национален глупак”.

В същото време Министерството на транспорта е заплашено от скандал заради всевъзможни далавери и властната шефка на отдел "Връзки с обществеността" Юлия Стайкова съзира у Цанко възможност да отклони вниманието от небрежния министър. Героят трябва да получи своето шумно награждаване и да бъде осветен, за да останат други в сянка.

Съдбоносен е в случая един малък предмет. Старият часовник на Цанко - марка "Слава", който е подарък от баща му, бива загубен от Стайкова. Новият, който получава като награда, пък спира.

Конфликтът за “времето” между героите

ще диктува ходовете в трагикомичната игра на контрастните и цветни персонажи.

"Ако сте смятали, че златният часовник в "Криминале" е причинил някои проблеми, трябва да видите какво става с часовника в "Слава" - отлично заснета, превъзходно изиграна българска трагикомедия, в която животите на космополитна пиарка и самотен железничар се преплитат по особено злощастен начин", пише "Холивуд рипортър" в отзив за българската лента.

За главната женска роля Грозева и Вълчанов отново залагат на Маргита Гошева, която заменя образа на изневерилата на себе си и добрия пример учителка Надежда с този на хищната и безскрупулна бизнес дама Юлия.

Рамо до рамо с нея пелтечи героично и симпатично в ролята на Цанко Стефан Денолюбов, който също се изявяваше в "Урок" като противен лихвар изнудвач.

Историята запазва комичен нюанс на фона на безизходния трагизъм на пропастта между недостойните властници и принципните неудачници. Диагнозата на системата е "неизлечима корупция" и "брутална злоупотреба", а 

от симптомите страда обикновеният човек,

който ще мине през цинизма на "пиарите си" само заради своето. Цанко не е вдъхновител от онези, типичните, и не желае да бъде, а иска просто да си върне "Слава"-та под формата на една-едничка скъпа вещ.

Във филма участват още Китодар Тодоров, Милко Лазаров, Никола Додов, Иван Савов, Ана Братоева, Надежда Братоева, Петър Вълчанов и др.

Сценарият е дело на Кристина Грозева, Дечо Таралежков и Константина Ставриану, а зад камерата е Крум Родригес.

Само преди дни на 31-ия филмов фестимал в Черна гора журито с председател Милчо Манчевски отличи "Слава" с три награди - за най-добър филм, за сценарий и за женска роля. Филмът получи и наградата на филмовата критика.

Година след световната си премиера в Локарно "Слава" вече има 44 награди и е откупен за киноразпространение в повече от 30 държави.

У нас лентата може да бъде гледана отново от 18,30 часа на 16 август в Дома на киното.